На Житомирщині відновлюються отруєні річки

На Житомирщині відновлюються отруєні річки

Укрінформ
На Житомирщині прозорість води в річці Случ, яка в квітні була забруднена небезпечними речовинами, зараз стала в рази вище, мулові відкладення досягали в центрі річки 5-10 см, а біля берега - 20-30 см при зануренні до 3,5 м.

Такі результати обстежень річок Случ і Хомора, зроблені водолазами Новоград-Волинської міської комунальної рятувальної станції в селищі Першотравенську, повідомляє в понеділок прес-служба Житомирської ОДА.

«Вони обстежили стан Хомори в напрямку від Першотравенською греблі до межі з Хмельницькою областю, щоб сформувати карту робіт і в подальшому, на її основі, забезпечити очищення дна від шкідливих залишків. Безпосередньо біля шлюзу вся поверхня води тепер вкрита ряскою, а при підйомі вище, проти течії річки - ряска в основному в прибережній смузі», - йдеться в повідомленні.

Кілька темніше ставала вода в напрямку наближення до межі з Хмельницькою областю. На водоймищі в районі Марківки вже розвиваються мальки риби.

«За результатами обстеження залишки отруйного мулу утворюють певні острівці. Надзвичайно багато стало ряски. Вона корисна для води, так як дозволяє утримувати низьку температуру і стає очисником річки. З метою збільшення частки кисню у воді пропонується створити на річці так звані штучні пороги або міні-водоспади, які б могли насичувати воду киснем», - зазначив начальник управління екології та природних ресурсів ОДА Вадим Войцешук.

Далі в ОДА планують проконсультуватися з фахівцями Київського інституту гідробіології.

Як повідомляв Укрінформ, воду в річках Случ і Хомора, забруднених в квітні цього року шкідливими речовинами, планують очистити до кінця літа. Зараз же у водоймах почався процес самовідновлення біоресурсів.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-