ОБСЄ заявляє, що ділянки розведення сил досі не розмінували

ОБСЄ заявляє, що ділянки розведення сил досі не розмінували

Укрінформ
На трьох ділянках розведення сил у районах населених пунктів Станиця Луганська, Золоте і Петрівське досі не вилучено та не огороджено вибухонебезпечні предмети, а також не забезпечено безпеку та надійний доступ спостерігачів ОБСЄ.

Про це йдеться у звіті СММ ОБСЄ за 30 жовтня, оприлюдненому на офіційному сайті

"Збройні сили та збройні формування, які зобов'язані згідно з цим рішенням вилучити або огородити вибухонебезпечні предмети, а також забезпечити спостерігачам СММ безпеку та надійний доступ до ділянок розведення сил і засобів, наразі не завершили виконання цих завдань на жодній із трьох ділянок розведення", - йдеться у повідомленні. 

В ОБСЄ зазначили, що СЦКК, згідно з рішенням Тристоронньої контактної групи щодо протимінної діяльності від 3 березня 2016 року, здійснює загальну координацію робіт із розмінування. "СЦКК також неодноразово доручалося сприяти оперативному реагуванню на факти перешкоджання здійсненню моніторингу СММ. Утім, у жодній з трьох ділянок розведення виконання цих функцій Спільним центром не спостерігалося", - заявляють в організації.

Згідно зі звітом, доступ СММ на всіх трьох ділянках розведення залишається обмеженим, однак спостерігачі змогли здійснити їх частковий моніторинг. "29 та 30 жовтня СММ не зафіксувала проведення заходів з розведення сил і засобів на жодній із цих трьох ділянок", - повідомили у СММ ОБСЄ.

Зокрема, у документі зазначається, що з непідконтрольного уряду боку мосту у Станиці Луганській спостерігачі не змогли провести моніторинг у районі залізничного мосту 29 та 30 жовтня через наявність на дорозі попереджувальних знаків про мінну небезпеку та відсутність гарантій безпеки. Проте відразу за межами ділянки розведення 30 жовтня спостерігачі помітили вантажівку "Урал", повністю завантажену колодами, на борту якої також були троє бойовиків "ЛНР". Вантажівка рухалася за межами ділянки розведення на північ у напрямку до блокпоста НЗФ "ЛНР".

Як звітують в ОБСЄ, свобода пересування СММ на ділянці розведення між підконтрольною уряду частиною м. Золоте та не підконтрольним уряду м. Первомайськ також залишається обмеженою. 

"30 жовтня дорога з підконтрольного уряду н.п. Золоте-3 до підконтрольного "ЛНР" Первомайська була перекрита бетонними плитами та протитанковими загородженнями ("чеськими їжаками")", - йдеться у звіті. 

Крім того, 29 жовтня на блокпості, розташованому на південній околиці ділянки розведення у районі Золотого-Первомайська, один з бойовиків "ЛНР" повідомив спостерігачам ОБСЄ про те, що неможливо гарантувати їх безпеку на прилеглих полях та в інших зонах на цій ділянці убік від головних доріг. У зв'язку з цим доступ Місії до цієї місцевості було обмежено. 

"У підконтрольному "ДНР" с. Петрівське (41 км на південь від Донецька) спостерігачі не змогли проїхати дорогою на захід від села через наявність попереджувальних знаків про мінну небезпеку та відсутність гарантій безпеки від членів "ДНР", - повідомили в СММ ОБСЄ.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-