Українське експертне розвінчування російських ядерних фейків

Українське експертне розвінчування російських ядерних фейків

Укрінформ
30 травня, 10:00  - пресконференція на тему: «Презентація звіту щодо відповіді українського експертного середовища на російську дезінформацію у ядерній сфері України».

Організатор: Український науково-технологічний центр.

Спікери: Максим Стріха - д.ф.м.н., керівник проєкту, модератор; Богдан Олексюк - аналітик, учасник проєкту.

Чому це важливо? 

У рамках проєкту було здійснено огляд реакції експертного середовища України на питання російської дезінформації про ядерну енергетику та ядерну сферу України в цілому (включаючи питання залучення українських атомних електростанцій та наукових установ до начебто створення Україною чи то «звичайної», чи то «брудної» атомної бомби).

Українська експертна спільнота неодноразово реагувала на російську дезінформацію. Однак проведений аналіз показав, що необхідне постійне відстежування російських ядерних фейків та своєчасне реагування на них.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

У Києві презентували книгу про реакцію українських експертів на дезінформацію РФ щодо ядерної сфери України

У столиці в четвер презентували книгу «Українське експертне розвіювання російських ядерних фейків».

Презентація цієї книги відбулася в Укрінформі.

«Фактично сьогодні ми презентуємо книжку (під назвою «Українське експертне розвіювання російських ядерних фейків» - ред.), яка є прикінцевим звітом однойменного проєкту, підтриманого Українським науково-технологічним центром – міжнародною організацією, заснованою у 1993 році Україною, ЄС і США», - зазначив керівник проєкту, доктор фізико-математичних наук Максим Стріха.

За його словами, Україна за радянських часів була теренами, на яких було розташовано значну частину військового потенціалу колишнього СРСР, і всього в Україні було 1944 стратегічні ядерні боєприпаси.

Керівник проєкту нагадав, що 16 липня 1990 року було ухвалено декларацію про державний суверенітет України, і там було закріплено без’ядерний статус України.

«І в Лісабонському протоколі 1992 року, і в знаменитій угоді від 1994 року у Будапешті було закріплено, що Україна набуває без’ядерного статусу під відомі гарантії безпеки, які відомо як «спрацювали» - механізми Будапештського меморандуму не захистили нас ні у 2014 році, ні у 2022 році», - заявив науковець.

Стріха поінформував, що РФ, яка володіє дуже значним ядерним потенціалом, взяла цю тему на озброєння з перших днів повномасштабного вторгнення.

Він нагадав і про те, що одним з мотивів цього вторгнення у російських медіа і заявах офіційних осіб від перших днів повномасштабної війни проголошувалася небезпека відновлення Україною свого ядерного статусу.

За його словами, російські фейки з’являються весь час нові, і на початку широкомасштабного вторгнення скоріше це було намагання налякати західних союзників тим, що є Україна, яка справді може захотіти озброюватися (у контексті того, що – ред.) Захід традиційно відданий ідеям нерозповсюдження.

«(Росіяни сподівалися, що – ред.) це нібито охолодить Захід до України. Це не спрацювало. Через це зараз мета всіх цих фейків головна – просто налякати Захід, що буде погано, якщо Захід буде переступати «червоні лінії» у допомозі Україні. Це, напевно, працює не так добре, як хотіла РФ, хоча сказати, що воно зовсім не працює, теж не можна», - вважає доктор фізико-математичних наук.

На його думку, українцям і надалі насамперед потрібно відстежувати всі ці фейки, бо раніше саме реакція української експертної спільноти дозволила спершу успішно поховати російський фейк про конвенційну українську бомбу, а потім – значною мірою притлумити і фейк про «брудну бомбу», який досі живе у різних варіантах, але вже є не таким активним.

«До появи цих фейків треба бути готовими, треба розуміти, що за ними стоїть, аналізувати і давати на них гідну, адекватну українську відповідь, через різні можливі доступні для нас інструменти», - сказав Стріха.

Парасольковою організацією, що виконувала проєкт «Українське експертне розвіювання російських ядерних фейків», є Академія наук вищої школи України – одна з найстаріших громадських наукових організацій України, заснована у 1992 році, яка наразі об’єднує майже 500 провідних учених, докторів наук, професорів, які репрезентують всі галузі знань і працюють в усіх університетських центрах України.

Цю книгу можна прочитати українською і англійською мовами за посиланням.

Як повідомлялося, РФ поширює фейки у сфері ядерної енергії з метою залякування західних політичних еліт, аби спонукати їх до згортання політичної та військової підтримки України – але провідні світові ЗМІ не сприймають їх усерйоз.

Росатом залишається фінансовою опорою путінського режиму - експерт

Корпорація "Росатом" має іноземні замовлення на 140 млрд доларів, залишаючись однією із фінансових опор путінського режиму.

Про це повідомив керівник проєкту "Українське експертне розвінчування російських ядерних фейків", доктор фізматнаук Максим Стріха під час пресконференції в Укрінформі.

"Всього зовнішні замовлення Росатома на сьогодні - це приблизно 140 млрд доларів. Це величезна фінансова опора путінського режиму", - сказав Стріха.

Так, російська корпорація контролює близько третини світового виробництва урану, працює над спорудженням 34 енергоблоків атомних станцій в 11 країнах світу.

Крім того, у Європі працює 20 блоків АЕС російського проєкту ВВЕР, для яких Росатом планує виробляти паливо на спільному підприємстві із французькою компанією Framatome.

Стріха наголосив, що Росатом є ще й військовою компанією. Як приклад він навів заяву очільника Росатома Ліхачова, який сказав, що "пишається колективом ядерного збройного комплексу, який буквально живе військовим порядком денним".

"Однак Захід нічого для обмеження впливу Росатома поки не зробив", - зауважив науковець.

Як повідомлялося, на початку травня Сенат США проголосував за проєкт закону про заборону імпорту збагаченого урану з Росії, направивши його на підпис президентові Джо Байдену.

Комітет Палати представників США із закордонних справ 16 травня підтримав законопроєкти про запровадження санкцій проти російського «Росатому» та осіб, які створюють загрози безпеці Запорізької АЕС.

Відео: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-