Ленін live: найбільшого в Україні Ілліча зносять у прямому ефірі

Ленін live: найбільшого в Україні Ілліча зносять у прямому ефірі

Укрінформ
У Запоріжжі відбувається історична подія - 16 березня з гранітного постаменту демонтують найбільший в Україні пам'ятник Леніну.

Як повідомляє Укрінформ, за подією прямо на площі Запорізькій (колишній Леніна) спостерігають сотні глядачів. Вони знімають процес на фотокамери і телефони. Цю подію наживо транслюють в інтернеті.

У процесі демонтажу бронзового Ілліча задіяні відразу три автокрани. Перш ніж зняти бронзову фігуру вождя, його обмотали тросами і підпилюють алмазними тросами при самому гранітному постаменті. На це пішло вже більш ніж  чотири години. За словами одного з фахівців, процес може затягнутися до пізнього вечора.

Крім самого Ілліча, буде демонтовано і скульптурну композицію біля гранітного постамента - сталевара, будівельника, колгоспницю і вченого.

Підготовчі роботи розпочались у неділю, коли навколо монумента заввишки 19,8 метра почали споруджувати будівельні риштування. У вівторок з постаменту були демонтовані написи "Ленін" і "Комунізм - це Радянська влада плюс електрифікація всієї країни".

Сьогодні вранці в поліцію надійшло повідомлення про те, що у сквері поряд з пам'ятником Леніну виявлено підозрілий предмет. Сапери, які виїхали на місце події, знешкодили його на місці. При цьому роботи з демонтажу пам'ятника не припинялися.

Нагадаємо, демонтаж проходить у рамках декомунізації. Скульптура вождя разом із вже демонтованими пам'ятником Дзержинському і погруддям Орджонікідзе зберігатиметься на території КП "Основа".

Пам'ятник Леніну в Запоріжжі був встановлений у 1964 році на площі поряд з в'їздом на ДніпроГЕС. Його внесено до реєстру пам'яток монументального мистецтва місцевого значення. Згідно з оцінкою 2014 року, балансова вартість пам'ятника становила трохи більше 7 мільйонів гривень.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-