Луганщина. Путчі місцевого значення

Луганщина. Путчі місцевого значення

Укрінформ
У Сєверодонецьку вчергове "відставляють" мера

Трохи передісторії. Луганщина - чемпіон країни з "путчів" у міських радах, початок яким ще у серпні 1917-го поклав Клим Ворошилов. З того часу вони не припинялися і навіть отримали нове дихання.

ГЕРОЇ НАШОГО ЧАСУ

Справа ось у чому. Всупереч усталеним уявленням, мерами великих міст у нас часто обирали лібералів. У 1994-му міським головою Луганська став молодий підприємець Олексій Данилов - через десять років він очолить обласний виборчий штаб Ющенка, стане першим "помаранчевим" губернатором. У 1998 році обрали Анатолія Ягоферова (у Верховній Раді він входив в праволіберальну групу "Реформи"). Щоб позбутися занадто незалежних мерів, тодішні "господарі" області Віктор Тихонов і Олександр Єфремов влаштовували цілком класичні путчі: після каламутного голосування куплених (або заляканих) депутатів - захоплення мерії приватною (!) охоронною структурою. У мерське крісло у статусі "в. о." сідав заздалегідь підібраний міський депутат... який з тріском програвав найближчі вибори.

А Сєвєродонецьк увесь цей час очолював колишній "рухівець" Володимир Грицишин. Тут обійшлися без путчу. Щоб позбутися одного з найбільш тямущих мерів України, "комсомольцям" на чолі з Єфремовим довелося пожертвувати великою постаттю. На виборах 2010-го проти Грицишина виставили керівника хімічного гіганта "Азот" Валентина Казакова. У місті, де чи не кожна сім'я так чи інакше залежить від "Азоту", дисципліновані заводчани просто не могли його не обрати (про масові вкидання бюлетенів я промовчу).

Восени 2015-го Казаков вдруге був обраний міським головою, але щось пішло не так. В оновленій міськраді з 36 депутатів всього 16 представляють "Опозиційний блок". Решта двадцять як би демократи: БПП, "Наш край", "радикали" їм. Ляшко, "Батьківщина". З цими фракціями Георгій Тука, який очолював тоді область, навіть підписав якийсь меморандум про єдність дій. На жаль, жадана єдність завалилася практично миттєво - на першому ж ключовому кадровому призначенні. Депутати, всупереч побажанням мера, секретарем міськради обрали лідера "Опоблока" Ігоря Буткова.

Буткова загорнула обласна юстиція, справедливо вирішивши, що новооспечений секретар навряд чи втримається від спокуси подбати про якісь з численних своїх фірм. І Валентин Васильович 27 січня ц. р. з легким серцем відправив Ігоря Миколайовича у відставку. Однак, недовго він тріумфував. Вже 16 лютого депутати під проводом Буткова "конституційною" більшістю у відставку відправили самого мера.

Можна тільки здогадуватися, які аргументи використовував Бутков, щоб до своїх 16-ти "штиків" додати цілих вісім. Навряд чи він їх залякував - часи не так, щоб дуже, але все ж відрізняються від "єфремовських". Навпаки, своєю поведінкою "чудова вісімка" розлютила нинішнього "губернатора". Тука обізвав Буткова "похоронним королем" (серед активів останнього є похоронна контора) і постарався зробити так, щоб казначейство заблокувало всі міські рахунки - крім, якщо не помиляюся, зарплатних. Господарське життя міста завмерло.

ГРУБІЯНИ

Що мене найбільше здивувало, так це відверта грубість і тупість "заколоту". Свого часу Данилов, втративши крісло мера, відмовився від боротьби. А ось Анатолій Ягоферов звернувся до суду і виграв справу - притому, що в області все ще господарювали Тихонов з Єфремовим, а на Банковій керував особистий тихонівський друг Леонід Кучма. Не знаю, чи вважати це парадоксом, але справедливість відновив Апеляційний суд Донецької області.

