У Пукача з'явився шанс уникнути покарання - адвокат

У Пукача з'явився шанс уникнути покарання - адвокат

Укрінформ
Розгляд справи екс-генерала МВС Олексія Пукача в Апеляційному суді затягують, оскільки виконавець убивства Георгія Гонгадзе сподівається уникнути покарання.

Про це сказала на прес-конференції представник потерпілої Мирослави Гонгадзе Валентина Теличенко напередодні розгляду скарги на вирок Пукачу в Апеляційному суді м. Києва.

"Пукач перебуває під вартою уже понад 6 років, але вирок досі не набрав законної сили через те, що окремі політики фактично блокують апеляційний розгляд цієї справи. Пукач сподівається на те, що оскільки 16 вересня цього року минає 15 років від убивства, а вирок не набрав законної сили, - тож у Пукача є право просити про звільнення його від кримінальної відповідальності. Крім того, і це розуміють Пукач та його захисники, понад 6 років перебувати без вироку під вартою  - означає порушення європейських стандартів", - зазначила Теличенко.

Водночас вона уточнила, що є рішення Верховного суду в іншій справі, де він роз'яснив, що той проміжок часу, коли особа перебувала у розшуку, слід врахувати до терміну позивної давності, щоб термін не переривався.

"Тож Пукач напевно розраховує або повністю уникнути кримінальної відповідальності, або принаймні довше затриматися у Києві у комфортному ізоляторі, яке контролює СБУ, а не відбувати покарання", - наголосила Теличенко.

Читайте також: Суд у справі Пукача вкотре перенесли

Отже, за її словами, якщо Апеляційний суд на якомусь етапі вирішує - або відправити справу для повторного розгляду в суді першої інстанції, або відправити справу на додаткове розслідування (а в двох різних апеляціях і того, й того просять апелянти), то одночасно суд повинен вирішити звільнити Пукача з-під варти на цей проміжок часу: під домашній арешт, під заставу, аби лишень не продовжувати термін тримання його під вартою без вироку, який би набрав законної сили.

"Я не допущу цього, і суспільство цього не допустить. І навряд чи це станеться, тому що немає підстав задовольняти апеляційні скарги. Але підхід Пукача і його захисту такий - чим довше ми тягнемо апеляційний розгляд, тим довше Пукач у комфорті в Києві, тим більше у нього шансів все-таки вийти з-за грат: чи звільнитися на період повторного розгляду, чи взагалі уникнути кримінальної відповідальності", - наголосила Теличенко.

Вона додала, що для неї дуже важливо дочекатися моменту, коли Апеляційний суд розгляне апеляції по суті, і що вона не має сумнівів у відсутності підстав скасовувати або змінювати вирок. І саме через те вона відкликала свою апеляційну скаргу.

За її словами, коли у січні 2013 року Пукачу оголосили вирок, у ньому було абсолютно правильно встановлено всі обставини загибелі Георгія Гонгадзе, було правильно і законно призначено максимальне покарання - довічне позбавлення волі, було точно викладено всі свідчення Пукача, в тому числі про те, кого він називав замовниками, все, що він говорив з приводу замовників.

"На жаль, у цьому вирокові не фігурує пункт про те, що Пукач, до всього іншого, крім того, щоб вислужитися перед начальством, ще й виконував замовлення на вбивство. Але це просто не вся важкість злочину, висвітлена у Пукача. І це не дає державі підстав не шукати замовників", - сказала  Теличенко, уточнивши, що справа щодо замовників і сьогодні перебуває в провадженні слідчих Генеральної прокуратури.

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-