У Києві заснували сквер та відкрили скульптуру до 75-ї річниці НАТО

У Києві заснували сквер та відкрили скульптуру до 75-ї річниці НАТО

Укрінформ
21 травня, 13:00 - пресконференція, присвячена заснуванню у Києві «Скверу НАТО» і встановленню на Європейській площі скульптурної композиції «Україночка під парасолькою НАТО».

Організатор: Громадська організація «Спільна перемога».

Учасники: Олександр Соколинський - голова правління ГО «Спільна перемога»; Володимир Бульба - заступник голови правління ГО «Спільна перемога»; Вінета Кляйне - директорка Центру інформації та документації НАТО в Україні; Олексій Шевчук - автор скульптурної композиції, представник творчої майстерні «ArtBuz». 

Питання до обговорення:

  • Ідея створення проєкту, приуроченого до відзначення 75-ї річниці заснування НАТО.
  • Як виникла творча концепція композиції, та як відбувалося її втілення у життя.
  • Важливість подібних ініціатив, що спрямовані на покращення поінформованості населення про НАТО.

Коротко. Захід присвячений заснуванню у Києві «Скверу НАТО» і встановленню на Європейській площі скульптурної композиції «Україночка під парасолькою НАТО». Ці нові локації створені до 75-ї річниці Північноатлантичного альянсу.

Довідково. У 2019 році громадська організація «Спільна перемога» виконала проєкт до відзначення 70-ї річниці від дня заснування Північноатлантичного альянсу, в результаті якого у центрі Європейської площі міста Києва було встановлено символ НАТО.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація та реєстрація представників ЗМІ - за посиланням

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

У Києві до 75-річчя НАТО заснували сквер та відкрили скульптурну композицію

У Києві до 75-ї річниці Північноатлантичного альянсу заснували «Сквер НАТО» та встановили на Європейській площі скульптурну композицію «Україночка під парасолькою НАТО».

Про це під час пресконференції в Укрінформі повідомив голова правління ГО «Спільна перемога» Олександр Соколинський.

«Ми разом з представниками Північноатлантичного альянсу відсвяткували 75-річчя НАТО. У нас була дуже цікава подія на двох локаціях. Ми показали, що громадськість нашої країни дуже опікується питаннями євроінтеграції і всі наші плани спрямовані на те, щоб найближчим часом ми були рівноцінними партнерами Північноатлантичного альянсу», - сказав Соколинський.

Своєю чергою директорка Центру інформації та документації НАТО в Україні Вінета Кляйне зазначила, що започаткована ініціатива – це лише початок співпраці представництва НАТО в Україні з громадянським суспільством.

«НАТО і весь демократичний світ знаходиться зараз з Україною і на боці України. І наразі ми отримали дві такі чудові ідеї від громадянського суспільства. Тож минулого тижня разом з нашими партнерами - ГО «Спільна перемога», ми додали до київського ландшафту такі чудові пам’ятки. На бульварі Лесі Українки ми відкрили інформаційний парк НАТО. Там ви зможете знайти тривимірний металевий об’єкт з інформацією про НАТО, яка буде вказана на QR-кодах», - розповіла Кляйне.

Вона додала, що звертатиметься до посольств країн Альянсу, які знаходяться в Україні, з пропозицією долучитись до благоустрою парку, прикрасивши його деревами чи цікавими локаціями.

Крім того, Кляйне повідомила, що в День вишиванки на Європейській площі відкрили скульптурну композицію «Україночка під парасолькою НАТО».

«Ця скульптура втілює в собі багато значень. Парасолька – це символ захисту, сили і гідності, вона символізує принципи колективної оборони Альянсу. Вона так само поєднує прагнення України до євроатлантичної інтеграції та шляхи щодо досягнення цього», - зазначила Кляйне, додавши, що цей проєкт був підтриманий управлінням громадської дипломатії штаб-квартири НАТО.

Автор скульптурної композиції, представник творчої майстерні ArtBuz Олексій Шевчук розповів про ідею створення та відкриття парку й скульптурної композиції. Зокрема, він зауважив, що робота над цими монументами важлива для творчого колективу, адже через артоб’єкти з’явилась можливість висловили своє ставлення до сьогодення.

Інформуючи про артоб’єкт у «Сквері НАТО», він зазначив, що той створений з нержавіючої сталі, має наповнення білим мармуровим камінням та є алегорією надійного фундаменту міцних відносин держав Альянсу. Сквер стане перлиною сучасного вуличного артпростору в центрі Києва, вважає Шевчук.

Він також розповів, що «Україночка під парасолькою НАТО» задумана як символічний оберіг, що має захистити життя людей та їхні оселі.

«Арткомпозиція виконана в некласичному стилі сучасної урбаністичної скульптури, що більш точно відображає дух часу», - зазначив Шевчук.

Він додав, що прототипом дівчинки в скульптурній композиції стала 9-річна киянка Єлизавета Харчук.

Як повідомляв Укрінформ, 4 квітня 1949 року у Вашингтоні було підписано Північноатлантичний договір про оборонний, військово-політичний союз. Наразі до складу НАТО входить 32 країни.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-