На Грибовицькому сміттєзвалищі - загроза нового зсуву

На Грибовицькому сміттєзвалищі - загроза нового зсуву

Укрінформ
На Грибовицькому сміттєзвалищі у Львові виникла загроза нових зсувів.

Про це йшлося на позаплановому засіданні міської комісії з питань техногенно-екологічної безпеки і надзвичайних ситуацій міськради, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Внаслідок повторних займань на полігоні твердих побутових відходів у Грибовичах виникла загроза повторних зсувів схилу сміттєзвалища і виплеску інфільтрату з басейнів за межі огороджуючих дамб, що може призвести до виникнення надзвичайної ситуації екологічного характеру», - зазначив начальник управління надзвичайних ситуацій та цивільного захисту населення Львівської міськради Віктор Іваницький.

За його словами, науковці з «Львівської політехніки» постійно контролюють і фіксують стан зсуву. Моніторинг показав, що між сміттєвими масами є розрив, на збільшення якого впливають і погодні фактори (тепло, дощі). На західній частині схилу виявлено тріщину завдовжки 80 м та 4 м завглибшки, яка має тенденцію до подальшого розширення. Тому виконання будь-яких робіт у безпосередній близькості до схилу є небезпечним, і слід негайно вжити заходів для стабілізації. Зараз проект стабілізації та рекультивації перебуває на експертизі, розробляються відповідні карти.

Для стабілізації схилів Грибовицького сміттєзвалища планується використати так званий сміттєвий камінь із пресованого сміття. Біля рухомого схилу звалища облаштують спеціальну зону, на якій складуватимуть брикети. Цей процес має тривати 2-2,5 роки. І лише збудувавши таку дамбу, можна буде розпочати рекультивацію. Її у міськраді оцінюють у 213 мільйонів гривень.

Як повідомлялось, 29 травня на Грибовицькому сміттєзвалищі під Львовом виникла пожежа. Під час її гасіння стався зсув сміття, під який потрапили троє рятувальників та інженер-еколог комунального підприємства «Збиранка», що опікувалось полігоном ТПВ. Після рішення територіальних громад закрити звалище обласний центр мусив вивозити відходи в інші регіон, в тому числі й до столиці, що викликало спротив їх мешканців. На початок рекультивації сміттєзвалища, яка відкладалась протягом багатьох років, львівські депутати виділили 10 мільйонів гривень. Роботи мали розпочатись у серпні.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-