«Хвороба X»: чи буде нова пандемія та як готується Україна до потенційних загроз?

«Хвороба X»: чи буде нова пандемія та як готується Україна до потенційних загроз?

Укрінформ
24 січня, 15:00 - брифінг на тему: «Хвороба X»: чи буде нова пандемія та як готується Україна до потенційних загроз?»

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Учасники:  Віктор Ляшко - міністр охорони здоров'я України; Ярно Хабіхт - представник ВООЗ в Україні.

Теми для обговорення:

  •  Що таке хвороба Х? 
  • Як готується Україна до нових потенційних загроз? 
  • Як вплинув досвід пандемії COVID-19 на систему охорони здоров'я України? 

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн та в чаті трансляції на YouTube.

Реєстрація та акредитація представників ЗМІ: https://forms.gle/Kv8A5kxHpUq9CCty8

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також  ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці  Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали:

Представник ВООЗ в Україні: "Хвороба Х" - це гіпотетичне захворювання, але потрібно готуватися

"Хвороба Х" - це гіпотетичне захворювання, коли воно стане реальним, ніхто не знає, але до нього потрібно готуватися.

Про це заявив представник ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт на брифінгу в Медіацентр Україна - Укрінформ.

"Хвороба Х" - це гіпотетичне захворювання, яке включено у перелік можливих захворювань, що викликають пандемію. Коли це захворювання може стати реальним, невідомо. Можливо це буде наступного року, можливо через 10 років, а можливо і наприкінці століття. Але після пройдених пандемій, на зразок ковіду, ми засвоїли урок, що до подібних захворювань треба бути готовими заздалегідь", - сказав Хабіхт.

За його словами, "хворобу Х" було включено до переліку захворювань, що можуть призвести до пандемії, окремим пунктом, починаючи з 2018 року.

Це робиться для того, щоб система охорони здоров'я окремих країн і світу в цілому була заздалегідь готовою і могла вчасно та належним чином реагувати в разі пандемії, пояснив представник ВООЗ.

"Наразі ми шукаємо ті захворювання, яких в реальності немає, але які дійсно можуть призвести до пандемії. Ми просто резервуємо це місце, бо це важливо для системи охорони здоров'я як в окремій країні, так і у всьому світі, оскільки ми знаємо, що пандемії бувають, вони можуть повторюватися. Ми маємо мати солідарність у нашій готовності до наступної пандемії і вчасно реагувати на неї", - підкреслив він.

Хабіхт розповів, що на даний час існує 150 різних вірусів, які можуть призвести до "хвороби Х", ставши її збудником. Але який саме із цих вірусів чи можливо нових збудників до цього призведе, не знає ніхто, сказав він.

"Але ми вивчаємо ці віруси у лабораторіях, визначаємо різні штами, визначаємо їхню патогенність", - додав він.

Як повідомляв Укрінформ, 14 січня 2023 року з’явилася інформація про нову «Хворобу Х», яка за попередженням ВООЗ може спричинити кількість смертельних випадків у 20 разів більше, ніж було під час пандемії коронавірусу. Широкому загалу про цю нову хворобу відомо дуже мало, все що ми знаємо – що це гіпотетична назва невідомого патогену, здатного викликати епідемію чи пандемію.

Асамблея ВООЗ у травні може ухвалити нову пандемічну угоду на випадок виникнення потенційної пандемії "хвороби Х" - Ляшко

На засіданні 77-ї Асамблеї ВООЗ у травні може бути ухвалена нова пандемічна угода на випадок виникнення потенційної пандемії "хвороби Х", зараз усі країни готують свої системи охорони здоров'я до можливої нової пандемії, епідемії чи сплеску інфекційного захворювання.

Про це розповів міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко на брифінгу в Медіацентр Україна - Укрінформ.

"Пандемія Х - це потенційно може бути будь-яка хвороба, котра може з'явитися раптово і призвести до того, що ми мали з ковідом. Світ, маючи досвід пандемії коронавірусу і розуміючи, як спрацювали медико-санітарні правила, як працювали юридичні норми, зрозумів, що потрібно сісти, переглянути свою готовність і укласти нову пандемічну угоду. Ми розраховуємо, що вже на 77-ій Асамблеї ВООЗ, що відбудеться у травні, буде проголосована така пандемічна угода на випадок виникнення потенційної пандемії", - сказав Ляшко.

