30 років приєднання України до Програми НАТО «Партнерство заради миру»

30 років приєднання України до Програми НАТО «Партнерство заради миру»

Укрінформ
8 лютого, 11:00 - круглий стіл на тему: «30 років приєднання України до Програми НАТО «Партнерство заради миру»: від розвитку військового співробітництва до реформування і допомоги у протидії російській збройній агресії».

Організатори: Громадська рада при МЗС України, Громадська ліга Україна-НАТО, Центр інформації та документації НАТО.

До участі запрошені: Сергій Джердж - голова Громадської ради при МЗС України, голова Громадської ліги Україна-НАТО, старший лейтенант ЗСУ; Володимир Огризко - міністр закордонних справ України (2007–2009); Ірина Никорак - народна депутатка України, голова підкомітету реабілітації ветеранів Комітету ВРУ з питань соціальної політики та захисту прав ветеранів; Карен МакТір - голова Представництва НАТО в Україні; Мартінас Баркаускас - Другий секретар Посольства Литовської Республіки в Україні; Валерій Грицюк - полковник, кандидат історичних наук, доцент, провідний науковий співробітник Науково-Дослідного Центру воєнної історії  Національного Університету Оборони України; Ігор Жданов - керівник проекту «Інформаційний захист» Фонду «Відкрита політика», міністр молоді та спорту України (2014-2019); Сергій Павловський - директор НДІ соціально-економічного розвитку міста; Олександр Макобрій - заступник директора департаменту інформаційної політики та інформаційної безпеки - начальник відділу інформаційної безпеки МКІП; Петро Канана - військовий аналітик, Громадська ліга Україна-НАТО; Оксана Григор’єва - президентка Атлантичної ради України; Павло Лакійчук - голова ГО Центр глобалістики «Стратегія ХХІ»; Олександр Бірченко - заступник редактора журналу «Україна до НАТО».

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення. 

Журналісти зможуть поставити питання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

Експерт наголосив на історичному значенні програми НАТО "Партнерство заради миру"

Усі положення рамкового документа “Партнерство заради миру” були включені в юридично зобов'язуючий двосторонній документ - "Хартію про особливе партнерство між НАТО і Україною", і в цьому полягає його історичне значення.

Про це заявив військовий аналітик, член Громадської ліги Україна-НАТО Петро Канана під час круглого столу “30 років приєднання України до програми НАТО “Партнерство заради миру”, який відбувся в Укрінформі.

"Чому цей документ є історичним і дуже важливим? Всі його положення були включені в обов'язковий юридично зобов'язуючий двосторонній документ між Україною і НАТО - "Хартію про особливе партнерство між НАТО і Україною", - сказав Канана.

Він зазначив, що три ключові пункти цього документа мали дуже важливе значення для розвитку співпраці України з Альянсом. Це, зокрема, призначення перших двох українських офіцерів взаємодії до штаб-квартири НАТО та Кординаційного центру партнерства, взяття Альянсом зобов'язань започаткувати процес планування та оцінки сил, завдяки чому всі країни-учасниці Програми, в тому числі Україна, мали змогу вчитися планувати використання оборонних ресурсів і досягати взаємосумісності з НАТО.

Окрім того, НАТО зобов'язалося разом з партнерами розробляти доктрини і стратегії взаємодії з партнери, які в майбутньому хочуть стати членами Альянсу або долучатися до забезпечення миру і стабільності в євроатлантичному регіоні.

Канана акцентував, що рамковий документ “Партнерство заради миру” дав змогу всім країнам-учасницям Програми розвивати співпрацю в усіх сферах.

“Партнерство заради миру” (англ. Partnership for Peace) — створена у 1994 році програма військової співпраці НАТО з 19 європейськими державами та колишніми республіками СРСР з Центральної Азії, які не є членами Альянсу. Україна бере активну участь у цій програмі, у межах якої українські військові були залучені до кількох десятків спільних з країнами-членами та партнерами НАТО миротворчих навчань як на території країни, так і за кордоном.

НАТО досі не має стратегії щодо України через хибну оцінку Росії – Огризко

Північноатлантичний альянс досі не має стратегії щодо України через хибну оцінку дій, намірів і можливостей Росії, яка шантажує НАТО ядерною зброєю.

Таку думку висловив колишній міністр закордонних справ України Володимир Огризко під час круглого столу на тему: "30 років приєднання України до Програми НАТО "Партнерство заради миру", який пройшов в Укрінформі.

Дипломат розповів, що ще у 1992 році поставив одному з керівників МЗС Німеччини пряме запитання, коли Україна буде членом НАТО і ЄС, і отримав "дуже просту конкретну відповідь", що стосовно країн Балтії таке рішення прийнято, а щодо України – ні.

"Це рішення не прийнято упродовж 30 років аж до сьогоднішнього дня... Чому так сталося? Моя відповідь полягає в тому, що наші натовські друзі були в полоні того, що їм нав'язували з Росії, з одного боку, а з другого – того, що самі натовські друзі вигадали про Росію", – сказав Огризко.

У цьому контексті він нагадав, як обіцянки президента РФ Бориса Єльцина були спростовані подальшими діями влади Росії у Москві під час розстрілу російського парламенту, у Чечні, Грузії і потім в Україні, однак адекватної реакції НАТО це не зустріло.

"Тому, коли ми підбиваємо підсумки нашої взаємодії з НАТО, я думаю, ми повинні сказати, що, на превеликий жаль, стратегії у НАТО відносно України як не було, так і немає. Чому? Тому що, по-перше, позиція була абсолютно неправильна відносно сутності самої Росії – не побачили, що там сформувався фашистський режим... А по-друге, НАТО, яке має десятикратну перевагу в економіці і у військовій сфері, боїться Росії, тому що божевільний (заступник голови Радбезу Росії – ред.) Медведєв каже, що ми вас закидаємо ядерними бомбами", – зазначив ексміністр.

Огризко спрогнозував, що з таким підходом ми, на жаль, "ніколи не матимемо миру бодай у північноатлантичному просторі".

"Я думаю, що нашим натовським друзям треба нарешті опускатися з хмар на землю, приймати жорсткі і складні рішення, бо путінський фашистський режим розуміє лише одну логіку – лоігку сили. Мені здається, що нашим натовським друзям треба нарешті до цього впритул підійти", – підсумував ексглава МЗС.

Як повідомляв Укрінформ, союзники по НАТО почали підготовку до ювілейного Вашингтонського саміту Альянсу у липні поточного року. Радник з національної безпеки Сполучених Штатів Джейк Салліван наголошував, що одним із головних його питань буде продовження підтримки України у її боротьбі проти російської агресії.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-