Те, що будь-який суд стане на бік відставки мера, було очевидно: настільки грубо депутати порушили не тільки Закон про місцеве самоврядування, але навіть власний регламент. І ще мене здивувало обрання секретарем міської ради лідера обласних "радикалів" Григорія Пригеби. Ще 27-го січня Григорій висловлював бурхливу радість з приводу відсторонення "корупціонера Буткова" - а за три тижні він бадьоро влився до рядів "тушок". За відсутності Казакова його одразу ж призначили в. о. міського голови.

Немає потреби детально описувати події всередині та навколо Сєверодонецької міськради. Зрозуміло, що хлопці (і дівчата) тут же скористалися всіма можливостями, які надала їм влада в місті з 700-мільйонним бюджетом (це на початку року; на 2 грудня доходи міського бюджету склали без малого 807 мільйонів). Не можу навіть сказати, скількох заступників підібрали в. о. голови - одних ставили, інших прибирали, в тому числі через суд. Ясно тільки, що у результаті стало на кілька голів більше.

Зрозуміло, не обійшлося без перекроювання бюджету. Щоб легше було оперувати бюджетними коштами, з загальної його частини вийняли кілька десятків мільйонів і влили їх в т. з. бюджет розвитку. Через що той збільшився вдвічі і досяг величезної для порівняно невеликого міста суми - 160 млн грн. Народ потішило рішення виділити 17 мільйонів на створення якогось "Будівництва спортивного ядра" в самому центрі міста. Що за "ядро" – ніхто не знає, тому що з того часу на цьому пустирі навіть траву не спромоглися викосити. Ну, і так далі...

Цікавим був такий момент. Коли вже стало зрозуміло, що суд Казаков скоро виграє, екс-нардеп і попередник Казакова на посаді голови правління "Азоту" Олексій Кунченко звів його і Буткова в ефірі телекомпанії СТВ, яка йому належить, і два непримиренних ворога урочисто пообіцяли глядачам, що війну між собою припиняють. І повністю віддаються спільній роботі на благо міста та його мешканців. У червні, вигравши всі суди, Казаков повернувся, викинув з кабінету - і з посади секретаря - Пригебу, а на його місце посадив Ігоря Буткова.

Між тим. досить скоро з'ясувалося, що у Буткова І. М. за результатами спеціальної перевірки Управління юстиції на 10 жовтня "було виявлено наявність записів про наявність у нього корпоративних прав у кількості 4, що є несумісним із зайняттям посади секретаря міськради". Про те повідав ФБ-спільноті адвокат Казакова Ігор Слєсарєв. Важко сказати, чи збирався мер знову відправити секретаря у відставку, тому що його (мера, тобто) знову "звільнили з посади". Тим самим "революційним" способом.

...НЕМАЄ У РЕВОЛЮЦІЇ КІНЦЯ

І знову Казаков відсудив право займати свій пост. І знову, за його відсутності, депутати добряче "попрацювали" з бюджетом. Цього разу родзинкою став проект будівництва за 37 мільйонів якихось залізобетонних контейнерів для збору сміття, які зібралися розміщувати під землею. Казаков, повернувшись на початку грудня, пох... проігнорував 47 рішень, прийнятих "бутковцями", в тому числі "сміттєве". І ось його знову зібралися знімати - і знову з демонстративним порушенням закону ("чергова" позачергова сесія призначена на 16 грудня).

Валентин Казаков

І тут мене осяяло. Ну, не можуть два жорстко привчених до "регіональної" дисципліни діяча єфремовсько-тихонівської закваски ось так відкрито між собою боротися. А що, якщо це всього лише імітація "боротьби" з єдиною метою: паралізувати у місті будь-яку життєдіяльність і звалити всю відповідальність за це на нинішню "демократичну" владу в державі? Ну не можуть же досвідчені "регіонали" прямо оголосити, що Сєвєродонецьк переходить у підпорядкування, прости Господи, "ЛНР" (або створює свою "СНР"): місто та околиці переповнені українськими військами, Національною гвардією. І проукраїнські активісти відчули свою силу і можуть миттєво завдати удару у відповідь.