Він зауважив, що сенсацій з "хворобою Х" ніяких немає, бо це аж ніяк не нова хвороба. При цьому, за його словами, найбільше фейків і інформації, яка не відповідає дійсності, що пандемію Х начебто приховують на глобальному рівні, було поширено саме на території України, про що засвідчив медіамоніторинг, який проводився міжнародними експертами і експертами ВООЗ.

Однак у будь-якому разі, зазначив міністр, на даний час усі країни готують свої системи охорони здоров'я до потенційно можливої нової пандемії, епідемії чи сплеску тієї чи іншої інфекційної хвороби, Україна також працює над тим, аби медична система у нас належно спрацювала в разі необхідності.

"Ми визначили для себе три компоненти, які є для нас ключовими в готовності до можливої пандемії. Це люди, сильна лабораторна мережа і глобальне партнерство", - підкреслив Ляшко.

У цьому контексті він розповів, що за останні 3 роки Україна реорганізувала і перезапустила мережу центрів контролю і профілактики хвороб, а Верховна Рада навіть під час воєнного стану ухвалила закон про систему громадського здоров'я і чітко визначила національну систему протидії епідеміям, яка базується на МОЗ, Центрі громадського здоров'я і регіональних центрах контролю та профілактики хвороб. Уряд в останні роки удвічі збільшив фінансування цієї мережі центрів контролю (у 2021 році - 2,6 млрд грн, у 2023 - 4,9 млрд грн). "Це означає, що ми оплачуємо роботу фахівців, які працюють у цій мережі (14 494 працівники) і покращуємо матеріально-технічну базу", - сказав міністр.

Друге, над чим працює держава, це модернізація лабораторій для епідеміологічного моніторингу, і в цьому Україні допомагає ВООЗ. "Зараз у нас є національна референс-лабораторія, яка включена до глобальної мережі лабораторій ВООЗ. Вона виявляє збудники, проводить секвенування (розкладає їх ДНК чи РНК і передає цю інформацію в глобальну мережу)", - розповів Ляшко.

Крім цього, за його словами, держава окремо фінансує спеціальні заклади охорони здоров'я на випадок виникнення пандемії. "Наприклад, у 2023 році 193 заклади охорони здоров'я отримали окремий пакет від НСЗУ "Готовність до реагування на епідемії або спалахи інфекційних хвороб" на загальну суму 2 млрд 385 тис. грн. Ці заклади мають постійний тримісячний запас необхідних ліків і готові в будь-який час швидко реагувати, допоки не включаться інші механізми національного і глобального рівня", - пояснив міністр.

І третій ключовий момент підготовки до можливої пандемії, зазначив Ляшко, це співробітництво на міжнародному рівні. "Окремо ми працюємо з нашими партнерами як з ВООЗ, так і структурами європейської комісії. Зокрема, Україна активно долучилася до підрозділу HERA, який створений у ЄС і покликаний реагувати на кризові ситуації. Ця європейська комісія працює над розробкою заходів фармацевтичної незалежності країн на випадок пандемії", - сказав він.

Саме в такому розрізі, за словами міністра, Україна і працює над своєю готовністю до можливого виникнення пандемії: забезпечили кадровий ресурс, покращили матеріально-технічну базу і запустили глобальне партнерство. "Це все дозволяє нам бути готовими до виникнення пандемії. Плюс вдосконалюємо вітчизняне законодавство на випадок швидкого реагування", - сказав Ляшко.

Як повідомляв Укрінформ, 14 січня 2023 року з’явилася інформація про нову «хворобу Х», яка за попередженням ВООЗ може спричинити кількість смертельних випадків у 20 разів більше, ніж було під час пандемії коронавірусу. Широкому загалу про цю нову хворобу відомо дуже мало, все що ми знаємо – що це гіпотетична назва невідомого патогену, здатного викликати епідемію чи пандемію.

Водночас представник ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт заявив, що "хвороба Х" - це гіпотетичне захворювання, коли воно стане реальним, ніхто не знає, але до нього потрібно готуватися.

Епідеміологічна ситуація з ковідом і грипом в Україні контрольована - Ляшко

Епідеміологічна ситуація з ковідом і грипом в Україні контрольована, в межах епідеміологічних порогів, тому ніяких додаткових заходів не проводиться.

Про це розповів міністр охорони здоров'я України Віктор Ляшко на брифінгу в Медіацентр Україна - Укрінформ.

