Медіамарафон: «10 років російської агресії в Україні. Шлях до справедливості». Панель 1: «Майдан»

Медіамарафон: «10 років російської агресії в Україні. Шлях до справедливості». Панель 1: «Майдан»

Укрінформ
20 лютого, 10:00 -  в рамках медіамарафону: «10 років російської агресії в Україні. Шлях до справедливості» відбудеться дискусійна панель «Майдан».

Організатори: Медіацентр Україна-Укрінформ.

Учасники: Олена Сторожук - адвокатка потерпілих у справі про розстріли учасників Євромайдану, представниця Адвокатської дорадчої групи; Юрій Аксенін - син убитого на Майдані Василя Аксеніна (онлайн); Олексій Донський - керівник департаменту у справах Майдану Офісу генерального прокурора; Наталія Бойків - заступниця генерального директора Національного меморіального комплексу Героїв Небесної Сотні — Музею Революції Гідності, вдова Героя Небесної Сотні Володимира Бойківа.

Модератор: Стас Козлюк - репортер, фотограф.

Теми до обговорення: 

  • Яким був «фактор Росії» у подіях Революції Гідності? 
  • Що нині відбувається зі «справами Майдану», кількість злочинців, притягнутих до відповідальності? 
  • Чи понесуть покарання винні, чи буде до кінця розплутаний клубок патернів цього злочину? 

Чому це важливо?

Медіамарафон «10 років російської агресії в Україні. Шлях до справедливості» – це чотири тематичні дискусійні панелі: «Майдан», «Крим», «Схід» та «Повномасштабне вторгнення» за участю представників влади, правозахисників та потерпілих. Обговорення охопить період останніх десяти років, коли Україна проходить через безпрецедентні випробування, включно з найтяжчими міжнародними злочинами, скоєними на її території.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн та в чаті трансляції на YouTube.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також  ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці  Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

В ОГП вважають, що 20 лютого 2014 року повстання не було, хоча суспільство і мало на це право

Начальник Департаменту у «справах Майдану» Офісу генпрокурора Олексій Донський вважає, що 20 лютого 2014 року у суспільства виникло право на повстання, але його не відбулося.

Таку думку він висловив під час медіамарафону: «10 років російської агресії в Україні. Шлях до справедливості», який відбувся у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

«20 лютого у суспільства виникло право на повстання, тобто протистояння свавіллю, необґрунтованому застосуванню насильства з боку правоохоронних органів і влади. Але ключовим є питання, чи відбувалися повстання станом на 20 лютого. Я у даному випадку буду робити не політичні оцінки, а юридичні, як прокурор у провадженні, який досліджував ці події. На моє переконання, повстання станом на 20 лютого не відбувалося», - сказав він.

За словами Донського, в юридичній літературі для визначення повстання «існують ознаки у вигляді організованості дій озброєних осіб з метою захоплення влади».

«Жодних з цих ознак не було в Україні і жодних навіть гасел щодо того, щоб була захоплена влада збройним шляхом, принаймні до розстрілів 20 лютого, я не зустрічав ніде», - додав він.

За словами прокурора, під час Революції гідності були окремі розрізнені факти застосування зброї проти правоохоронців, «які не складали єдину картину», тому не можна вважати, що вони носили організований характер.

Як повідомлялося, з 18 по 20 лютого 2014 року під час Революції гідності протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло піка. Тоді від рук силовиків загинули найбільше людей – 78 осіб, після 20 лютого від поранень померло ще понад 20 протестувальників.

18 жовтня 2023 року Святошинський райсуд Києва оголосив вирок 5 ексбійцям спецроти київського полку міліції особливого призначення «Беркут» у справі про розстріли на Інститутській 20 лютого 2014 року, де були вбиті 48 людей, вогнепальних поранень зазнали щонайменше 80 людей.

У "справах Майдану" щодо подій 18 лютого залишається чимало білих плям - ОГП

Частина вбивств, які були скоєні на Майдані 18 лютого 2014 року, досі не розкрита.

Про це повідомив начальник Департаменту у «справах Майдану» Офісу генпрокурора Олексій Донський під час медіамарафону «10 років російської агресії в Україні. Шлях до справедливості», який відбувся у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

«Багато білих плям і чимало нерозкритих убивств залишилося по 18 лютого», - сказав він.

Донський нагадав, що у 2023 році слідство повідомило про підозру у причетності до трьох убивств на Майдані 18 лютого командиру і заступнику начальника штабу львівського спецпідрозділу «Беркут», які зараз перебувають під вартою.

Крім того, нерозкритими залишаються вбивства на Майдані 22 січня Сергія Нігояна, Михайла Жизневського і Романа Сеника.

Водночас повністю розкрите вбивство першого мітингувальника Юрія Вербицького. Є вирок суду першої інстанції щодо виконавців і організаторів цього злочину, повідомив начальник департаменту.

Як повідомлялося, 20 лютого в Україні відзначають День Героїв Небесної сотні.

Його встановлено згідно з указом Президента від 11 лютого 2015 року «Про вшанування подвигу учасників Революції гідності та увічнення пам’яті Героїв Небесної сотні».

Саме в ці дні під час Революції гідності протистояння між українським народом і тодішнім режимом сягнуло свого піка. Із 18 по 20 лютого на Майдані загинуло найбільше людей – 78 осіб, після 20 лютого від поранень померло ще понад 20 протестувальників.

У березні 2023 року слідчі Державного бюро розслідувань висунули обвинувачення колишньому командиру львівського підрозділу батальйону міліції особливого призначення «Беркут» Ростиславу Пацеляку. Йому повідомили про підозру у перевищенні службових повноважень, вчиненні терористичного акту, організації спричинення тяжких тілесних ушкоджень, а також вчиненні умисних вбивств та закінчених замахів на вбивство двох і більше учасників акцій протесту.

18 жовтня 2023 року Святошинський райсуд Києва оголосив вирок 5 ексбійцям спецроти київського полку міліції особливого призначення «Беркут» у справі про розстріли на Інститутській 20 лютого 2014 року.

Відео:

 Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-