«Їж менше солі»: презентація національної інформаційної кампанії

«Їж менше солі»: презентація національної інформаційної кампанії

Укрінформ
29 вересня, 11:00 - презентація національної інформаційної кампанії в контексті здорового харчування «Їж менше солі».

Організатори: Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні.

Учасники: Ярно Хабіхт - голова Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні; Олександр Заіка - фахівець департаменту громадського здоров'я Міністерства охорони здоров'я України; Олександр Юрченко - заступник генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ України; Лариса Міщенко - завідувачка відділу артеріальної гіпертензії та коморбідної патології Інституту кардіології, клінічної та регенеративної медицини ім. академіка М.Д. Стражеска.

Модераторка: Оксана Левицька - голова правління ГО «Життя».

Чому це важливо?

29 вересня, у Всесвітній день серця, Всесвітня організація охорони здоров'я у співпраці з Міністерством охорони здоров’я України, Центром громадського здоров'я МОЗ України, представниками експертного середовища та громадськості проінформують медіаспільноту про роль використання солі в харчових продуктах, як одного з простих кроків, що можуть вплинути на зниження рівня серцево-судинних захворювань.

Для запобігання надмірному споживанню солі, що є одним з факторів ризику гіпертонії та інших серцево-судинних захворювань, в Україні розпочинається спільна інформаційна кампанія.

За даними дослідження STEPS, українці споживають удвічі більше солі, ніж рекомендовано ВООЗ.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників медіа: anna@ukrinform.com

Довідкова інформація: +38 096 321 46 45, minenko.ann@gmail.com (Анна, комунікаційна менеджерка).

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу:  https://www.youtube.com/@UkrinformPressCenter

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформу можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

 Підсумкові матеріали:

В Україні пройде інформаційна кампанія про зниження споживання солі

У жовтні стартує національна інформаційна кампанія щодо зменшення споживання солі.

Про це на пресконференції з нагоди Всесвітнього дня серця в Укрінформі повідомила голова правління ГО "Життя" Оксана Левицька.

"Національна інформаційна кампанія стартує вже у жовтні. Кампанія спрямована на підвищення обізнаності, як саме ми споживаємо сіль і що можна зробити, щоб зменшити її споживання", - сказала Левицька.

За її словами, кампанія складається з низки відеороликів про шкоду солі і необхідність зменшення її вмісту в продуктах, відео з експертами. Матеріали кампанії будуть поширюватися як офлайн, так і онлайн, у тому числі силами регіональних центрів контролю та профілактики захворювань і також за підтримки громадських організацій.

"Зменшення споживання солі - це один з найпростіших способів попередження захворюваності та смертності, повʼязаних із серцево-судинними захворюваннями. На рівні всього світу щорічно можна було б попередити понад 1,9 млн смертей, якби людство споживало менше солі", - сказав на пресконференції голова Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні доктор Ярно Хабіхт.

За його словами, за світовою статистикою, середня людина споживає 10,8 г солі на день. І в Україні ця цифра відповідає світовому рівню в той час, як ВООЗ рекомендує споживати на добу не більше 5 г солі.

Як зазначив доктор Хабіхт, високе споживання солі призводить до підвищення артеріального тиску, розвитку гіпертензії, що своєю чергою сприяє розвитку сердечних нападів та інсультів. Він наголосив на необхідності просвітницьких заходів, які давали б людям розуміння, яку шкоду здоровʼю завдає велика кількість солі в їжі, та додав, що такі заходи у підсумку призводять до економії, оскільки кожний долар, інвестований в них, приносить 12 доларів прибутку за рахунок зменшення відповідних витрат на лікування.

Окрім цього, як зауважив голова Бюро Всесвітньої організації охорони здоров’я в Україні, важливе не тільки саме ставлення до вибору продуктів і власного харчування кожного громадянина, а й ефективна співпраця держави з представниками промисловості та виробниками з тим, щоб вони також зменшували кількість солі у своїх продуктах.

Як поінформував на пресконференції фахівець департаменту громадського здоров'я МОЗ Олександр Заіка, лише за 2024 рік близько 46 тис. українців перенесли інфаркт міокарда, а вже з початку цього року ця цифра сягає 30 тисяч.

За його словами, серед профілактичних заходів, які ініціює МОЗ з наступного року - запровадження чекапів для людей старше 40 років, які можна буде пройти безоплатно в рамках Програми медгарантій. Чекапи дозволять виявити проблеми у стані здоровʼя на ранніх етапах, і відповідно вчасно розпочате лікування дозволить запобігти розвитку захворювання.

Так само, додав він, діє програма "Доступні ліки", в межах якої безоплатно або з частковою доплатою українці можуть отримати препарати для лікування серцево-судинних захворювань, яких в програмі налічується 290 торговельних назв.

Як наголосив на пресконференції заступник генерального директора Центру громадського здоров’я МОЗ Олександр Юрченко, знизити споживання солі можна змінами до харчової поведінки, і до цих змін варто привчати з дитинства.

"Тому дуже важливо, щоб не тільки дорослі чули для себе цей меседж, але і втілювали це в життя своїх родин для того, щоб змалечку привчати дитину до нормального споживання солі. Не пересоленої їжі, а саме норми, як це визначає ВООЗ - до 5 г на добу", - сказав він.

Так само важливо, за його словами, при виборі продуктів у магазинах уважно дивитися на маркування на цих продуктах, зокрема, на вміст солі, цукру, трансжирів.

"Це і є той етап, коли ми вже будемо говорити про свідоме в суспільстві ставлення до свого здоров'я. ...І хочу сказати, що найпростіша порада, яка може бути - це не досолювати продукти і прибрати сільничку зі столу, щоб не було бажання підсолити", - сказав він.

Як повідомляв Укрінформ, за даними Міністерства охорони здоровʼя, в Україні щороку ішемічну хворобу серця фіксують більш ніж у 820 тис. осіб.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-