Місія ООН вимагає від «Л/ДНР» надати доступ до казематів з полоненими

Місія ООН вимагає від «Л/ДНР» надати доступ до казематів з полоненими

Укрінформ
Управління Верховного комісара ООН з прав людини закликає так звані «ДНР» та «ЛНР» надати їм доступ до в'язниць та місць тримання під вартою полонених.

Про це повідомила сьогодні на прес-конференції голова Моніторингової Місії ООН з прав людини в Україні Фіона Фрейзер під час представлення 13-го звіту роботи Місії, повідомляє кореспондент Укрінформу.

«Так звана «Донецька народна республіка» та «Луганська народна республіка» продовжують відмовляти Управлінню Верховного комісара ООН з прав людини у доступі до місць тримання під вартою. Місія занепокоєна становищем осіб, позбавлених волі, на територіях, підконтрольних озброєним групам, через повну відсутність правової допомоги цим особам», - сказала Фрейзер.

Вона зауважила, що мешканці підконтрольних озброєним групам територій є особливо вразливими до порушень прав людини, причому ця ситуація загострюється через відсутність верховенства права. «Управління Верховного комісара ООН з прав людини продовжує отримувати повідомлення про вбивства, незаконні затримання, катування та жорстоке поводження в «ДНР» та «ЛНР», - наголосила Фрейзер.

УВК ООН відомо, що на цих територіях озброєні групи створили паралельні «адміністративні структури» і запровадили таку законодавчу базу, яка порушує міжнародне право, а також Мінські угоди. У зв'язку з цим Управління Верховного комісара ООН з прав людини вимагає забезпечити безперешкодний доступ УВК ООН з прав людини та інших міжнародних спостерігачів до місць тримання під вартою у зоні конфлікту, у тому числі неофіційних, а також наполягає на обміні інформацією та співпраці задля встановлення місцезнаходження осіб,  зниклих безвісти у зоні конфлікту. «Вимагаємо надавати родичам зниклих безвісти безперешкодний доступ до інформації стосовно можливого місця знаходження і стану їх рідних», - наголошується у звіті.

Організація також вимагає забезпечити гідне поводження з тілами та останками осіб, загиблих у результаті бойових дій, надавати вільний та безперешкодний доступ до районів, де можуть знаходитися тіла та останки, сприяти їх ідентифікації та гідному і належному поверненню їх сім'ям. 

Управління Верховного комісара ООН з прав людини також наполягає на негайному проведенні заходів з розмінування вздовж основних транспортних маршрутів та блокпостів.

Моніторинг проводився з 16 листопада 2015 року по 15 лютого 2016 року. Було залучено 26 експертів, які працювали з усіма сторонами збройного конфлікту.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-