Перспективи розвитку парламентської та державної служби в контексті євроінтеграції

Перспективи розвитку парламентської та державної служби в контексті євроінтеграції

Укрінформ
24  травня, 10:00 - круглий стіл на тему: «Перспективи розвитку парламентської та державної служби в контексті євроінтеграції».

Організатори: Центр політико-правових реформ.

Учасники: Олександр Корнієнко - перший заступник Голови Верховної Ради України (tbc); Олег Немчінов - Міністр Кабінету Міністрів України (tbc); Ігор Когут - директор Програми USAID «РАДА: наступне покоління»; Олександр Саєнко - експерт ЦППР, співкерівник напряму «Урядування»; Андрій Заболотний - експерт ЦППР; Вікторія Дерець - експертка ЦППР; інші учасники заходу.

Модератор: Ігор Коліушко - голова правління ЦППР.

Питання до обговорення:

  • Які виклики й загрози в умовах війни постають перед системою управління державою службою та чому їх не можна ігнорувати?
  • Чи варто на цьому етапі змінювати модель державної служби (позиційна / кар’єрна / змішана) та які особливості служби є допустимими з урахуванням європейських стандартів?
  • Вступ на державну службу (конкурси / прямі призначення).
  • Звільнення (дисциплінарне провадження / рішення суб’єкта призначення).
  • Який досвід публічної служби та управління персоналом у країнах-членах ЄС і міжнародних організаціях нам варто запозичувати?

Чому це цікаво?

Під час заходу відбудеться презентація проєкту Концепції реформування державної служби в Україні та Висновку щодо проєкту Закону України «Про парламентську службу» (реєстр. № 4530 від 21.12.2020 р.), підготовлених Центром політико-правових реформ. Планується обговорення актуальних проблем парламентської і державної служби України, спільне визначення шляхів їхнього вирішення в контексті динамічної євроінтеграції та подальша підготовка правотворчих ініціатив.

Довідково. Захід проводиться Центром політико-правових реформ в межах реалізації Програми USAID «РАДА: наступне покоління». Проведення заходу стало можливим завдяки щедрій підтримці американського народу через Агентство США з міжнародного розвитку (USAID). Погляди висловлені під час обговорення необов’язково відображають погляди USAID чи уряду Сполучених Штатів.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн трансляція.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Реєстрація за посиланням: https://forms.gle/oddXHg9KJreLRtjUA.

Зареєстровані учасники отримають лист із посиланням на онлайн-трансляцію напередодні заходу.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram

Підсумкові матеріали:

У новій Концепції реформування державної служби хочуть захистити держслужбовців від незаконних вказівок і політичного впливу

В Україні триває розробка проєкту Концепції реформування державної служби в Україні, яка має на меті захистити держслужбовців від політичного впливу та надати їм право не виконувати незаконні вказівки.

Таке йшлося під час круглого столу в Укрінформі за участі розробників проєкту Концепції реформування державної служби в Україні.

На думку одного з авторів концепції, експерта Центру політико-правових реформ Андрія Заболотного, дотримання держслужбовцями принципу законності — є ключовим у реформі держслужби.

“Коли складно з реалізацією норм, держслужбовці мають право не підкорятися незаконним вказівкам і мати захист від неналежного політичного впливу на їхнє професійне судження. Тому порушується ключова проблема — дотримання держслужбовцями принципу законності”, - наголосив експерт.

Він нагадав, що за нинішніми нормами у разі сумніву підлеглості у законності доручення керівника держслужбовець може звернутися до вищого керівника. Але, на думку експерта, ця норма “не працює”.

“Ми пропонуємо, щоб загальна система правозастосування підвищувала спроможність юридичних служб здійснювати функцію арбітра у спірних питаннях застосування законодавства. Зокрема, перепідпорядкування юридичних підрозділів центральному органу виконавчої влади. Або, як варіант, формування спеціального центру уряду — підрозділу з централізованою функцією юридичного забезпечення. Їхнє ж підпорядкування в кожному державному органі керівникові має ризик депреміювання або застосування стягнень (з держслужбовця - ред.)”, - вважає Заболотний.

Під час круглого столу презентували проєкт Концепції реформування державної служби в Україні та Висновку щодо проєкту Закону України «Про парламентську службу» (реєстр. № 4530 від 21.12.2020 р.), підготовлених Центром політико-правових реформ.

Учасники заходу обговорили актуальні проблеми парламентської та державної служби України, спільне визначення шляхів їхнього вирішення в контексті динамічної євроінтеграції та подальшу підготовку правотворчих ініціатив.

Як повідомляв Укрінформ, у Міноборони пояснили, як зміниться бронювання від мобілізації для держслужбовців.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-