Суд у

Суд у "справі 2 травня" вчетверте перенесли

Укрінформ
Призначене на 10  лютого засідання оновленої колегії суддів Малиновського райсуду Одеси, що розглядає "справу 2 травня", знову перенесли - через недостатню обізнаність з матеріалами і необхідність "узгодження правової позиції захисту обвинувачених" двома новими адвокатами.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Адвокати Віра Хрульова та Юлія Балашова, залучені до захисту підсудних, заявили 10 лютого клопотання про перенесення чергового засідання суду "у справі 2 травня" через те, що не встигли ознайомитись з матеріалами і достатньою мірою підготуватись до участі в процесі.

Колегія суддів під головуванням Віктора Короя визнала клопотання умотивованими й винесла ухвалу вчетверте відкласти слухання справи - з п'ятниці на понеділок, 13 лютого, що викликало несхвальні вигуки присутніх у залі засідань і біля будівлі суду активістів "Правого сектору" та інших патріотичних організацій міста.

Виникла штовханина, а згодом бійка між ними та бійцями батальйону поліції особливого призначення, які застосували кийки.

"Багато хто вирішив, - пояснив журналістам активіст "Правого сектору" Сергій Стерненко, - що колегія обрала такий спосіб звільнення обвинувачених, в тому числі двох громадян РФ, з-під варти. З одного боку, сепаратисти добились заміни адвокатів, а з другого - 14 лютого спливає санкціонований судом двомісячний термін перебування підсудних у СІЗО. Тобто фактично терористи можуть без рішення суддів вийти на свободу".

Внаслідок конфлікту ряд активістів патріотичних сил зазнали травм та забоїв. Їх витіснили з будівлі суду, а підсудних вивезли до СІЗО.

Як повідомлялося, два місяці тому колегія суддів Малиновського райсуду вирішила заново розглянути резонансну "справу 2 травня" (в частині подій на Грецькій площі) з урахуванням оновлення свого складу, а саме через заміну одного з членів колегії у зв'язку з хворобою. Після цього засідання суду неодноразово зривались - через неявку адвокатів, суддів та інших учасників процесу

Варто зауважити, що досудовим слідством установлено, що першими жертвами сепаратистськи налаштованих бойовиків стали 2 травня 2014 року уболівальники одеського "Чорноморця", на яких було вчинено напад у районі Соборної площі. Слідство встановило, що масові заворушення в Одесі були заздалегідь сплановані й організовані, у сутичках та вогні загинули 48 осіб і більше двохсот отримали поранення.

Обвинувачення інкримінує 22 підсудним скоєння злочину за ознаками ч. 2 ст. 294 (масові безлади, що призвели до загибелі людей або інших тяжких наслідків) та ч. 2 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю) Кримінального кодексу України. П'ятеро обвинувачених, в тому числі громадяни України Долженков, Корчинський, Романюк та громадяни Російської Федерації Сакауов і Мефьодов перебувають у СІЗО. На попередніх засіданнях суду свідки, в тому числі офіцер поліції, підтвердили їх активну участь у масових заворушеннях.

Фото: timer-odessa.net

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-