Контент для дітей: які потреби і на що орієнтуватися

Контент для дітей: які потреби і на що орієнтуватися

Укрінформ
29 травня, 11:00 - круглий стіл на тему: «Як говорити з дітьми зрозумілою для них мовою?».

Організатори: Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, Національний комітет Програми ЮНЕСКО «Інформація для всіх» (IFAP).

Учасники: Ольга Герасим’юк - голова Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення, голова Національного комітету IFAP; Олена Ніцко - відповідальна секретарка, членкиня Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення; Дар’я Герасимчук - радниця-уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації; Ірина Констанкевич - перша заступниця голови Комітету Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики.

До участі в заході запрошені: медіаменеджери, продюсери, редактори, журналісти, представники студій-виробників контенту, громадськість, яка опікується розвитком і вихованням дітей, фахові психологи.

Коротко. Учасники заходу розкажуть про те, якими мають бути програми для дитячої аудиторії, як війна впливає на дітей та як можна формувати психологічну стійкість. Йтиметься також про особливості сприйняття дітьми медіаконтенту. Представники суб’єктів у сфері медіа поділяться досвідом створення програм для дітей, розкажуть про роботу з дитячою аудиторією.

Круглий стіл  проходитиме в рамках проєкту Національної ради «Компетентні медіа – демократичне і толерантне суспільство».

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація ЗМІ - за телефонами: (044) 278-75-75, (099) 308-01-02, або  за електронною поштою; presstvr@nrada.gov.ua до 18 год. 28 травня.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

У дитячому медіаконтенті бракує тем про війну, безпеку та стосунки – експерт

В розрахованому на дитячу аудиторію українському медіапросторі недостатньо контенту про причини війни, різні види безпеки та міжособистісні стосунки.

Про це, посилаючись на думку дітей, заявила радниця-уповноважена Президента України з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук на круглому столі в Укрінформі на тему: «Як говорити з дітьми зрозумілою для них мовою?».

За словами Герасимчук, вона опитала 50-х дітей підліткового віку, які одностайно сформулювали ТОП-3 тем в українському медіапросторі, яких їм бракує для кращого розуміння цих явищ.

Перша і найголовніша тема, яка незрозуміла українським підліткам — це причини російсько-української війни в історичному контексті.

“Підліткам недостатньо адекватної інформації про війну. Не всі діти розуміють — як трапляється так, що в цивілізованому світі якась країна нападає на іншу. Вони розуміють, що відбувається зараз, але не розуміють, як так сталося. Йдеться про те, що вони недостатньо володіють контекстом історії. Їм не вистачає історичних фактів, розказаних їхньою мовою. Тобто питання історичного контенту для дітей є надзвичайно важливе”, - наголосила Герасимчук.

Другою за значущістю та недостатньо висвітленою для підлітків темою є причини різних типів агресії в соціумі, як то домашнє та сексуальне насильство, булінг, нетолерантне поводження тощо.

“Підлітки кажуть, що інколи бачать інформаційні алгоритми - що робити і куди звернутися в разі чого, але цього недостатньо. Вони б хотіли більше розуміти, в чому суть, звідки береться агресія і як її можна розпізнати на самому початку. Їх також лякає, що певні категорії людей нібито мають характерні ознаки бути агресивними — це люди з психічними захворюваннями і ветерани. У соціумі вони чують інформацію, мовляв, ветерани повертатимуться і скоюватимуть домашнє насильство. Вони вважають це несправедливим, і що недостатньо розкрито цю тему”, - зазначила Герасимчук.

І третя за актуальністю тема, щодо якої підлітки потребують більше інформації — це міжособистісні стосунки.

“Сексуальна освіта, статеве виховання, стосунки між людьми, з батьками, однолітками, що може бути в стосунках, а що ні, і якими взагалі мають бути стосунки. У підлітків виникає безліч питань, на які у них немає відповіді. Саме такого українського медіаконтенту не вистачає”, - підсумувала експертка.

Під час заходу обговорювалося, якими мають бути програми для дитячої аудиторії, як війна впливає на дітей та як можна формувати їхню психологічну стійкість. Йшлося також про особливості сприйняття дітьми медіаконтенту. Представники суб’єктів у сфері медіа ділилися досвідом створення програм для дітей та роботи з дитячою аудиторією.

Як повідомляв Укрінформ, раніше уповноважена Президента з прав дитини та дитячої реабілітації Дар’я Герасимчук заявила, що Україна першою у світі розробила національний превентивний план щодо грубих порушень відносно дітей у військових конфліктах: "Ми - перша країна у світі, яка без примусу розробила національний превентивний план щодо грубих порушень стосовно українських дітей. Ми - перша країна у світі, яка без примусу підписала спільний з ООН превентивний план на випередження всіх злочинів. Ми робимо все, щоб захистити наших дітей, і цю практику популяризуємо в інших країнах. Тому що те, що відбувається з нашими дітьми, не має відбуватися з дітьми в будь-якій країні світу", - сказала Герасимчук.

Відео: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-