Профспілки світу разом з народом України: на захисті від агресії, заради життя, свободи й демократії

Профспілки світу разом з народом України: на захисті від агресії, заради життя, свободи й демократії

Укрінформ
15 травня, 15:00 - пресконференція на тему: «Профспілки світу разом з народом України: на захисті від агресії, заради життя, свободи й демократії».

Організатори: Федерація профспілок України, Конфедерація вільних профспілок України.

Учасники: Люк Тріангл (Luc Triangle) - генеральний секретар Міжнародної конфедерації профспілок (ITUC); Атле Хойє (Atle Høie) - генеральний секретар Глобальної профспілки IndustriAll; Крісті Хоффман (Christy Hoffman) - генеральний секретар Глобальної профспілки UNI; Пол Новак (Paul Nowak) - генеральний секретар  Британського конгресу тред-юніонів; Григорій Осовий - голова ФПУ; Михайло Волинець - голова КВПУ.

Модератор: Юрій Работа - керівник пресцентру ФПУ.

Коротко. У заході візьмуть участь представники делегації Міжнародної конфедерації профспілок. Мета візиту в нашу державу - продемонструвати повну солідарність з українським народом та його боротьбою за свободу, справедливість і демократію, а також підтримати українські профспілки у відстоюванні прав та інтересів трудящих.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 1).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Акредитація триватиме до 14.00, 15 травня 2024 року, для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Підсумкові матеріали:

У ФПУ поінформували, на які проблеми найбільше скаржаться профспілки

Серед проблем, на які найбільше скаржаться профспілки керівництву Федерації профспілок України — порушення трудових прав і колективних договорів та втрата робочих місць.

Про це під час пресконференції в Укрінформі заявив голова ФПУ Григорій Осовий, відповідаючи на питання кореспондента агентства, щодо яких проблем наразі профспілки скаржаться у керівництво його організації найбільше.

«Перше — це втрата робочих місць. Близько 5 млн робочих місць було втрачено. Далі — високий рівень безробіття - майже 20%. І поки що тенденція до його зменшення є надто слабкою, щоб говорити, що ми повернемо всіх, хто бажає працювати, щоб надати таку можливість людям. Третє — це надзвичайно низький рівень зарплати», - зазначив він.

Голова ФПУ заявив, що держгарантія мінімальної зарплати станом на сьогодні у перерахунку по курсу долара становить лише 180 доларів за місяць, за повну норму робочого часу. За його словами, при цьому українські біженці, які перемістилися у країни Європи, отримують на місяць фінансової, матеріальної допомоги на суму від 800 до 1000 євро.

«Є і борги по зарплаті в силу різних причин — десь є розбиті підприємства і немає економіки, і така заборгованість висить уже роками, є і ситуації, де є працююча економіка, але бізнес насамперед сплачує за електроенергію, сплачує податки, а робітника ставить у чергу щодо виплати зарплати. І звичайно, йдеться безпосередньо про порушення трудових прав і колективних договорів», - поінформував Осовий.

За його словами, в умовах війни перед ними стоять величезні виклики, і потрібно створити ресурс життєзабезпечення для тих людей, які втратили свою роботу і засоби існування.

«І це ми маємо робити спільно - у діалозі з урядом, роботодавцями - і шукати цю подушку безпеки і спроможності втримати наші ресурси, які є в Україні. Виклики у нашій країні перед владою і бізнесом, роботодавцями, профспілками наразі є надзвичайно великими. І, звичайно, (потрібно — ред.) задіяти той ресурс допомоги, який є можливий на сьогодні», - сказав він.

Окремо голова ФПУ зазначив, що приїзд в Україну місії високого рівня, а саме — представників Міжнародної конфедерації профспілок, Глобальної профспілки IndustriAll і одного з найбільших національних профцентрів Великобританії - Британського конгресу тред-юніонів, є підтвердженням того, що (світовий — ред.) профспілковий рух поділяє українські виклики і турботи і готовий разом з Україною обстоювати і захищати права працівників, права на гідну працю, достойну оплату праці тощо.

