У Києві відкрили першу

У Києві відкрили першу "розумну" зупинку

Оновлено
Укрінформ
У столиці на вул. Великій Васильківській, 4 відкрили першу автономну розумну зупинку, яка обладнана сонячними батареями. До кінця року у Києві з'являться до 50 таких зупинок.

Про це мер Києва Віталій Кличко повідомив під час відкриття зупинки у столиці, повідомляє кореспондент Укрінформу.

"Перше, що я хочу сказати: тут дуже комфортно сидіти, -- зізнався столичний голова Віталій Кличко. - Крім того, сама зупинка виглядає зовсім по-іншому - дуже приваблива та сучасна".

Але,крім привабливої «зовнішності», у неї дуже «багата» функціональність. Відмінності нової зупинки від попередниць очевидні. Зокрема, працює вона від енергії, що виробляється сонячними панелями, розміщеними на її даху. І зупинка сама вирішує, наскільки яскравим має бути освітлення - у її корпус вмонтовано спеціальні датчики, які аналізують інформацію,  є хтось на зупинці, чи ні. У першому випадку - освітлення буде працювати на повну. У другому - енергоспоживання автоматично переведеться у режим очікування. 

Ще один її беззаперечний плюс - наявність безкоштовного Wi-Fi та можливість підзарядити сучасні мобільні телефони та планшети, у тому числі індуктивним (бездротовим) методом. Для цього в одному із кутків зупинки розмістили невеличкий білий прямокутник, функціонал якого видають хіба що USB-входи та надпис «Тут ви можете підзарядити свій мобільний». Одночасно підзаряджатися може до трьох гаджетів. На жаль, під час презентації диво-пристрій відмовлявля працювати через USB-дроти, зате з Інтернетом проблем не було.

Крім того, зупинка обладнана інформаційним табло, на якому видно, коли приїдуть тролейбуси. Скоро має з'явитися ще одне інформаційне табло, на якому окремо позначатиметься рух автобусів.  

"Зараз усі транспортні засоби «Київпастрансу» обладнані GPS-датчиками. Це дає можливість розрахувати приблизний час, через який автобус чи тролейбус під'їде на зупинку. Ці дані і виводяться на такі інформаційні табло", -- пояснює Ілля Сагайдак. 

Розумна зупинка на «Бессарабській площі» - тестова модель. Її вартість, за підрахунками чиновників, склала майже 100 тисяч гривень. Попри досить високу ціну, у планах столичної влади до кінця року встановити 50 таких сучасних «розумних» комплексів у місті. Керівники міста переконані: використовуючи провідні сучасні технології, Київ крок за кроком перетворюється на європейське, комфортне, безпечне та прогресивне місто. Головне, щоб самі городяни це оцінили. Новий комплекс розробники намагались робити максимально вандалостійким. Утім не на диктофон зізнаються: за майбутнє зупинки хвилюються. Вона, мовляв, є «розумнішою» за багатьох пасажирів.

Фото: Данііл Шамкін, Андрій Скакодуб/Укрінформ

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-