Як змінилися думки українців щодо

Як змінилися думки українців щодо "Л/ДНР" за рік - дослідження

Укрінформ
Більшість українців вважають, що "ДНР" та "ЛНР" - терористичні організації і не мають права представляти населення відповідних територій. Проте 22,6% підтримують надання цим територіям особливого статусу у складі України.

Це засвідчили дані опитування Центру Разумкова, опубліковані на його сайті

"Переважна більшість (70,3%) громадян України вважають, що Росія є державою-агресором, стороною конфлікту на Сході України, а "ДНР" та "ЛНР" - терористичні організації, які не мають права представляти населення відповідних територій (62,2%). 22,6% підтримують надання цим територіям особливого статусу в складі України", - йдеться в повідомленні.

Невизначеною є громадська думка щодо подальших дій з урегулювання конфлікту. Майже 30% опитаних вважають, що слід продовжувати АТО до відновлення контролю України над окупованими територіями. 21,5% підтримали б відокремлення цих територій від України. 

Порівняно з березнем 2015 року дещо зменшилася частка тих, хто виступає за продовження АТО до відновлення контролю України над окупованими територіями (з 32,8% майже до 30%). Більш помітно (з 30,6% до 22,6%) знизилася частка тих, хто підтримує надання цим територіям особливого статусу у складі України. Трохи зросла частка тих, хто виступає за відокремлення цих територій від України (з майже 18% до 21,5%).

Ті громадяни, що виступають за відокремлення зайнятих сепаратистами територій, найчастіше мотивують це небажанням, щоб жителі цих територій впливали на політику України і отримували кошти з українського бюджету (74,9% серед тих, хто підтримує відокремлення цих територій). Лише 17,8% з-поміж них підтримують відокремлення цих територій тому, що вважають, що жителі цього регіону мають право на самовизначення. 

У ситуації, коли респондентам пропонується вибір між альтернативами стосовно співіснування України і непідконтрольної частини Донбасу: 1) надання Донбасу особливого статусу з можливістю його впливу на політику (у т.ч. і міжнародну) України і 2) припинення будь-яких відносин (у т.ч. економічних) між Україною та непідконтрольними територіями Донбасу, надання особливого статусу підтримують 23,1% опитаних (це менше, ніж у листопаді 2015-го, коли цей варіант відповіді обрали 27,6% респондентів), а припинення будь-яких відносин - 45% (стільки ж, скільки і в листопаді 2015 р.).

Щодо внесення до Конституції положення "Особливості здійснення місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей визначаються окремим законом" ствердну відповідь дали 21% респондентів, тоді як 49% не підтримують внесення такого положення до Конституції. 

Частіше громадяни України вважають, що якщо території "ДНР" та "ЛНР" будуть повернуті до складу України, зруйновану інфраструктуру цих регіонів потрібно буде відновлювати головним чином за рахунок Росії (33,5%) або за рахунок лише тих коштів, які збиратимуться на цих територіях (27,4%). 17,9% дотримуються думки, що це потрібно робити за рахунок України. 

Порівняно з березнем 2015 р. в українському суспільстві помітно змінилися оцінки поточних результатів Мінських домовленостей. Якщо у березні 2015 р. позитивно їх оцінювали 34% опитаних, то у лютому 2016 р. - лише 15,4%, тоді як частка тих, хто їх оцінює негативно, зросла з 22,2% до 34,8%.

Дослідження "Оцінка громадянами ситуації на Донбасі" проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 19 по 24 лютого 2016 року. Було опитано 2021 респондента віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донбасу за вибіркою, що репрезентує доросле населення України за основними соціально-демографічними показниками. Вибірка опитування будувалася як багатоступенева, випадкова із квотним відбором респондентів на останньому етапі. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-