Трудоресурсні виклики для відновлення України. Фахова дискусія

Трудоресурсні виклики для відновлення України. Фахова дискусія

Укрінформ
13 червня, 12:00 - фахова дискусія на тему: «Трудоресурсні виклики для відновлення України».

Організатор: Центр Разумкова. 

Учасники: Юрій Якименко - президент Центру Разумкова; Ольга Пищуліна - провідний експерт соціальних та гендерних програм Центру Разумкова; Василь Юрчишин - директор економічних програм Центру Разумкова; Микола Сунгуровський - директор військових програм Центру Разумкова; Микола Судаков - доцент Академії праці та соціальних відносин; Олександра Коломієць - незалежний експерт, Берлін.

Питання до обговорення:

  • темпи відновлення ринку праці в Україні після початку повномасштабного вторгнення;
  • регіональні дисбаланси на ринку праці – безробіття та брак трудових ресурсів;
  • головні перепони на шляху повноцінного відновлення ринку праці;
  • шляхи вирішення та завдання державної політики з подолання дефіциту трудових ресурсів в Україні.

Довідково. Захід проводиться Центром Разумкова в рамках Програми сприяння громадській активності «Долучайся!», що фінансується Агентством США з міжнародного розвитку (USAID) та здійснюється Pact в Україні. Зміст заходу є винятковою відповідальністю Pact та його партнерів i не обов’язково відображає погляди Агентства США з міжнародного розвитку (USAID) або уряду США.

Формат заходу – офлайн (Зала 2)+ онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Чисельність працездатного населення в Україні скоротилася на 40% - експертка

Чисельність працездатного населення в Україні на 2024 рік, якщо порівняти з 2021 роком, знизилася на 40% внаслідок демографічних процесів.

Про це повідомила провідний експерт соціальних та гендерних програм Центру Разумкова Ольга Пищуліна під час фахової дискусії «Трудоресурсні виклики для відновлення України», що відбулася в пресцентрі Укрінформу.

«Згідно з експертними оцінками, чисельність працездатного населення в Україні скоротилася на 40% у порівнянні з довоєнним 2021 роком. Інформація з кадрових платформ показує, що співвідношення вакансії та резюме, досягає критичного рівня. Якщо до повномасштабної агресії на одну вакансію припадало дві кандидатури, то зараз це співвідношення практично один до одного. За останніми даними, на 62 тисячі вакансій було 67 тисяч резюме», - поінформувала вона.

Водночас Пищуліна зазначила, що сьогодні для відновлення економіки України необхідно понад 4,5 млн працездатного населення. Серед факторів, які впливають на перспективи розвитку сфери зайнятості, експертка назвала демографічні процеси та регіональну специфікацію.

"Скорочення робочої сили на 40% у 2024 році, як порівнювати з 2021 роком, відбулося через демографічні втрати. Наразі збільшується кількість осіб пенсійного віку, що впливає на структуру економіки та наявний ринок праці. Також впливає регіональна специфікація: через міграцію населення відбулася часткова деіндустріалізація сходу України, втратив потенціал аграрний сектор на півдні. Відбулася релокація підприємств в тилові регіони України, однак на заході складно створювати ВПК, бо там не було до сьогодні великих промислових підприємств, і в сенсі організації виробництва там відсутня "промислово-технічна культура", - сказала вона.

Зі свого боку доцент Академії праці та соціальних відносин Микола Судаков підкреслив, що українська економіка проявляє адаптивність. Зокрема склалася ситуація, коли одні підприємства виживають завдяки іншим - ті, які втрачають здатність бути конкурентоздатними й припиняють діяльність або скорочують працівників, вивільнюють кадри для підприємств, які продовжують працювати.

Водночас незалежна експертка з Берліна Олександра Коломієць зауважила: "Модель зайнятості мігрантів з України в країнах Європи залишає надію на їхнє повернення". За її словами, є категорії осіб, які з-за кордону продовжують керувати бізнесами в Україні, очікуючи на завершення війни. Також українці у низці європейських країн все ще працюють на роботах, де потребується кваліфікація нижче, аніж є в цих осіб. Коломієць підкреслила, що "групою ризику" є молодь, яка все менше обирає українські виші для вступу.

Директор економічних програм Центру Разумкова Василь Юрчишин нагадав, що тривалий час в Україні зберігався принцип «дешевої робочої сили», що вважалося позитивним явищем для експортного сектору. За його словами, цей принцип можна перевернути задля стимулювання повернення українців з-за кордону.

«Якщо люди перестануть мислити в термінах виживання - і в Україні, і в країнах ЄС, то буде стимул для пошуку роботи. Зауважу, що освіта, кар'єра і зарплата в країнах ЄС - пов'язані речі. Тому я б почав би з різкого підвищення вчителям середньої школи. Якщо зарплата вчителів буде конкурентоспроможною, я думаю, багато чого зміниться в психології підготовки кваліфікованих кадрів - відтак і в попиті й пропозиції робочої сили», - сказав він.

Директор військових програм Центру Разумкова Микола Сунгуровський наголосив, що зараз для України є пріоритетом перемога, тому допоки війна не закінчиться економіці загалом та бізнесу зокрема доведеться пристосовуватися до цих реалій.

Модератор зустрічі, президент Центру Разумкова Юрій Якименко додав, що питання становища ринку праці в Україні аналізувалися в дослідженні «Людський капітал - виклики для відновлення України».

Як повідомляв Укрінформ, від початку 2024 року 10 тисяч українців отримали ваучер на навчання за державний кошт і зможуть здобути нову професію або спеціальність, чи підвищити свій професійний рівень.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-