Як повідомлялося, генеральна секретарка Європейської конфедерації профспілок (ITUC) Естер Лінч поінформувала, що інвестори у відбудову України мають гарантувати робочі місця із належною зарплатою.

Фундаментальні права робітників мають залишатися недоторканими попри воєнний стан в Україні – генсек МКП

У Міжнародній конфедерації профспілок вважають, що фундаментальні права робітників мають залишатися недоторканими попри воєнний стан в Україні і висловлюють занепокоєння їхнім звуженням у трудовому законодавстві.

Про це заявив генеральний секретар Міжнародної конфедерації профспілок (ITUC) Люк Тріангл на пресконференції в Укрінформі на тему "Профспілки світу разом з народом України: на захисті від агресії, заради життя, свободи й демократії".

Тріангл зазначив, що глобальний профспілковий рух від початку повномасштабного вторгнення РФ стоїть на боці народу України і не змінюватиме своєї позиції ані зараз, ані в майбутньому.

Він поінформував, що члени делегації під час дводенного візиту в України мали зустрічі з політичним керівництвом і роботодавцями.

«Я мушу сказати, що при тому, що у нас є певне розуміння, що у таких ситуаціях країна застосовує правовий режим воєнного чи надзвичайного стану, але це ніяким чином не є виправданням того, що урізаються і гранично обмежуються права робітників і профспілок. У нас є дуже серйозні занепокоєння про той напрям, який чинний уряд послідовно переслідує, ухвалюючи закони, і яким чином у них прописані права робітників і профспілок», - сказав Тріангл.

Він наголосив, що права робітників мають залишатися недоторканими попри воєнний «чи якийсь інший» стан, тому що вони є універсальними, і їх треба поважати.

«Право на колективний договір і повага до колективних договорів, які відповідають ключовим стандартам Міжнародної організації праці, теж мають поважатися урядом. І в цьому сенсі зменшення рівня колективного договору до індивідуальних договорів між роботодавцем та робітником і неповага до колективних договорів, які підписуються на рівні компаній, це неприйнятно ані у стані війни, ані в стані миру», - наголосив генеральний секретар Міжнародної конфедерації профспілок.

За його словами, право на мирні зібрання, на страйки теж є універсальними фундаментальними правилами, прийнятими цивілізованим людством, і у нинішніх виняткових умовах війни вони теж мають діяти.

«Ми не приймаємо того, що вони урізаються», - заявив Тріангл.

Він зауважив, що у Міжнародній конфедерації профспілок бачать, що чинний український уряд намагається гранично звузити права робітників та профспілок.

«Ми з цим не погоджуємося, і будемо підтримувати наші афілійовані організації в Україні у боротьбі проти цієї негативної тенденції у трудовому законодавстві», - застеріг генеральний секретар Міжнародної конфедерації профспілок.

За словами Тріангла, очолювана ним організація чітко підтримує вступ України до ЄС. Водночас він зауважив, що приєднуватися до Євросоюзу потрібно з високими стандартами життя і законодавства.

«Якщо в Україні є політики, які можуть вважати, що це добре – прийти в ЄС із найслабшим законодавством щодо соціальних стандартів, із найнижчим рівнем мінімальної зарплатні, то я вам скажу з нашого досвіду, що це абсолютно неправильний шлях, який не веде до приєднання до ЄС… Якщо ви хочете досягти прогресу в ЄС, ви маєте подбати про те, щоб вступити до ЄС із хорошими зарплатами та гідними умовами праці… Інакше ті українці, які поїхали, не повернуться», - зауважив Тріангл.

Генеральний секретар Міжнародної конфедерації профспілок також підкреслив, що українські профспілки мають бути залучені і до процесу відбудови України.

«Ми знаємо, на які ризики може наражатися відбудова, куди вливаються сотні мільярдів, якщо це не поставити це на правильні рейки. Цю роботу треба відповідно координувати, як ми бачили на інших прикладах, має бути соціальний діалог, і роль профспілок дуже важлива у період відбудови», - переконаний він.

Міжнародна конфедерація профспілок - найбільше світове профспілкове об'єднання. МКП була створена у 2006 році шляхом об'єднання Міжнародної конфедерації вільних профспілок і Всесвітньої конфедерації праці.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-