Оперативна ситуація на Півдні України та в Чорному морі

Оперативна ситуація на Півдні України та в Чорному морі

Укрінформ
1 квітня, 12:00 - брифінг на тему: «Оперативна ситуація на Півдні України та в Чорному морі».

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Спікер: Наталя Гуменюк - начальник об’єднаного координаційного пресцентру Сил оборони півдня України, полковник (онлайн).

Формат заходу – офлайн + онлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1).

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на ютуб-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTVа також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/aboutна фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

Щодоби на півдні ворог використовує для розвідки близько 200 безпілотників - Гуменюк

Після знищення російського літака дальнього радіолокаційного виявлення А-50 російські окупаційні війська почали активніше застосовувати безпілотники розвідувального типу. Зокрема, за добу на півдні окупанти запускають близько 200 таких дронів.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ повідомила керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк.

«Ми бачимо, що їм складніше проводити розвідку, і внаслідок цього підвищилась концентрація безпілотних розвідників. Зокрема, в наші операційній зоні на півдні від Запоріжжя до Одещини ми спостерігаємо щодобово близько 200 безпілотників якраз розвідувального типу. Вони працюють з акваторії Чорного моря, працюють і вздовж лінії бойового зіткнення, намагаються максимально збирати інформацію і про віддалені від лінії бойового зіткнення регіони, глибше в тил. Але тут їм суттєво заважає наша система РЕБ і вогнева робота», - розповіла Гуменюк.

Вона також додала, що через втрату великої кількості літаків ворог дуже обережно використовує тактичну авіацію на Херсонському напрямку і застосовує її на півдні переважно з акваторії Чорного моря для здійснення ракетних ударів по території України.

Як повідомляв Укрінформ, 15 січня головнокомандувач Збройних сил України Валерій Залужний повідомив, що воїни Повітряних Сил ЗСУ знищили ворожий літак дальнього радіолокаційного виявлення А-50 та повітряний пункт управління противника Іл-22.

На півдні ворог ще не застосовував 1,5-тонні КАБи - Гуменюк

У зоні відповідальності Сил оборони півдня російські окупаційні війська наразі не застосовували 1,5-тонні керовані авіабомби. Обстріли Херсонщини та Запоріжжя здійснюються 250-500-кілограмовими КАБами.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ повідомила керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування "Південь" Наталія Гуменюк.

«Що стосується 1,5-тонних КАБів у нашій зоні відповідальності ми не фіксували таких випадків. Ми говоримо про класичні КАБи-"п’ятисотки", які ворог спрямовував по населених пунктах, зокрема Херсонщини. Також фіксувались випадки 250-кілограмових керованих авіабомб на Запорізькому напрямку, інших ми поки що не фіксували. Але ми розуміємо, що потенціал ворога в цьому сенсі може мати певне нарощування, тому що оборонно-промисловий комплекс у них, на жаль, не зупинився», - зазначила Гуменюк.

Як повідомляв Укрінформ, 4 березня війська РФ застосували проти України нові плануючі бомби УПАБ-1500В, оснащені інерціальною та супутниковою системами навігації. Перше застосування цього виду боєприпасів було зафіксовано у лютому в Чернігівській області.

У понеділок речник Повітряних сил ЗСУ Ілля Євлаш повідомив, що Російська Федерація має на озброєнні дуже багато потужних 1500-кілограмових бомб, якими ворог намагається виснажити українську систему ППО.

Ворог намагається тиснути авіацією біля о.Зміїний, щоб зірвати функціонування навігаційного коридору – Гуменюк

Російські окупаційні війська, які не можуть контролювати північно-західну частину Чорного моря корабельно-катерним складом, час від часу намагаються демонструвати своє панування в повітрі і спрямовують керовані ракети по острову Зміїний.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомила керівник об’єднаного пресцентру Оперативного командування «Південь» Наталія Гуменюк, коментуючи спроби російських окупантів завдавати ударів по о.Зміїний.

«Що стосується острова Зміїний, тут зрозуміло, що в умовах, коли ворог не може контролювати північно-західну частину Чорного моря корабельно-катерним складом, вони намагаються тиснути авіацією. Вони намагаються час від часу демонструвати своє панування хоча б в повітрі. І були випадки, коли літаками тактичної авіації вони проводили там і розвідку, і намагання спрямувати туди керовані авіаційні ракети, які не мали успіху, як правило втрачали бойову спроможність ще над акваторією моря», - наголосила Гуменюк.

За її словами, сам факт намагання тероризувати цей регіон більше свідчить про спроби зірвати функціонування навігаційного коридору. «Тому що якраз вздовж острова Зміїний проходять рекомендовані морські шляхи», - пояснила Гуменюк.

Як повідомляв Укрінформ, в грудні 2023 року Міністерство оборони Британії із посиланням на дані розвідки повідомило, що Росія вдається до ризикованих ударних операцій на острові Зміїний, щоб продемонструвати свій вплив та контроль у Чорному морі.

Відео: 

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-