"Сьогодні ми продовжуємо епідмоніторинг гострих респіраторних вірусних інфекцій, до яких відноситься і Covid-19, і грип. Що ми відстежуємо в Україні? Що у нас за останні три роки розпочалась активна циркуляція вірусів грипу. Раніше, коли була пандемія ковіду, циркуляція вірусів грипу мала поодинокі випадки. Сьогодні, особливо уже після нового року, кількість вірусів грипу А і В зачно більша і починає конкурувати з ковідом. Однак епідеміологічна ситуація контрольована, вона в межах епідпорогів, тому ніяких додаткових протиепідеміологічних заходів національного рівня не застосовується", - сказав міністр.

Однак, і ковід, і грип, за його словами, - це інфекційні захворювання, і питання прогнозування базується на епідеміологічному моніторингу. "Якщо ми будемо бачити динаміку до зростання кількості таких випадків, будуть проводитися ті заходи, які прописані в нормативно-правових актах", - зазначив Ляшко.

Як повідомляв Укрінформ, на початку грудня минулого року заступник міністра охорони здоров'я, головний державний санітарний лікар Ігор Кузін розповів, що в Україні з жовтня, коли розпочався епідемічний сезон, на грип, ГРВІ та СOVID-19 перехворіло 1,3 млн людей, що на 40% більше, ніж минулого епідсезону.

На початку січня міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко закликав громадян вакцинуватися від грипу та COVID-19 з тим, щоб не перевантажувати систему охорони здоровʼя, яка зараз переорієнтована на надання медичної допомоги постраждалим від війни.

За даними МОЗ, зараз епідемічний поріг захворюваності на грип, ГРВІ та ковід не перевищено в жодному регіоні. Вакцинація від COVID-19 залишається на безоплатній основі. Наразі в Україні доступні близько 2 млн доз вакцини проти ковід.

Щеплення проти грипу рекомендовано робити щосезону. Вакцину проти грипу корейського або французького виробництва можна купити в аптеці. Обидві вакцини пройшли державний контроль якості.

МОЗ спільно з Міноборони і Командуванням Медичних сил розробляє плани реагування на виникнення критичних ситуацій - Ляшко

Міністерство охорони здоров'я спільно з Міноборони і Командуванням Медичних сил розробляє плани реагування на виникнення можливих критичних ситуацій, на зразок блекаутів чи пандемії.

Про це розповів міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ, відповідаючи на запитання, чи має МОЗ плани стосовно надання допомоги військовим у разі виникнення пандемії.

"Коли ми говоримо про плани реагування, то звичайно оцінюємо різні ситуації. У нас, наприклад, є окремий план, коли країна у блекауті: які заклади працюють, як вони працюють, яка допомога надається як військовослужбовцям, так і цивільним громадянам. У цьому напрямку ми працюємо спільно з Міністерством оборони і Командуванням Медичних сил і налагодили єдиний медичний простір, який дозволить нам впоратися в разі необхідності з усіма проблемами, що можуть виникнути", - сказав міністр.

Як повідомляв Укрінформ, 14 січня 2023 року з’явилася інформація про нову «хворобу Х», яка, за попередженням ВООЗ, може спричинити кількість смертельних випадків у 20 разів більше, ніж було під час пандемії коронавірусу. Широкому загалу про цю нову хворобу відомо дуже мало, все що ми знаємо – що це гіпотетична назва невідомого патогену, здатного викликати епідемію чи пандемію.

Водночас представник ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт заявив, що "хвороба Х" - це гіпотетичне захворювання, коли воно стане реальним, ніхто не знає, але до нього потрібно готуватися.

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко детально розповів, як Україна готує свою систему охорони здоров'я до можливої нової пандемії, епідемії чи сплеску інфекційного захворювання.

Новий штам коронавірусу "Дженні" не такий агресивний, як попередні, і не потребує додаткової вакцинації - Ляшко

Новий штам коронавірусу "Дженні" не такий агресивний, як попередні, і не потребує додаткової вакцинації.

Про це розповів міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"Ми в рамках епідеміологічного моніторингу відслідковуємо усі штами ковіду, які циркулюють в нашій країні. Зараз те, що ми бачимо з моніторингу в Україні і глобальної мережі, сам штам "Дженні" не призводить до додаткових ускладнень чи до підвищеного споживання кисню. Він не більш агресивний, ніж попередні штами. Додаткових управлінських рішень не потрібно, тому що він не настільки агресивний, як був Омікрон у 2021 році, коли споживання кисню зросло у 6-10 разів", - сказав Ляшко.