Ось і доводиться діяти тихою сапою, не виступаючи відкрито, а все більше натякаючи: у всьому винен Київ. Те, що завдяки цій владі міський бюджет в рази збільшився, до уваги можна не брати. Тим більше що і Казаков, і Бутков одностайно визнають: бюджет вони не змогли освоїти навіть наполовину.

"Ми дуже мало зробили. У нас є гроші і їх треба відпрацювати. Йде сніг, дощ, а ми перекриваємо покрівлі. Раніше за це руки відбивали. Що це за роботи? Найгірший рік у нас був - 2014-й. Освоєння тоді становило близько 75%. Сьогодні, по освоєнню у нас 33-34%. Добре, що у нас є гроші, погано, що їх не освоїли". Це з недавньої прес-конференції Валентина Васильовича. Бутков у своїх інтерв'ю факт, в цілому, підтверджує. Правда, своєї провини не визнає.

А місто потроху, але цілком помітно, занурюється в трясовину...

***

Зрозуміло, що в лоб про таке не запитаєш. Але навіть просто поспілкуватися з секретарем міської ради у мене не виходить. Вже тиждень, як відправив запит, але зустріч поки навіть не пообіцяли. Однак невдалий секретар міськради Григорій Пригеба відгукнувся одразу і гаряче. І тут же з'ясувалося, що він вже змінив свою лютневу позицію:

- Та яка "друга сторона"! Я вже почав сумніватися в необхідності всіх цих процесів взагалі. "Опоблок" не може правильно підготувати обґрунтування, чому потрібно прибирати цього Казакова. І я не бачу, що ця більшість здатна сьогодні керувати ситуацією. Ми, радикальна партія, готові і до виборів, і до нормальної роботи.

Те, що вони сьогодні ліплять інтриги, щоб перерозподілити - можливо - владні повноваження, я так розумію - чи ж тут якийсь бюджет хтось повинен освоювати. Для мене це неважливо сьогодні. Є багато гідних депутатів, як в "Опозиційному блоці, так і в інших партіях. А є ті, хто піддається на якісь інтриги. Мені це не дуже цікаво. Я приїхав з Луганська і хочу себе тут реалізувати. І не розумію, коли про нас деякі сєвєродончани кажуть, що ми звідкись приїхали і жити їм заважаємо. А самі понаробляли усіляких фондів і відмивають європейські гроші.

Я хочу, щоб люди сьогодні реально відчули якесь полегшення. Щоб вони знали, що ми мир несемо, як депутати, так і політична партія. Показуємо свою працездатність навіть тепер. Ми, депутати, які приїхали з Луганська. Для нас Сєверодонецьк вже - наша мала батьківщина.

- Мене більше цікавить, на що ви розраховували 16 лютого, коли в перший раз відправляли Казакова у відставку? Які цілі ставили перед собою?

- Для мене першою метою було відсторонити від посади Казакова. Який, будучи мером, допустив у місті проведення референдуму (11 травня 2014 року, - ред.), віддавши під цю справу навчальні заклади. Який ходив на роботу в будівлю під ЛНР-івським прапором - і жодного разу з того часу не зробив публічної заяви про те, що він - противник усього того шабашу. Тому що він проводив сесії міської ради, коли тут стояли окупанти. А саме 29 травня.

Своїй дружині Марині віддав садок, винісши це питання на сесію, і проголосував за рішення, де явно проглядався конфлікт інтересів. Де явно була занижена ціна об'єкта площею більше тисячі квадратних метрів...

- А Бутков у ті дні поводив себе якось по-іншому?

- Я не знаю. Я говорю тільки за Казакова. Що стосується Буткова - я не вивчав його біографію. Знаю, що коли тут була окупація, він поїхав. Його тут не було. Якщо якісь його підприємства і допомагали "ополченцям"... Вибору іншого не було - бойовики просто приходили і забирали гроші.

