Ефективність процесів відновлення та відбудови в Україні через забезпечення участі громадян

Ефективність процесів відновлення та відбудови в Україні через забезпечення участі громадян

Укрінформ
27 березня,  14:30 - презентація напрацювань проєкту «Ефективність процесів відновлення та відбудови в Україні через забезпечення участі громадян».

Організатор: ГО Центр «Доброчин».

Спікери: Наталія Дрозд – керівник проєкту, ГО Центр «Доброчин»; Олександр Підгорний – експерт проєкту, ГО «Чернігівський Центр Прав Людини»; Михайло Золотухін – експерт проєкту, ГО «Фонд розвитку м. Миколаєва»; Тетяна Кіріллова – експертка проєкту, ГО «Громадська ініціатива Луганщини»; Галина Бахматова – експертка проєкту, ГО «Причорноморський центр політичних та соціальних досліджень»; Роман Лихачов – експерт проєкту, ГО «Чугуївська правозахисна група».

Питання до обговорення:

  • які переваги та користь дає залучення жителів громади до планування і реалізації процесів відбудови та відновлення в територіальній громаді;
  • як краща спроможність місцевих влад та громадянського суспільства допомагає відновлювати громади;
  • чому порядок денний відновлення має визначатися не пропозиціями та досвідом донорів, а місцевими потребами, бажаннями та планами;
  • якими напрацюваннями проєкту вже можна скористатись.

Довідково. Проєкт «Ефективність процесів відновлення та відбудови в Україні через забезпечення участі громадян» здійснюється за фінансової підтримки уряду Великої Британії та реалізований у 5 пілотних територіальних громадах Чернігівської, Харківської, Миколаївської, Херсонської та Луганської областей.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Контактна особа: Наталія Дрозд,  dobrocn@gmail.com;  +38 050 382 85 90

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

Громадськості на місцях пропонують створювати дискусійні платформи участі у відбудові - ГО

Для обговорення проблем відбудови громадськості на місцях пропонують створювати спеціальні платформи для обговорення та обміну думками.

Про це повідомила керівниця проєкту ГО Центр “Доброчин” Наталія Дрозд на пресконференції в Укрінформі.

“Ці платформи - своєрідні дискусійні майданчики, де громадяни мають змогу обговорити різні проблеми місцевого рівня та шляхом дискусій знайти рішення для їх вирішення. Напрацювання, отримані під час комунікаційних сесій, значно спростили процес генерації та пристосування рішень для стратегічного планування процесу відновлення пошкоджених від російської агресії територій”, - розповіла Дрозд.

У межах проєкту про залучення громадськості до процесу відбудови таких платформ вже було створено пʼять у різних прикордонних та прифронтових регіонах - у Бахмацькій міській громаді Чернігівської області, Малинівській селищній громаді Харківської області, Нижньодуванській селищній громаді Луганської області, Коблівській сільській громаді Миколаївської області та Бериславській міській громаді Херсонської області.

За словами керівниці проєкту, така ініціатива підвищила рівень залучення громадян до процесів відбудови, посилила соціальну згуртованість та сприяла інформуванню про процеси відновлення зруйнованих ворогом громад.

“У результаті обговорення ми змогли розпочати пошук нових точок економічного відновлення, визначити потребу розвитку різних галузей господарства регіонів, покращити рівень безпеки у громадах. Мова йде, зокрема, про проблему розмінування сільськогосподарських угідь та обʼєктів інфраструктури. Особливу увагу звертали також на створення укриттів”, - поділився експерт проєкту, член ГО “Чугуївська правозахисна група” Роман Лихачов.

За його словами, робочі дискусійні майданчики дозволили виявити головну перепону на шляху до відбудови у прифронтових регіонах сьогодні. А саме, значні втрати людського ресурсу через неможливість забезпечити стабільну безпекову ситуацію.

“Фіксуємо, що в Бериславській громаді виїхало 88% мешканців, у Нижньодуванській - близько 65%, у Коблівській - 30%, у Малинівській - приблизно 30%, а в Бахмацькій - 10%”, - розповіла Наталія Дрозд.

Експерти наголосили, що протягом проєкту вдалося провести 30 засідань на створених платформах, ініціювати 10 переговорних зустрічей з органами влади, а також створити та поширити сотні просвітницьких публікацій та матеріалів для жителів прифронтових громад.

Проєкт «Ефективність процесів відновлення та відбудови в Україні через забезпечення участі громадян» здійснюється за фінансової підтримки уряду Великої Британії та реалізований у 5 пілотних територіальних громадах Чернігівської, Харківської, Миколаївської, Херсонської та Луганської областей.

Як повідомляв Укрінформ, Королівський інститут міжнародних відносин (Chatham House) радить всім сторонам, що проявляють інтерес до відбудови в Україні, співпрацювати з Державним агентством відновлення та розвитку інфраструктури.

Вважається, що для спроможності України до процесу відновлення, рівень зайнятості населення до 2032 року має зрости до 67%.

Відео: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-