За його словами, сьогодні ми бачимо циркуляцію цього штаму в Україні, але немає навантаження на заклади інфекційного профілю.

"Чи захищає вакцинація від цього штаму вірусу? Так. Люди, які були вакциновані від ковіду у попередні роки, значно легше переносять інфікування, навіть штамом "Дженні". Додаткової вакцини чи окремої дози для вакцинації від цього штаму немає", - зазначив міністр.

Як повідомляв Укрінформ, в Україні за січень зареєстровано дев'ять випадків нового субваріанту штаму коронавірусу «Омікрон» — JN.1, який називають «Дженні».

За клінічними симптомами медики зафіксували середній або легкий перебіг захворювання, лише одна людина була госпіталізована.

Світ зараз значно більше підготовлений до потенційної пандемії "хвороби Х", ніж це було з ковідом - представник ВООЗ

Світ зараз значно більше підготовлений до потенційної пандемії "хвороби Х", ніж це було з ковідом, тому ми зможемо з нею впоратися.

Про це заявив представник ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"Коли ми розробляємо моделі можливого розгортання ситуації у випадку того чи іншого захворювання, то пропрацьовуємо різні сценарії. Відповідно якщо брати за певний орієнтир чи еталон 2019 рік із ковідом, то важко сказати, чи нова "хвороба Х" буде більш легкою, чи більш складною, більш загрозливою, чи менш загрозливою. Але зараз, чітко розуміючи усі складнощі, ми приділяємо величезну увагу різним елементам захисту, зокрема і вакцинації. І варто сказати, що сьогодні ми на глобальному рівні, де Україна займає лідерські позиції, значно краще підготовлені, ніж це було в часи ковіду", - сказав представник ВООЗ.

За його словами, сьогодні кілька сотень фахівців працюють над питаннями реагування на можливу пандемію, в тому числі і над питаннями, як діяти у прифронтовій зоні чи на територіях України, які є тимчасово окупованими.

Загалом, зазначив Хабіхт, сам процес реагування на пандемію проходитиме за таким самим сценарієм, як це було у випадку з ковідом. "Це збір інформації, проведення необхідного тестування, будуть розроблені нові протоколи і забезпечено лікування. Але сьогодні ми значно краще до цього підготовлені", - підкреслив він.

Представник ВООЗ висловив переконання, що навіть якщо настане "хвороба Х", то ми зможемо з нею впоратися.

При цьому він зауважив, що у Давосі було відзначено, що Україна приділяє потенційній пандемії "хвороби Х" набагато більшу увагу, ніж інші країни.

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко зі свого боку розповів, що Україна в багатьох моментах уже готова до реагування на можливу пандемію.

За його словами, у нас вже є мобільні лабораторії з потужним обладнанням, автомобілі для перевезення біологічного матеріалу, а стаціонарні лабораторії обладнані сучасними приладами для вивчення біологічного матеріалу.

"В цьому плані ми готові. Питання в тому, що ми маємо бути готові і до того, щоб досить швидко знайти лікарський засіб від захворювання: або вакцину, або препарат для лікування. При ковіді пройшло більше 320 днів від появи вірусу до розробки вакцини. Зараз вчені з ВООЗ ставлять план знайти впродовж 100 днів або вакцину, або лікарський засіб, який повинен допомогти зупинити пандемію в разі її виникнення", - сказав міністр.

Як повідомляв Укрінформ, 14 січня 2023 року з’явилася інформація про нову «хворобу Х», яка, за попередженням ВООЗ, може спричинити кількість смертельних випадків у 20 разів більшу, ніж було під час пандемії коронавірусу. Широкому загалу про цю нову хворобу відомо дуже мало, все що ми знаємо – що це гіпотетична назва невідомого патогена, здатного викликати епідемію чи пандемію.

Водночас представник ВООЗ в Україні Ярно Хабіхт заявив, що "хвороба Х" - це гіпотетичне захворювання, коли воно стане реальним, ніхто не знає, але до нього потрібно готуватися.

Міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко детально розповів, як Україна готує свою систему охорони здоров'я до можливої нової пандемії, епідемії чи сплеску інфекційного захворювання.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-