Якщо людина безпосередньо, публічно заявляє, що він підтримує той чи інший рух - це так. Якщо знайдуться такі дані, що він підтримував сепаратистів - я йому скажу завтра, що він п...с і сепаратист. Сьогодні у мене таких даних немає.

- Гаразд, це зрозуміло. Ти мені от що скажи. Ми з тобою, луганчани, два путчі в міськраді пережили безпосередньо. Невже одразу не можна було здогадатися, що жодного шансу виграти суд у вас не було в принципі?!

- Я з тобою повністю згоден. Я ж не знав, що сепаратиста будуть захищати патріоти, як вони себе називають. Не думав, що "Самопоміч" почне захищати, "Наш край", БПП. Це все одно, що вигнали Януковича, а сьогодні Юля Тимошенко об'єдналася з "Самопоміччю" і ще з кимось захистили його в суді. А він приїхав і каже: "Ви мене незаконно вигнали". Один в один. Януковича що, законно вигнали?..

- Ні, він сам втік.

- ...Ну, почекали б півроку, переобрали... Втік... якби не втік - його б вбили. Точно так само і Казаков, якби його не захищали - він би втік. І Єфремов те ж саме...

Сьогодні я поки не розібрався, хто у міській владі винен, що бюджет не можуть освоїти. Є депутати та заступники міського голови, яких я готовий сьогодні критикувати. Готовий поставити питання, що вони не відповідають займаній посаді. Я не знаю, чому їх не замінили і не переобрали, навіщо Буткову потрібно бути сьогодні секретарем міськради - мені незрозуміло. Або він боїться, що я у нього рейтинг якийсь забираю? Так у Пригеби рейтинг буде постійний, тому що я кожного дня працюю. Хоч секретарем, хоч рядовим депутатом.

Те, що я обіцяв відремонтувати 45 дахів, а відремонтовано всього 12 - це ганьба. Може, нам не потрібні ті бухгалтери, які сидять і трясуться над бюджетом - коли його потрібно просто освоювати. Правда, сьогодні і області не додають, тому що ми їх не освоюємо, ці гроші.

Тому сьогодні у мене багато запитань як до Казакова, так і до Буткова. Я сьогодні ні з ким не заграю. Якщо треба критикувати - я будь-кого буду критикувати, починаючи з себе. Є бока - відповідай!

А 16 числа - це був не переворот. Я повівся на те, що треба було прибрати людину, яка допустила тут шабаш.

* * *

P. S. Ви будете сміятися, але в п'ятницю, 16 грудня сєверодонецькі «путчисти» відправили Казакова у відставку вже втретє. Для цього у них знайшлося 25 голосів - з 36-ти.

Як і обіцяв, Ігор Бутков зібрав 18 підписів і оголосив про проведення позачергової сесії 16 грудня. І він її провів! Причому, як завжди, ДЕМОНСТРАТИВНО проігнорувавши Закон. Тобто у Казакова є всі шанси знову виграти суд. Ситуацію прокоментував кореспонденту агентства все той же адвокат Слєсарєв:

- Фактичною підставою стало те, що мер міста відірвав від бюджету "волохаті руки" опонентів, не дав можливості їм розкрадати міські гроші, почав готувати документи для проведення фінансової перевірки всіх комунальних підприємств, за результатами якої вся громада дізналася би про багатомільйонні розкрадання з боку даних осіб. Крім того, Казаков почав процедуру звільнення Буткова з посади секретаря, оскільки той не пройшов спецперевірку та навмисно приховав її результати. Я думаю, що за той період, поки Казаков буде поновлюватися на посади, місто зазнає збитків у розмірі більше десяти мільйонів гривень.

До речі, сьогодні розмовляв з одним з вищих керівників області (розмова не була офіційноб, тому прізвище не називаю). Так от, на його думку, ситуація вирішиться після того, як навколо Сєверодонецька буде створена нова об'єднана громада. Згідно з вимогами Закону, відбудуться вибори нових органів влади, і у такий спосіб конфлікт буде вирішено.

До того «область» не бачить сенсу ставати на чиюсь сторону.

Михайло Бублик, Сєверодонецьк.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-