Бойовики намагаються блокувати КП по всій лінії розмежування

Бойовики намагаються блокувати КП по всій лінії розмежування

Укрінформ
НЗФ намагаються заблокувати роботу КПВВ по всій лінії  розмежування триразовим збільшенням обстрілів.

Про це йдеться на сторінці штабу АТО у Фейсбук із посиланням на інформацію прес-офіцера української сторони СЦКК підполковника Віталія Іванова.

"Найбільше провокацій з боку ОРДО припало на контрольний пост (КрП) Майорськ 13 випадків, неспокійно було і навколо КПВВ Станиця Луганська, Золоте, Мар'їнка. Всього 23 випадки", - йдеться у повідомленні.

Зокрема, 16 червня близько 19.00 години в результаті вибуху невстановленого боєприпаса за десять метрів західніше тильного шлагбаума КПВВ Мар'їнка отримали поранення два громадянина України. Наступного дня, в період з 18.31 до 19.19 год. було обстріляно позиції підрозділів сил АТО зі стрілецької зброї в напрямку черги людей та транспортних засобів, які рухалися на виїзд з непідконтрольної території через те ж саме КПВВ. Вогонь вівся із західної околиці населеного пункту Олександрівка (ОРДО). Аби уникнути жертв серед подорожуючих прикордонники були вимушені тимчасово призупинити роботу.

25 червня в період з 18.20 по 18.30 на КПВВ Станиця Луганська було призупинено пропуск, евакуйовано в укриття особовий склад та громадян через обстріл членами НЗФ з гори Князь Ігор (ОРЛО). Вогонь вівся зі стрілецької зброї. Також було зафіксовано 3 вибухи гранат ВОГ-25.

27 червня з 23.20 до 23.40  у напрямку КПВВ Мар'їнка вівся обстріл зі стрілецької зброї з околиці населеного пункту Олександрівка (ОРДО).

28 червня o 20.25 – 20.27 у районі КПВВ Золоте зафіксовано 3 вибухи гранат ВОГ-25 та 3 черги зі стрілецької зброї. Обстріл вівся з напрямку міста Первомайськ (ОРЛО).

Варто зазначити, що активізація бойовиків відбулася на тлі розгляду питання щодо напрацювання механізму розведення сторін по обидва боки лінії розмежування. Як відомо, спочатку було оголошено про те, що 16 червня, радники голів держав Нормандського формату погодили три точки розведення сторін навколо населених пунктів Станиця Луганська, Петрівське та Золоте.

Натомість, 29 червня, стало відомо, що сторони в Мінську узгодили умови розведення сил на лінії розмежування, для початку, в двох районах Донбасу – навколо населених пунктів Золоте та Петрівське.

Варто наголосити, що запропоновані українською стороною місця для розведення сил мають вкрай важливе значення для регулювання щоденного пасажиропотоку. Зокрема, демілітарізація території навколо КПВВ Станиця Луганська дозволила б не лише зняти певну напругу на цьому пішохідному переході а, певним чином, розвантажити пасажиропотік з інших КПВВ Зайцеве і Мар'їнка.

Натомість відкриття КПВВ Золоте дозволить суттєво впорядкувати піший та автомобільний рух громадян, які слідують з непідконтрольної території Луганської області (ОРЛО), адже зараз вони змушені їздити через непідконтрольну територію Донецької області (ОРДО) на в’їзд на територію України через КПВВ Зайцеве і Мар'їнка. Тим більше, що інфраструктура цього КПВВ нещодавно була відновлена і повністю відповідає технічним нормам.

Наші громадяни, які змушені долати лінію розмежування сторін повідомляють про те, що «прикордонники» НЗФ ОРДО останнім часом застосовують ще одну ганебну практику – під різними приводами навмисно сповільнюють пропускні операції та назбирують черги. При цьому не забувають зазначити, що такі їхні дії є вимушеними, бо українська сторона, на їхню думку, занадто мляво працює. Насправді це – брехня, скерована на дискредитацію держави, окремі райони якої вони тимчасово захопили.

Напевне реалізація наступних кроків зі стабілізації ситуації на Донбасі не входить у "перспективні плани" ОРДО/ОРЛО, бо у перші ж дні липня члени незаконних збройних формувань здійснили чергові провокації.

Так, вранці, 2 липня, о 07.05 поблизу КПВВ Золоте, що зараз не працює, зі стрілецької зброї було обстріляно наряд Державної прикордонної служби України, який прибув на добове чергування.

Вчора, 03 липня обстріляно КрП Майорськ. Упродовж 25 хвилин - з 19.00 по 19.25 год. - ворог вів вогонь зі стрілецької зброї по інфраструктурі поста. Цього ж дня з 20.20 до 20.35 год з боку н.п.Олександрівка членами НЗФ здійснено обстріл зі стрілецької зброї КрП Мар'їнка. Вогонь у відповідь не відкривався. Постраждалих немає.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-