Одеська міськрада намагається повернути комуністичні назви вулиць - активіст

Одеська міськрада намагається повернути комуністичні назви вулиць - активіст

Укрінформ
Одеська влада не вважає чинними рішення, ухвалені учасниками громадських слухань, ініційованих нею 16 грудня в адмінбудівлі Приморської адміністрації Одеси.

Про це повідомляє офіційний сайт міськради.

"Громадські слухання з обговорення проекту рішення Одеської міської ради "Про внесення змін до рішення Одеської міськради від 9 листопада 2005 року № 4858-IV "Про найменування вулиць, провулків, проспектів, площ, парків, скверів, мостів та других споруд, розташованих на території міста Одеси", не відбулися", - зазначено в повідомленні.

Мотивуючи свою позицію, у мерії заявили: "Багато хто з учасників слухань після раптової бійки в залі покинули слухання. Ті, що залишилися в залі, з голосу і без дотримання процедури громадських слухань розглянули питання, які не заявлені в порядку денному і не є предметом даних слухань".

У свою чергу, один з учасників слухань - одеський юрист Артем Карташов коментує збурення політичної ситуації тим, що місцева влада намагається протиправно протягнути через громадські слухання рішення про зворотнє перейменування вулиць, які були змінені у травні розпорядженням голови Одеської облдержадміністрації №303-А "Про перейменування об'єктів топоніміки в населених пунктах Одеської області", згідно з вимогами Закону про декомунізацію.

"Міська рада прямо говорить, що не визнає це розпорядження, хоча воно, згідно з нормами законодавства, є чинним. Всупереч цьому, влада намагається повернути деякі комуністичні назви топонімів, що суперечить законодавству, замінити назви на честь борців за незалежність України, в тому числі загиблих при обороні Одеси у травні 2014 року. Для прикладу, намагаються скасувати перейменування проспекту на честь сталінського маршала Жукова, у назві якої зараз увічнено подвиг Небесної Сотні. Так само не хочуть бачити вулицю Героїв Крут - силкуються відновити вулицю Терешкової, яка голосувала за російську анексію Криму. У мерії також проти увічнення подвигу юриста-євромайданівця Ігоря Іванова, загиблого в центрі міста від кулі сепаратиста 2 травня 2014 року й іменем якого названо одну з вулиць Одеси".

Діаметрально протилежну точку зору висловив один з одеських чиновників Степан Желясков. Член історико-топонімічної комісії міськради, яку очолює віце-мер Одеси, не став приховувати, що взагалі проти перейменувань вулиць, здійснених на підставі Закону про декомунізацію.

"Ми повторюємо радянські методи зміни топоніміки, тобто намагаємось політизувати, ідеологізувати топонімічні назви. Те, що робилося у радянський період", - сказав Желясков.

Втім, як додав чиновник у коментарі Укрінформу, "у відведені законодавством терміни для виконання Закону про декомунізацію, члени історико-топонімічної комісії теж пропонували керівництву Одеської мерії низку рекомендацій щодо перейменування топонімів, які є символами тоталітаризму, однак на розгляд сесії міськради їх чомусь не було внесено".

Варто зазначити, що присутні на слуханнях журналісти засвідчили, що громадський захід відбувся, але не пройшов за сценарієм, який намагалася нав'язати одна з чиновниць міськради. Члени територіальної громади, що зареєструвались, більшістю голосів обрали іншого головуючою - одесита Павла Кириленка, трьох членів лічильної комісії та секретаря громадських слухань.

Після того, як учасникам слухань було запропоновано висловитись і проголосувати на підтримку чи проти перейменувань топонімів, здійснених у травні за розпорядженням голови ОДА, більшість присутніх підняли видані організаторами слухань карточки "за". Лічильна комісія підрахувала: 92 учасники слухань проголосували за те, щоб залишити в силі перейменовані назви вулиць, а 29 учасників слухань проголосували проти.

Учасники слухань також висловили свою позицію щодо внесених пропозицій-рекомендацій історико-топонімічною комісією Одеської міськради про зворотнє перейменування низки вулиць. Зокрема, відмовитися від зворотного перейменування проспекту Маршала Жукова, у назві якого увічнено подвиг Небесної Сотні та інших перейменувань топонімів, які були погоджені Одеською ОДА з науковцями Українського інституту національної пам'яті.

Як повідомлялося, перед громадськими слуханнями сталася штовханина між активістами проукраїнських громадських організацій і правоохоронцями, які не допускали деяких мешканців міста до адмінбудівлі. До забезпечення охорони порядку було залучено не лише бійців Нацгвардії, що прибули на автобусах і бронетранспортері, а й спецпризначенців МВС (колишніх "беркутівців") та "Одеської муніципальної охорони", що застосовували проти одеситів сльозогінний газ і кийки.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-