Критичний стан водопровідно-каналізаційної галузі України в умовах невизначеності джерел фінансування підприємств

Критичний стан водопровідно-каналізаційної галузі України в умовах невизначеності джерел фінансування підприємств

Укрінформ
3 квітня, 11:00 - пресконференція на тему: «Критичний стан водопровідно-каналізаційної галузі України в умовах невизначеності джерел фінансування підприємств.

Організатори: Асоціація «Укрводоканалекологія»

Учасники: Дмитро Новицький - президент Асоціації; Олександр Шкінь - директор Асоціації; Олег Гарник - експерт Аналітичного центру ВАОМС «Асоціація міст України»; Анатолій Сагач - директор КП «Міськводоканал» м. Суми; Роман Ілик - директор КП «Житомирводоканал»; Тетяна Бойко - генеральний директор ТОВ «БІЛОЦЕРКІВВОДА»; Роман Міхеєв - директор КП «Кременчукводоканал»; Валентин Яковенко - директор КВП «Краматорський водоканал» (онлайн); Володимир Кузьма - директор КП «Тернопільводоканал» (онлайн); Дмитро Ванькович - директор ЛМКП «Львівводоканал» (онлайн); Андрій Колесник - генеральний директор КП «Чернівціводоканал» (онлайн); Олексій Савченко - ексдиректор МКП «ВУВКГ м. Херсона»; Борис Дуденко - генеральний директор МКП «Миколаївводоканал» (онлайн);  Андрій Шаповал - генеральний директор КП «Водоканал» м. Запоріжжя» (онлайн); представник КП «Харківводоканал».

Чому це цікаво?

Асоціація «Укрводоканалекологія», яка об’єднує понад 160 водоканалів України, занепокоєна кризою в галузі водопостачання та водовідведення. Під час заходу спікери проінформують про стан водної інфраструктури, можливі перешкоди в отриманні гуманітарної допомоги, а також про фінансове становище.

Асоціація «Укрводоканалекологія» закликає зацікавлені сторони оперативно вжити заходів для проведення реформ та інвестицій, щоб запобігти катастрофічним збоям у послугах водопостачання та водовідведення. Активна участь та підтримка уряду, міжнародних партнерів та громадськості необхідна для визначення сталого шляху розвитку цієї галузі.

Формат заходу – офлайн + онлайн-включення (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com

Акредитація триватиме до 10:00 3 квітня 2024 р. для підтвердження необхідно вказати ім’я, прізвище, назву видання.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/c/UkrinformTV

Адреса «Укрінформу»: вул. Б. Хмельницького, 8/16 (ст. м. «Театральна»)

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Демонструючи ролик в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос. 

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram

Підсумкові матеріали:

Чинні тарифи покривають лише 43% потреб водоканалів - президент Укрводоканалекології

Встановлені у 2021 році тарифи, які й досі діють для підприємств водопостачання та водовідведення, лише на 43% покривають їхні потреби.

Про це на пресконференції в Укрінформі повідомив президент Асоціації “Укрводоканалекологія” Дмитро Новицький.

Загалом рівень недофінансування галузі у 2023 році фахівці, за його словами, оцінюють у 18 мільярдів гривень.

“Як наслідок, ми не можемо профінансувати планові роботи, перекладання мереж, заміну обладнання, насосів, засувок. У результаті виникає ситуація, коли кількість аварій збільшується, а якість наших послуг падає”, - пояснив Новицький.

Проблеми виникають і при фінансуванні заробітних плат фахівців, розмір яких тривалий час не переглядали. Тож середня зарплатня в галузі — 10 тисяч гривень, а у робітників, котрі працюють у небезпечних умовах, - 13 тисяч гривень на місяць. Тому багато спеціалістів водоканалів шукають роботу деінде, знайти ж нових співробітників за такого рівня оплати праці майже неможливо.

Водночас витрати водоканалів за іншими статтями через девальвацію гривні, підвищення цін на реагенти та зростання тарифів на енергоносії постійно зростають.

“Збільшення вартості електроенергії відбулося в різних регіонах по-різному. І на кожному водоканалі - своя картина. Але узагальнено можна сказати, що порівняно із вартістю, закладеною в тариф 2021 року, цей показник зріс на 50%. Ще складніше із закупівлею реагентів та обладнання, які, переважно, імпортуються. З огляду на девальваційні та інфляційні процеси, за деякими позиціями різниця сягає 200%”, - констатував керівник профільної асоціації.

