Рік імплементації Закону України «Про медіа»: здобутки та виклики

10 квітня, 11:00 - круглий стіл на тему: «Рік імплементації Закону України «Про медіа»: здобутки та виклики».

Організатори: Комітет Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики, Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення, громадська організація «Платформа прав людини».

Учасники: Микита Потураєв - народний депутат, голова Комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики; Ярослав Юрчишин - голова Комітету ВРУ з питань свободи слова; Євгенія Кравчук - народна депутатка, голова Підкомітету з питань інформаційної політики та європейської інтеграції Комітету ВРУ з питань гуманітарної та інформаційної політики; Ольга Герасим’юк - голова Національної Ради з питань телебачення та радіомовлення; Лейла Жданова - програмна менеджерка, радниця Офісу Ради Європи в Україні; Олександра Степанова - виконавча директорка ГО “Платформа прав людини”; Олена Васіна - Інтерньюс Нетворк; Джилліан МакКормак - директорка міжнародної організації Інтерньюс Нетворк; Ольга Вдовенко - адвокатка, медіаюристка ГО “Платформа прав людини”; Євген Воробйов - адвокат, медіаюрист ГО “Платформа прав людини”; Роман Васильняк - адвокат, медіаюрист ГО “Платформа прав людини”.

Модератор: Олександр Бурмагін - член Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення.

Коротко. Рік тому – а саме 31 березня, коли новий Закон «Про медіа» набув чинності, – в Україні стартувала велика медійна реформа. Як за цей час змінилася галузь і з якими проблемами зіткнулися її представники? Ці та інші питання будуть у центрі уваги обговорення за круглим столом.

Під час заходу відбудеться презентація аналітичного звіту, який підготували експерти «Платформи прав людини» на основі моніторингу імплементації ЗУ «Про медіа» та який містить:

• аналіз нормативних актів Національної ради України з питань телебачення і радіомовлення та інших державних органів, ухвалених відповідно до Закону України «Про медіа»;
  • визначення проблем, з якими зіткнулися державні органи, регулятор і медіа в процесі імплементації норм Закону України «Про медіа» та пропозиції щодо їх розв’язання.

Довідково. Круглий стіл проходить у межах проєкту «Сприяння імплементації Закону України «Про медіа», що став можливим за підтримки Internews Network.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація, реєстрація учасників та представників ЗМІ - за посиланням.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

За рік понад три тисячі медіа отримали ліцензію на діяльність - дослідження

За рік після ухвалення закону про медіа ліцензію на інформаційну діяльність отримали 642 аудіовізуальні медіа, три постачальники комунікаційних послуг, 290 онлайн-медіа, 2115 друкованих видань.

Про це йшлося під час круглого столу в Укрінформі, на якому було презентовано проведене громадською організацією «Платформа прав людини» дослідження щодо імплементації Закону «Про медіа» через рік після його ухвалення.

«За досліджуваний період, після набрання чинності законом, 642 аудіовізуальні медіа, три постачальники комунікаційних послуг, 290 суб'єктів у сфері онлайн-медіа, 2115 друкованих видань отримали ліцензію на свою інформаційну діяльність та перенесені до Реєстру суб'єктів у сфері медіа», - зазначив медіаюрист ГО Євген Воробйов.

Він додав, що протягом звітного періоду регулятор відмовив у реєстрації трьом медіа на підставі невідповідності структури власності.

Воробйов також зауважив, що з 28 нормативно-правових актів, ухвалення яких було передбачено законом, прийнято 18, з пропуском строків - 6 (мали бути ухвалені до 31 серпня 2023 р.), не прийнято 4.

Учасники круглого столу наголосили на перевагах і недоліках закону про медіа, а також відзначили його важливість для України та її євроінтеграції.

«Ця законодавча ініціатива є частиною курсу на інтеграцію з Європейським Союзом, яка була розроблена спільно з державними органами, міжнародними партнерами та громадським сектором», - зазначила директор міжнародної організації "Інтерньюс Нетворк" Джилліан Мак-Кормак.

На переконання голови підкомітету з питань інформаційної політики та європейської інтеграції Комітету Верховної Ради з питань гуманітарної та інформаційної політики Євгенії Кравчук, Закон «Про медіа» «став досягненням політичної консолідації усіх парламентських фракцій та груп навколо питань свободи слова та євроінтеграції».

Своєю чергою голова Комітету ВР з питань гуманітарної та інформаційної політики Микита Потураєв наголосив на певних проблемах, зокрема у контексті нормативної та фінансової залежності регулятора від виконавчої влади. За його словами, фінансова залежність медіарегулятора «не є припустимою з точки зору європейських стандартів». Щодо нормативної залежності, то парламентський комітет «працює над вирішенням цих питань», зауважив його голова.

Як повідомляв Укрінформ, 13 грудня 2022 року Верховна Рада ухвалила Закон "Про медіа". Він визначає правові засади діяльності в Україні суб’єктів у сфері медіа, а також засади державного управління, регулювання та нагляду у цій сфері.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк