Бюджетна складова організації респіраторної підтримки в Україні

Бюджетна складова організації респіраторної підтримки в Україні

Укрінформ
21 травня, 14:30 - круглий стіл на тему: «Бюджетна складова організації респіраторної підтримки в Україні».

Організатор: Благодійний фонд “Разом для України” (Razom For Ukraine).

Учасники: Андрій Мечев - бізнес аналітик, консультант, менеджер адвокаційної кампанії «ДИХАТИ»; Світлана Соловйова - лікар-педіатр, експерт у сфері охорони здоров’я, експерт адвокаційної кампанії «ДИХАТИ»; Марʼяна Морозова - дитячий анестезіолог, аналітик адвокаційної кампанії «ДИХАТИ»; Віталій Свічинський - операційний директор БФ «Разом для України»; Евеліна Курілець - виконавча директорка БФ «Разом для України»; Зоя Ріпецька - операційна директорка «Razom for Ukraine» (США); Олексій Захарченко - співзасновник громадського руху «Діти ми встигнемо»; Анатолій Царенко  - заступник голови ГО «Українська ліга розвитку паліативної та хоспісної допомоги», завідувач кафедри паліативної та хоспісної медицини НУОЗУ ім. П.Л. Шупика; Тетяна Кулеша - голова громадської спілки «Орфанні захворювання України»; Лариса Волошина - президентка ВГО «Всеукраїнська асоціація допомоги хворим на муковісцидоз»; Наталія Тулінова - голова БФ “Національна агенція ZDOROVI”; Наталя Самоненко -завідуюча Центром орфанних хвороб та генної терапії НДСЛ “ОХМАТДИТ” МОЗ України; Роман Шевченко - завідувач кабінету «Комплексного нейромоніторингу з дитячою лабораторією сну» НДСЛ “ОХМАТДИТ” МОЗ України; Тетяна Іванова - медичний директор НДСЛ “ОХМАТДИТ” МОЗ України; Людмила Нестеренко - представник БФ “Діти зі СМА”; Наталя Мандрено - віце-президент БФ “Ангели світла і добра”; Леся Литвинова - Співзасновниця БФ "Свої"; Оксана Лебега  - ТОВ “Асоціація експертів громадського здоровʼя”; Олена Мельник - представник ГО “Дюшенна України”; Сергій Дубров - перший заступник міністра охорони здоров’я України; Ірина Кондратова - заступниця голови Національної служби здоровʼя України; Світлана Гук - керівник центру респіраторної медицини та алергології КЛ "Феофанія", Голова Українського товариства медицини сну. 

Модератор: Дмитро Луфер - експерт у сфері охорони здоров’я, координатор адвокаційної кампанії "Дихати".

Питання до обговорення:

  • Стан респіраторної підтримки в Україні та у країнах, що розвиваються.
  • Фінансування респіраторної підтримки в Україні та у світі.
  • Методологія розрахунків можливого фінансування респіраторної підтримки в Україні та обрахунки щодо фінансування надання респіраторної підтримки за місцем перебування пацієнта.

Довідково. У 2023 році Благодійний фонд “Разом для України” (Razom For Ukraine) став ініціатором адвокаційної кампанії “Дихати”. Її мета - створення дієвих механізмів забезпечення пацієнтів в Україні доступом до респіраторної підтримки за рахунок коштів центрального бюджету. 

За час роботи адвокаційної команди, що включила  профільних лікарів, проєктних менеджерів, фахівців з апаратури та аналітиків, вдалося проаналізувати нинішній стан респіраторної підтримки в Україні, а саме: зробити аналіз потреб в засобах, провести аналіз міжнародного досвіду та порівняння зі станом респіраторної підтримки в нашій державі. І, що головне - зробити обрахунки витрат та асигнувань на респіраторну підтримку, враховуючи апаратуру та необхідні витратні матеріали.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: +380975102303 (Олексій Захарченко).

