Ірпінська міськрада зриває вибори в Коцюбинському - член ТВК

Ірпінська міськрада зриває вибори в Коцюбинському - член ТВК

Укрінформ
Член Коцюбинської ТВК Андрій Володкевич заявив, що Ірпінська міська рада чинить тиск на тервиборчком.

"Сьогодні до приміщення Коцюбинської селищної виборчої комісії прийшов секретар Ірпінської міськради Юрій Денисенко та, посилаючись на рішення Ірпінської міськради, вимагав зібрати засідання ТВК та припинити виборчий процес", - повідомив він.

Відповідне рішення депутати Ірпінської ради ухвалили сьогодні, зібравшись на позачергове засідання. Підставою депутати Ірпеня вважають рішення Верховного суду, який скасував постанову Верховної Ради про перевибори в Коцюбинському.

"З моменту винесення рішення Вищим адміністративним судом України та Верховним судом України “Про скасування постанови Верховної Ради України №1108-VIII від 14.04.2016 р. виборчий процес вважається припиненим”, – йдеться у документі.

Водночас у Коцюбинській ТВК вважають це втручанням у виборчий процес і спробою зірвати вибори, оскільки суд, скасувавши постанову ВР, не зупинив вибори. “Своїм рішенням депутати Ірпеня фактично взяли на себе функцію ТВК і приймали рішення щодо виборчого процесу, до якого органи місцевого самоврядування не мають жодного відношення, - пояснив Володкевич. - Більше того, навіть ТВК не наділено за законом повноваженнями зупиняти виборчий процес. Є підстави вважати, що зараз Ірпінська ТВК може зазнати тиску і припинити повноваження дільничних виборчих комісій, які вони затверджують і формують".

Володкевич також зазначив, що Коцюбинська ТВК звернулася по роз'яснення до Центрвиборчкому. "Виборчий процес триває, і ми отримали офіційне роз’яснення від ЦВК у письмовій формі, що виборчий процес закінчується лише через 15 днів після оголошення результатів”, - зазначив він.

Спробу Ірпінської міськради зупинити виборчий процес у Коцюбинському прокоментував заступник голови ЦВК Андрій Магера. За його словами, суд не ухвалював жодного рішення, яке б зобов'язало ЦВК чи ТВК зупинити вибори.

“ЦВК у цьому судовому процесі не була залучена навіть третьою особою. На місцевих виборах за організацію виборчого процесу відповідає виключно місцеве ТВК. Якщо мова йде про вибори депутатів Коцюбинської селищної ради, то тут відповідає за організацію виборів Коцюбинська ТВК”, - зазначив Магера у коментарі сайту “Громада Приірпіння”.

“Щодо Ірпінської міської ради, то ані міська рада, ані ВР не може втручатися у виборчий процес. Тервиборчком є самостійним органом. Я не знаю норми закону, яка б дозволяла ТВК зупинити виборчий процес. У той же час бездіяльність ТВК у організації виборчого процесу може вести за собою притягнення до відповідальності”, – резюмує заступник голови ЦВК.

Нагадаємо, Верховний суд 4 липня скасував постанову ВР про призначення виборів у Коцюбинському. У рішенні суду не йдеться про скасування виборчого процесу, який стартував 28 квітня на підставі постанови ЦВК. Вибори призначені на 17 липня.

Згідно з результатами соціологічного опитування ЦСІ “Софія”, більше 50% мешканців селища підтримують проведення перевиборів депутатів селищної ради.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-