Рахунки

Рахунки "Київенерго" арештували через борги "Нафтогазу"

Укрінформ
Державна виконавча служба арештувала рахунки ПАТ "Київенерго" через штрафні санкції НАК "Нафтогаза України" за газові борги товариства. При цьому самі борги на сьогодні вже сплачені у повному обсязі, а розмір штрафних санкцій розглядається у судах.

Про це повідомляє прес-служба "Київенерго".

"Державна виконавча служба заарештувала рахунки ПАТ "Київенерго" через штрафні санкції НАК "Нафтогаз України". На сьогодні штрафи "Нафтогазу" за газові борги, які "Київенерго" погасила в повному обсязі, перевищують 1,5 млрд грн. При цьому законність нарахування 1,2 млрд грн зараз розглядається в судах, а 372 млн грн стали причиною арешту всіх рахунків компанії, враховуючи й ті, за якими здійснюються виплати зарплат і податків", - заявляють в "Київенерго".

"Київенерго" попереджає, що арешт рахунків тягне за собою повне блокування господарської діяльності. Компанія не може виконувати зобов'язання з підготовки тепломереж до опалювального сезону, проводити необхідні ремонтні роботи та реконструкції теплового та електричного господарства, виплачувати податки й зарплати.

При цьому причину самих боргів у "Київенерго" вбачають в площині регулювання галузі.

"Причини затримок розрахунків українських енергокомпаній за газ знаходяться переважно в площині регулювання галузі. Основні з них – несвоєчасна компенсація різниці в тарифах, затримки фінансування держбюджетом пільг та субсидій, незбалансована нормативна база з розрахунками за газ, тепло- й електроенергію, а також борги всіх категорій споживачів за спожите тепло та електрику", - стверджують в компанії.

Зазначається, що станом на 1 червня поточного року заборгованість столиці й держави перед "Київенерго" у 7 разів перевищує борг енергокомпанії перед НАК "Нафтогаз України" за спожитий природний газ. Зокрема, борг Києва за тепло перевищує 1,9 млрд грн, за електроенергію – 930 млн грн. Заборгованість держави з компенсації різниці в тарифах перевищує 760 млн грн, а борги ДП "Енергоринок" за поставлену електроенергію – 275 млн грн. При цьому вже кілька років у виконавчих службах різних рівнів знаходяться справи по стягненню на користь "Київенерго" 937 млн грн.

"Київенерго" неодноразово зверталася до органів державної влади у зв'язку з гострою необхідністю врегулювання відносин постачальників газу і ТКЕ з точки зору нарахування штрафів за прострочення оплати за газ. Однак ситуація залишається неврегульованою", - зазначають у цьому зв'язку в компанії.

Нагадаємо, раніше виконавча служба вже намагалась блокувати господарську діяльність "Київенерго". У лютому 2016 року арешт було накладено на всі рахунки компанії, в тому числі зарплатні. Тоді компанії вдалося розблокувати рахунок і виплатити зарплати.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-