Бій за Дебальцеве: учасники розкрили подробиці

Бій за Дебальцеве: учасники розкрили подробиці

Відео
Укрінформ
Під Дебальцевим майже 5 тисячам українських бійців протистояли близько 19 тисяч російських військових.

Про це говорилося на брифінгу Генерального штабу України «Битва за Дебальцеве: свідчення учасників»

«В цілому противник створив потужне угруповання і фактично мав перевагу по всіх зразках важкого озброєння, зокрема по танках – втричі, по артилерії – в чотири рази», - зазначив представник Генштабу.

Як зазначив свідок дебальцевських подій майор Олександр Махов, противник мав відчутну перевагу.

Щодо відходу із Дебальцевського плацдарму, то учасники брифінгу зазначили, що був визначений маршрут і порядок відходу але труднощі полягали у тому, що з ладу було виведено багато техніки.

«Щоб кидали справну техніку – такого не було. Було таке, що при відході техніка ламалася, і, відповідно, приймалося рішення на її знищення», - наголосили учасники заходу.

На брифінгу зазначалося, що після дебальцевських подій подібних боїв вже не було, оскільки противник зазнав значних втрат, що зупинило подальші наступальні дії ворога.

«Значення боїв під Дебальцевим порівнянне із подіями під Сталінградом під час Другої світової війни. В цих боях були знищені основні сили і найбільш боєздатні сили противника», - зазначив представник Генштабу.

Генштаб ЗСУ оприлюднив аналіз бойових дій за Дебальцеве, в якому, зокрема, висвітлено хронометраж подій, кількість і розташування військ обох сторін в бійцях і важкій техніці, втрати тощо.

Як вказується у звіті Генштабу ЗСУ щодо подій під Дебальцевим, силам АТО у секторі С протистояло угруповання російсько-терористичних військ «загальною чисельністю понад 19 тисяч осіб. У його складі нараховувалося: 170 танків; 280 бойових броньованих машин; 290 артилерійських систем; 110 реактивних систем залпового вогню».

При цьому лише в районі Дебальцевого противник мав: до 120 танків; до 180 артилерійських систем; до 60 реактивних систем залпового вогню.

При цьому, загальна чисельність особового складу підрозділів, що несли службу безпосередньо в районі Дебальцевського виступу в лютому 2015 року становила близько 4700 військовослужбовців ЗСУ. В розпорядженні наших військ в районі Дебальцевого було:

50 танків; 40 артилерійських систем; 15 реактивних систем залпового вогню.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-