Митники брали хабарі з іноземних авто на кордоні - Марушевська

Митники брали хабарі з іноземних авто на кордоні - Марушевська

Укрінформ
Завдяки запиту в прикордонну службу вдалося виявити корупційну схему із автомобілями на іноземних номерах в режимі тимчасового ввезення. Усі схеми існували і прикривалися окремими митниками.

Про це на своїй сторінці у Фейсбуці написала очільник Одеської митниці Юлія Марушевська.

"Окремі схеми діють для власників авто на іноземних номерах в режимі тимчасового ввезення. Коли термін перебування транспортного засобу перевищується, в базі вибиває орієнтування на такий автомобіль при перетині кордону. Тож працівник митниці змушений скласти протокол та оштрафувати водія. Але митник модифікує в інформаційній системі орієнтування на машину, анулюючи його, і випускає її з України", - зазначила Марушевська.

В інших виявлених випадках водіям взагалі не потрібно було їхати до кордону. 

"Митникам приносили всі необхідні документи, де вони ставили печатки і авто навіть не покидало території України. Це вдалося дізнатися після запиту до прикордонної служби, де повідомили, що зазначені автомобілі не перетинали кордону", - повідомила Марушевська.

Ще одна схема, яка сьогодні розслідується Одеською митницею у співпраці з СБУ, полягала у "зміні громадянства" при перетині кордону.

"Коли водій з українським громадянством (резидент) порушив режим ввезення та перетинає кордон, а митник обманюючи вказує, що це громадянин, наприклад, Молдови (нерезидент). У нерезидента є можливість перебувати в Україні до одного року без сплати митних платежів. Втрати бюджету лише на цій схемі становлять від 300 тис. до 1 млн грн на одному транспортному засобі", - зазначила очільник Одеської митниці.

"Всі схеми існували і прикривалися окремими митниками", - наголосила Марушевська. 

За її словами, усі зібрані матеріали передані або готуються для передачі у прокуратуру та інші правоохоронні органи. 

"Щодо махінацій з ввезенням авто підозрюється 13 осіб. Деяких вже звільнено, а щодо інших ведеться розслідування. Я також відстороняю від роботи працівників причетних до схем у відділі кінологів", - зазначила вона.

Водночас, Марушевська закликала бізнес не сприяти корупціонерам у владі. 

Вона також зазначила, що корупцію стимулює сама система організації митної справи.

"Цинізм полягає в тому, що система толерує таку корупцію. Працівники виправдовують крадіжки тим, що немає за що жити і прогодувати сім'ю. А брехливим чиновникам в Києві не спадає на думку ініціювати підняття зарплати або нормально забезпечувати митницю з бюджету. Значно простіше, коли всі замащені корупцією. Зазначу, що видатки митниці на канцелярські вироби, паливо та корм для собак навмисне Києвом профінансовані лише на 6%. І коли я піднімаю питання браку фінансування, мені з посмішкою відповідають: давайте собі раду, як всі митниці. Нам натякають на те, щоб хабарами себе забезпечувати. Це при тому, що самі декларують мільйонні статки, дорожезні годинники та земельні ділянки площею в цілі села. Але на Одеській митниці не буде толерування жодної корупції", - написала Марушевська.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-