Факти проти фейків: дезінформація довкола Національного військового меморіального кладовища

Факти проти фейків: дезінформація довкола Національного військового меморіального кладовища

Укрінформ
12 квітня,  12:00 - пресконференція ДУ “НВМК” та Мінветеранів щодо дезінформації довкола Національного військового меморіального кладовища.

Організатори: Медіацентр Україна-Укрінформ.

Учасники: Фархад Фархадов - заступник міністра у справах ветеранів України; Олександр Краснолуцький - заступник міністра захисту довкілля та природних ресурсів України; Ярослав Старущенко - заступник директора держустанови “Національне військове меморіальне кладовище”.

Чому це важливо?

У медіа та серед місцевих мешканців, що проживають на Київщині, поширюється дезінформація стосовно "НВМК". Зокрема: фейки щодо техногенної катастрофи, яку нібито спричинить побудова меморіалу, загроза вирубування лісу, забруднення повітря викидами від крематорію, а також питання тендерів чи буцімто відсутності дозвільних документів на підготовчі роботи.

У Мінветеранів та ДУ "НВМК” та зазначають, що побудова такого важливого обʼєкту національного значення, як Національне військове меморіальне кладовище, не може бути місцем для маніпуляцій, брехні, російської пропаганди та причиною розбрату суспільства. Звертається увага на те, що Міністерство у справах ветеранів України та держустанова “Національне військове меморіальне кладовище” прагнуть до відкритого та прозорого діалогу. Учасники заходу дадуть відповіді на запитання представників громадськості та ЗМІ й представлять всю дозвільну документацію.

Довідково. Нещодавно державна установа "НВМК", яка є замовником будівництва Національного військового меморіального кладовища ("НВМК"), зареєструвала право постійного користування земельними ділянками для його будівництва. Дві ділянки, які держава виділила під Національне військове меморіальне кладовище, знаходяться у межах Гатненської територіальної громади Фастівського району Київської області, поблизу села Мархалівка та Південного кладовища (Віта Поштова). Загальна площа складає понад 265 гектарів, з яких понад 120 гектарів займатимуть безпосередньо поля для поховання та інші необхідні споруди для забезпечення почесних поховань.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Реєстрація та акредитація обовʼязкові - за посиланням

Захід транслюватиметься на ютуб-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

На військовому меморіальному кладовищі ховатимуть учасників бойових дій - заступник директора

На Національному військовому меморіальному кладовищі не здійснюватиметься поховання цивільних, які не брали участі у бойових діях; розрахункова кількість поховань становить 150 тисяч.

Про це сказав заступник директора держустанови “Національне військове меморіальне кладовище” Ярослав Старущенко під час пресконференції в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

"В нашому війську зараз дуже багато мобілізованих людей, які не були військовими до початку широкомасштабної агресії. Ми розуміємо, що після нашої перемоги значна кількість людей демобілізується. Тобто всі ті військові, які прийшли за покликом душі захищати територіальну цілісність і незалежність України, після нашої перемоги стануть демобілізованими, відповідно - стануть цивільними. А маючи відповідний статус учасника бойових дій, вони як цивільні особи можуть надалі бути похованими і вшановані на Національному військовому меморіальному кладовищі", - сказав Старущенко.

Він додав, що про поховання на меморіальному військовому кладовищі тих, хто не брав участі у відбитті широкомасштабної агресії, не йдеться.

Крім того, за його словами, не йдеться про об'єднання київського муніципального кладовища з військовим меморіальним.

Старущенко зазначив, що загалом розрахункова кількість поховань на Національному військовому кладовищі -150 тисяч, з них 100 тис. традиційних поховань, 50 тис. колумбарних.

Як повідомляв Укрінформ, Верховна Рада 8 грудня 2023 року ухвалила закон щодо забезпечення створення та експлуатації Національного військово-меморіального кладовища.

Кабінет Міністрів виділив 515 мільйонів гривень на його будівництво та функціонування в 2024 році.

Національне військове меморіальне кладовище – загальнонаціональне місце вшанування та увічнення пам’яті загиблих (померлих) Захисників і Захисниць України.

Меморіальний комплекс передбачає не тільки наявність військового кладовища з усіма необхідними ритуальними спорудами для організації почесних поховань загиблих (померлих) осіб, які захищали незалежність, суверенітет та територіальну цілісність України. Також тут буде музейний комплекс, який увічнить пам'ять померлих (загиблих) Захисників та Захисниць України.

Відео:

Vіdeo:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-