Декомунізація: мумію Котовського вирішили поховати

Декомунізація: мумію Котовського вирішили поховати

Укрінформ
Подольська міськрада Одеської області 28 вересня ухвалила рішення про перепоховання відомого діяча тоталітарного режиму Григорія Котовского.

На сесії Подольської міськради депутатська більшість підтримала проект рішення "Про перенесення частини об'єкту пам'ятки історії місцевого значення" на міське кладовище №1, повідомила кореспондентові Укрінформу керівник відділу міськради Олена Чубіна.

"Останки Котовського, які досі покоїлися у так званому склепі-могилі у Подольську, будуть перепоховані на міському кладовищі №1. Перед виконанням ритуальної процедури міськрада, згідно з вимогами закону про декомунізацію, утворить координаційну раду при управлінні культури міськради, визначить місце перепоховання і заздалегідь поінформує про висновки і рішення з цього приводу Міністерство культури України", - зазначила Чубіна.

Сподвижник Сталіна і Будьонного був застрелений 6 серпня 1925 року, коли перебував на відпочинку поблизу Одеси. Розслідування його вбивства Зайдером Мейером, якого Котовський вважав другом, було засекречено. А тіло "червоного комбрига" вирішено було не ховати, а забальзамувати і розмістити у спеціально спорудженому мавзолеї в місті Бірзула, яке згодом було названо "Котовськ", а в поточному році, згідно з законом про декомунізацію, перейменовано на "Подольск".

Проіснував мавзолей до серпня 1941 року, коли місто захопили румунські й німецькі військові підрозділи. Мавзолей Котовского було знищено, а останки разом з тілами інших загиблих в боях викинуто в траншею й закопано. У 1966 році мавзолей відновили, а замість мумії в нього помістили кістки, які, можливо, належали Котовському - ні влада, ні його молдавські родичі не наполягали на проведенні експертизи останків.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-