У Вінниці скандал через самовільно встановлений хрест

У Вінниці скандал через самовільно встановлений хрест

Фото
Укрінформ
Вінницькі церковники та влада виступили з гострою заявою через самовільне встановлення громадськими активістами у Вінниці на пл. Небесної Сотні хреста на честь загиблих героїв.

Про це повідомляє кореспондент Укрінформу.

Символічний пам’ятний хрест громадські активісти встановили у середу поряд із так званою «майданівською ялинкою» - пірамідальною конструкцією, обтягнутою банером із зображеннями загиблих героїв Небесної сотні та бійців АТО з Вінниччини. Свою акцію приурочили до Дня Героїв Небесної сотні та панахиди за ними, яку запланували на четвер.

«Вже два роки  від трагічних  лютневих подій у Києві. Вінниччина там втратила чотирьох. Спочивають і понад півтори сотні вінничан, як загинули в АТО. Ці люди заслуговують на пам’ять про них і вшанування. Тому громадські активісти, волонтери – ми вирішили пом’янути усіх, помолившись на неформальному зібранні, улаштувати панахиду. Ми також коштом громади вирішили реставрувати вінницьку «майданівську ялинку» - конструкцію, де городяни розміщували фото загиблих майданівців і хлопців з АТО. Це така собі народна альтернатива офіційного пам’ятника полеглим. Також поруч з «ялинкою» встановили символічний дерев’яний хрест», - повідомив Укрінформу громадський активіст-співкоординатор акції Валерій Дмитрук.

За його словами, панахиду за полеглими героями у четвер мали відправити священики УПЦ КП та УГКЦ.

Натомість на таку акцію гостро відреагувала Рада Церков та релігійних організацій Вінниччини.

На сайті Вінницької ОДА з цього приводу з’явилось звернення, в якому церковники закликають не використовувати релігійну символіку в суспільно-політичних акціях.

Його автори вважають, що хрест встановлений «лише як символ політичної діяльності і зухвалої задумки групи людей, розрахованої на те, що ні у кого не підніметься рука прибрати хрест».  Відтак, закликали організаторів  акції до розсудливості і тверезої оцінки своїх вчинків та не  використовувати хрест і іншу релігійну символіку в акціях, які не пов'язані з релігією і не мають підтримки представників християнських Церков.

«Нам невідомо, хто благословляв встановлення хреста і ми одностайно стверджуємо, що наші священнослужителі не будуть його освячувати», - йдеться у зверненні.

Рада Церков заявила, що ця акція не має підтримки від жодної з Православних конфесій, а також від Римсько-Католицької і від Греко-Католицької Церков.

Підписали звернення представники римсько-католицької церкви, УПЦ,  УПЦ КП , УАПЦ та УГКЦ.

Фото: i-vin.info

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-