Основні результати діяльності Державного агентства розвитку туризму в 2023 році

Основні результати діяльності Державного агентства розвитку туризму в 2023 році

Укрінформ
7 лютого, 10:00 - публічний звіт голови Державного агентства розвитку туризму України Мар’яни Олеськів.

Організатор: Державне агентство розвитку туризму України.

Спікер: Мар’яна Олеськів - голова Державного агентства розвитку туризму (ДАРТ).

Чому це важливо?

Під час звіту будуть презентовані основні результати діяльності ДАРТ: виконані завдання, проведені заходи та висвітлені інші проєкти, пов’язані з реалізацією державної політики у сфері туризму та курортів у 2023 році.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Учасники можуть поставити запитання офлайн (Зала 1).

Реєстрація учасників та акредитація представників ЗМІ триватиме до 17:00 6 лютого: press@tourism.gov.ua.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram.

Підсумкові матеріали:

Туристична галузь торік сплатила понад 2 млрд грн податків

Податкові надходження від туристичної галузі 2023 року зросли на 3,2% порівняно із 2022-им — до 2,049 млрд гривень.

Про це повідомила голова Державного агентства розвитку туризму (ДАРТ) Мар’яна Олеськів, презентуючи в Укрінформі результати роботи агентства за минулий рік.

За її словами, незважаючи на війну, галузь працює і навіть демонструє непогані фінансові показники. Йдеться, зокрема, про збільшення податкових надходжень порівняно із 2022 роком.

“Це пов’язано як зі зростанням економічної активності, так і з тим, що після дуже стресового 2022-го людям потрібен був час для відновлення, психологічного перезавантаження. І саме мандруючи, відвідуючи інші міста, культурні об’єкти, ми більше надихались. Плюс запит на краще пізнання своєї культури, історії, що також реалізується через туризм. Тому бачимо, що сума податків порівняно з попереднім роком зросла на 3,2% - до 2 мільярдів 49 мільйонів гривень. Але, звісно, поки що йдеться про певне падіння порівняно з довоєнним 2021 роком, коли цей показник перевищив 2,2 мільярда гривень”, - розповіла Олеськів.

Як зазначається у звіті ДАРТ, більшу частину торішніх надходжень забезпечило оподаткування роботи готелів та подібних засобів тимчасового розміщення — понад 1,3 мільярда гривень (63,6 усіх податків у галузі). Понад 200 мільйонів гривень принесла до бюджету діяльність туристичних операторів. Майже стільки ж — оподаткування інших місць тимчасового розміщення.

“Основні платники податків — представники готельної галузі. Бо порівняно з іншими вона не так “тінізована”. Значно впали доходи туристичних операторів. Адже в'їзний туризм зупинився, виїзний працює приблизно на 20%. В частині внутрішнього туризму багато залежить від компанії: є учасники ринку, які суттєво збільшили обсяги надання послуг (особливо ті, хто більше працював на заході країни), а й є й ті, хто взагалі зупинив діяльність. Тобто, ситуація у цьому сегменті ринку невизначена”, - деталізувала голова ДАРТ.

Вона також навела дані дослідження, проведеного спільно з проєктом ЮНІСЕФ U-Report, яке продемонструвало, що приблизно 20% українців торік відмовлялися від подорожей з міркувань безпеки, 23% — через скрутне матеріальне становище, майже 12% респондентів вважають недоцільними подорожі під час дії воєнного стану, 21% подорожували, вважаючи, що йдеться про економічну підтримку України, ставлення до подорожей 23% опитаних не змінилося.

“Тобто, ми бачимо, що приблизно 40% українців, попри все, мандрують. І це та аудиторія, з якою є можливість працювати і в бізнесу, і в місцевої влади, і у нас як представників державної влади”, - наголосила Олеськів.

Як повідомлялося, у грудні 2023 року на Буковині відбувся І Національний туристичний саміт, організований Державним агентством розвитку туризму України та Чернівецькою міськрадою. Учасники дискусій - народні депутати, керівники профільних структурних підрозділів міських рад і обласних державних адміністрацій, представники міжнародних туристичних організацій та провідні вітчизняні експерти — поміж іншого, обговорили перспективи повоєнного відновлення туристичної галузі.

Влада розробляє механізми детінізації туристичної галузі - Олеськів

В Україні напрацьовують механізми виведення із “тіні” всіх учасників туристичного ринку.

Про це під час представлення в Укрінформі публічного звіту щодо роботи Державного агентства розвитку туризму України у 2023 році повідомила голова ДАРТ Мар’яна Олеськів.

Доволі високий рівень “тінізації” галузі, на її думку, передовсім шкодить самим учасникам ринку і, звісно ж, громадам.

“Ми активно співпрацюємо з місцевою владою й бачимо, що часто громади не мають розуміння, скільки у них є місць розміщення, скільки людей здають туристам житло, пропонують інші послуги. Тому вони навіть у принципі не можуть розглядати туристичну галузь як пріоритетну для себе. Отже, не можуть планувати покращення благоустрою, інфраструктури, інженерних комунікацій, більше того, не розуміють, яке додаткове навантаження створюється на їхню громаду”, - констатувала Олеськів.

Звісно, такі громади недоотримують навіть туристичний збір із приїжджих, і замість декількох мільйонів гривень на рік невелика громада отримує лише кілька тисяч, додала очільниця ДАРТ.

Як приклад посадовиця навела облаштований за високими стандартами курорт “Буковель” із сучасною інфраструктурою, на постійне оновлення якої виділяється частина отриманих прибутків.

“Це могли б мати набагато більше українських громад, якби всі учасники ринку справно сплачували податки. Тоді б і туристів було більше, вони приїжджали б не тільки тоді, коли сухо й вони не ходитимуть по болоту, а цілий рік. Відповідно, і бізнес, і громади заробляли б більше”, - пояснила Олеськів.

За її словами, нині в Україні розробляють механізми виведення туристичної галузі із “тіні”.

Проєкт Закону “Про внесення змін до Закону України "Про туризм" та деяких інших законодавчих актів щодо основних засад розвитку туризму”, ухвалений у першому читанні ще 2021 року, передбачає створення Єдиного туристичного реєстру, де мають реєструватися всі засоби тимчасового розміщення.

“Коли по війні ми відновлюватимемо туризм, уже розумітимемо, куди маємо запросити гостей. Поки що таку інформацію збираємо по крихтах. Офіційно статистика не показує, напевне, і 10% місць розміщення в регіонах. <...> Натомість, знаючи, скільки в країні місць розміщення, оцінивши сезонність, середню завантаженість тощо, можемо формувати план-мінімум і план-максимум, а також визначати середній показник, якого хочемо досягнути. <...> Саме так це працює в усьому світі”, - наголосила Олеськів.

На підтвердження своїх слів вона навела приклад Хорватії та Угорщини, де після створення електронних туристичних реєстрів податкові надходження від туристичної галузі зросли вдвічі.

Як повідомлялося, у грудні на Буковині відбувся І Національний туристичний саміт, організований Державним агентством розвитку туризму України та Чернівецькою міськрадою. Учасники дискусій, поміж іншого, обговорювали перспективи повоєнного відновлення туристичної галузі.

Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-