При цьому, за його словами, зросло і податкове навантаження на підприємства галузі. Зокрема, екологічний податок, починаючи із 2022-го, щороку зростає на 20%. Підвищуються і ставки земельного податку та плата за спецводокористування й використання надр.

“У нас немає грошей на сплату податків. Ми вимушені знімати ресурс або з інвестиційних програм, або із планових робіт, із заміни та перекладання мереж чи виконання протиаварійних заходів”, - розповів Новицький.

Окрема тема — зменшення прибутків у зв’зку з відтоком споживачів. Тож плани з надходження коштів на рахунки підприємств ніде не виконуються. Також зростає рівень заборгованості населення за надані послуги.

“Звідси — й цифри: зараз лише приблизно 43% потреб водоканалів покриваються тарифами, а 57% – це те, що ми не можемо профінансувати”, - сказав президент Укрводоканалекології.

Як повідомлялося, торік Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, скоригувала тарифи на послуги 34 водоканалів, унаслідок чого із 1 липня вони мали зрости в середньому на 32%. Однак через суспільний розголос та критику ухвали регулятора Президентом та урядом НКРЕКП скасувала попереднє рішення.

Збитки галузі водопостачання через війну сягнули $11 млрд - Укрводоканалекологія

Через повномасштабну російську агресію водопровідно-каналізаційна галузь України зазнала збитків на 11 млрд доларів.

Про це на пресконференції в Укрінформі повідомив президент Асоціації “Укрводоканалекологія” Дмитро Новицький.

Ворог, за його даними, пошкодив 583 об'єкти, з яких відновлено лише 223, та 1108 кілометрів водопровідно-каналізаційних мереж (відновлено 277 кілометрів). Тож зараз тільки 64% споживачів мають постійний доступ до систем централізованого водопостачання та водовідведення.

Зношеність основних фондів, залежно від регіону, варіюється від 33% до 70%, додав Новицький.

"Через руйнування критичної інфраструктури, гідравлічні удари, спричинені вимкненням електроенергії, рівень аварійності мереж у деяких містах зріс до 80%. За оцінками міжнародних експертів, у 2024 році 8 млн людей матимуть обмежений доступ до централізованого водопостачання та водовідведення", - наголосив очільник профільної асоціації.

Не менш гострою для всіх водоканалів - і в зоні бойових дій, і на деокупованих територіях, і в центрі та на заході країни - є проблема недофінансування, пов’язана, в тому числі, зі збереженням економічно необґрунтованих тарифів, які не змінювалися з 2021 року.

“Питання джерел фінансування усіх необхідних заходів в діяльності наших підприємств тривалий час не вирішуються. Коштів на проєктування та відновлення мереж, закупівлю технологічного обладнання немає, як і на поточну операційну діяльність”, - поскаржився Новицький.

За даними Укрводоканалекології, підприємства галузі отримують лише 40-50% коштів, необхідних для нормального функціонування й надання якісних послуг.

Обсяги виробництва в середньому по галузі скоротилися на 30% у 2022 році та на 15% - у 2023-му. Як наслідок, торішні операційні збитки водоканалів перевищили 12 млрд грн.

“Асоціація “Укрводоканалекологія” просить зацікавлені сторони визнати критичний стан водного сектору України та оперативно вжити заходів для втілення реформ та пошуку інвестицій, щоб запобігти катастрофічним збоям у наданні послуг водопостачання та водовідведення, що зачепить мільйони українців”, - сказав очільник асоціації.

Відповідні звернення, за його словами, скерують до центральних органів влади, “енергетичного” та фінансового комітетів парламенту, а також до міжнародних партнерів України.

Як повідомлялося, торік Нацкомісія, що здійснює державне регулювання у сферах енергетики та комунальних послуг, скоригувала тарифи на послуги 34 водоканалів, унаслідок чого із 1 липня вони мали зрости в середньому на 32%. Однак через суспільний розголос та критику ухвали регулятора Президентом і урядом НКРЕКП скасувала попереднє рішення.

Було повідомлено про початок консультацій «для вироблення справедливого соціального рішення, яке забезпечить додаткові фінансові ресурси з держбюджету або інші компенсаторні механізми покриття витрат водоканалів». Досі прийнятного рішення не знайдено.

Відео: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-