Акредитація триватиме до 12:00 21 травня 2024 року, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

Респіраторна підтримка пацієнтів має бути не ситуаційною, а системною на рівні держави - експерти

В Укрінформі відбувся круглий стіл "Бюджетна складова організації респіраторної підтримки в Україні", під час якого обговорили питання фінансування респіраторної підтримки пацієнтів, зокрема економічну модель такої підтримки, вартість послуг, та їх розрахунки.

"Ми хочемо, щоб респіраторна підтримка не була ситуаційною, щоб це була система на рівні держави. Необхідно зробити так, щоб пацієнти розуміли свій маршрут, лікарі розуміли, що має відбуватися, як відбувається фінансування, хто це організовує. Коли ми говоримо про респіраторну підтримку, ми часто уявляємо собі важких пацієнтів, які мають знаходитися в лікарні, але це не завжди так. Ця проблема поширена у світі, і це велика кількість людей, для яких респіраторна підтримка - образ життя, те що дозволяє їм жити активно, брати участь у суспільній діяльності, і обмеження їм доступу до цієї допомоги створює для них барʼєри, впливає на їх можливість працювати або навчатися", - сказав під час круглого столу експерт у сфері охорони здоров’я, координатор адвокаційної кампанії "Дихати" Дмитро Луфер.

Респіраторна підтримка - це напрямок медичної діяльності, який спрямований на підтримку оптимальної функції дихальної та серцево-судинної систем, здоровʼя та благополуччя шляхом виявлення, оцінки, лікування, управління та спостереження за пацієнтами з дихальними порушеннями.

Як зазначив він, більшість хронічних пацієнтів, які мають порушення дихання, можуть отримувати респіраторну терапію вдома, що дозволяє знизити витрати порівняно з тим, якби ці пацієнти перебували в стаціонарі.

Так, у домашніх умовах отримувати респіраторну терапію можуть люди з хронічними обструктивними захворюваннями легень, торакальними рестриктивними захворюваннями, нервово-мʼязовими захворюваннями, синдромом гіпервентиляції при ожирінні.

Водночас, як зазначив він, окрім питання надання відповідного обладнання таким пацієнтам, існує і проблема наявності відповідних фахівців - респіраторних терапевтів.

"Немає професії, яка бореться за створення протоколів, формалізацію, у нас відсутні покази, відсутні навчальні програми", - сказав Луфер.

Як нагадав під час круглого столу менеджер адвокаційної кампанії «ДИХАТИ» Андрій Мечев, в Україні респіраторна підтримка передбачена деякими пакетами НСЗУ, зокрема пакетом "Стаціонарна допомога дорослим та дітям без проведення хірургічних операцій", який включає інвазивну і неінвазивну вентиляцію легень. А також пакети - стаціонарна паліативна допомога дорослим та дітям, в межах якої надається киснева підтримка, респіраторна підтримка, мобільна паліативна допомога дорослим та дітям. У вимогах до останнього пакету, як зазначив Мечев, є вимога наявності в бригаді мобільної паліативної допомоги анестезіолога, натомість зараз таких фахівців не вистачає, не вистачає також і обладнання для респіраторної підтримки.

Як зазначила на круглому столі директорка благодійного фонду "Свої" Ірина Кошкіна, для вирішення проблеми необхідні і відповідні законодавчі зміни, які дозволять надавати в безкоштовне користування пацієнтам обладнання для респіраторної підтримки, яке належить комунальним або державним медзакладам.

"Закон України про оренду комунального та державного майна прямо забороняє надавати в безкоштовне користування комунальне майно", - сказала Кошкіна.

За даними ВООЗ, щороку у світі передчасно помирає 6,4 мільйона людей з респіраторними захворюваннями - нервово-мʼязовими захворюваннями, ХОЗЛ, респіраторними порушеннями внаслідок травм центральної нервової системи.

700 млн людей у світі страждає на респіраторні захворювання.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-