Експерти розповіли про ситуацію на закарпатських річках

Експерти розповіли про ситуацію на закарпатських річках

Укрінформ
В оперативному звіті Басейнового управління водних ресурсів (БУВР) річки Тиса розповіли, що ситуація на річках області продовжує залишатися критичною, триває льодохід, річки живляться талими снігами й виходять із берегів.

За прогнозами синоптиків, найближчими днями  в області сильно дощитиме, тому рівень паводкової небезпеки зберігатиметься високий.

Про це кореспондентові Укрінформу повідомили в прес-службі БУВР річки Тиса.

«За даними автоматизованих вимірювальних станцій АІВС ТИСА на протязі дня 3 лютого продовжувались дощі інтенсивністю 5-10 мм, температура повітря не знижувалась на позначках +1 +6 градусів тепла. Продовжується сніготанення. На всіх річках проходить льодохід на фоні підйомів рівнів до 1,5- 1,8 м переважно в межах корінних берегів з утворенням льодових заторів на поворотах та мостах, з початковим виливом сніготалих вод на незахищені ділянки автодоріг та заплави. Очікується продовження дощів, місцями сильних, на річках продовжиться процес скресання льоду, льодохід, руйнування заторів льоду та утворення нових на інших ділянках річок з швидкоплинним підвищенням рівнів на 0,5 – 1,5м», - йдеться в повідомленні.

Небезпечна ситуація очікується в нижніх течіях Боржави, де відбуватиметься підвищення рівня води на 2.0 -3.0 м, з виходом води на заплаву, досягненням та перевищенням ІІ та ІІІ ступеню протипаводкового захисту, можливим підтопленням заплавних сільгоспугідь сіл Заріччя, Кам'янське, Великі Ком'яти та заплавної автодороги Виноградів-Шаланки, попереджають у БУВР річки Тиса.

Водогосподарські організації працюють у посиленому паводковому режимі.  Встановлено цілодобове чергування. Ведеться постійне спостереження за станом ГТС та обстановкою на підвідомчих потенційно небезпечних об’єктах і прилеглих до них територіях. Усі 30 стаціонарних та 25 пересувних насосних станцій, насосів та мотопомп підготовлені до роботи, кажуть в управлінні водних ресурсів.

Рятувальники інформують про погіршення погодних умов. За прогнозами Закарпатського гідрометеоцентру, 3-го та із збереженням вночі 4 лютого, в центральній та східній частині території Закарпатської області продовжаться сильні дощі, на високогір’ї - з мокрим снігом, місцями дуже сильні опади. Зважаючи на утримання ще значної кількості снігового покриву, мерзлого грунту, можливі локальні підтоплення внаслідок утримання талої води в понижених місцях. У міру розвитку синоптичної ситуації будуть уточнюватися гідрологічні прогнози.

Окрім того, 3-4 лютого у високогір’ї та гірських районах Закарпатської області оголошується ІV (високий) рівень лавинної небезпеки, існує загроза зсувів снігу на дороги.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-