Львівським сміттям укріплюватимуть звалище в Грибовичах

Львівським сміттям укріплюватимуть звалище в Грибовичах

Укрінформ
Побутові відходи зі Львова пресуватимуть на так званий сміттєвий камінь, який піде на укріплення схилів Грибовицького полігону ТПВ.

Про це заявив журналістам у вівторок начальник управління житлового господарства міськради Юрій Голець, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«З вересня планується припинити вивезення львівського сміття до Києва та інших міст України. Його на місці пресуватимуть на сміттєвий камінь, який використовуватимуть для укріплення схилів Грибовицького сміттєзвалища»,- зазначив Голець.

За його словами, для того, щоб розпочати рекультивацію сміттєзвалища, його насипи потрібно стабілізувати. На думку науковців НДІ «Гірхімпром», насамперед слід зміцнити схили полігону. Робити це землею дорого і ненадійно. А спресоване сміття дозволить «убити двох зайців» - і знайти місце новим відходам обласного центру, і отримати будматеріал для зміцнення схилів.

Голець також уточнив, що біля рухомого схилу звалища облаштують спеціальну зону, де складуватимуть сміттєвий камінь. Цей процес має тривати 2-2,5 роки. І лише збудувавши таку дамбу, можна буде розпочати рекультивацію. Її у міськраді оцінюють в 213 мільйонів гривень.

Стосовно завезення на полігон пресованого сміття йдуть переговори із територіальними громадами Грибовичів і Малехова, які після трагедії прийняли рішення про закриття звалища.

Як  повідомляв Укрінформ, 29 травня на Грибовицькому сміттєзвалищі під Львовом виникла пожежа. Під час її гасіння  стався зсув сміття, яке поглинуло трьох рятувальників та інженера-еколога комунального підприємства «Збиранка», що опікувалося полігоном ТПВ. Після рішення територіальних громад закрити звалища, обласний центр мусив прилаштовувати свої відходи в інших регіонах та вивозити його до столиці, що викликало спротив її мешканців. На початок рекультивації сміттєзвалища, яка відкладалась протягом  багатьох років, львівські депутати виділили 10 мільйонів гривень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-