Викрадення, катування, переслідування: що відбувалося в окупованому Криму протягом 2023 року

Викрадення, катування, переслідування: що відбувалося в окупованому Криму протягом 2023 року

Укрінформ
23 січня, 12:00  - пресконференція на тему: “Викрадення, катування, переслідування: що відбувалося в окупованому Криму протягом 2023 року”.

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ, Кримська правозахисна група.

Спікери: Ольга Скрипник - голова правління Кримської правозахисної групи; Ірина Сєдова -  дослідниця Кримської правозахисної групи; Володимир Чекригін -  заступник голови правління Кримської правозахисної групи; Богдан Мельникович - юрист Кримської правозахисної групи.

Чому це важливо?

Спікери представлять огляд порушень прав людини й воєнних злочинів, скоєних РФ в окупованому Криму протягом 2023 року. Також вони  розкажуть про основні зміни у національному законодавстві та ухвалені міжнародні рішення щодо Криму.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн та в чаті трансляції на YouTube.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також  ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/aboutна фейсбук-сторінці  Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/. Також на фейсбук-сторінках Кримської правозахисної групи.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

Через політичні переслідування у Криму за ґратами перебувають понад 190 українців - правозахисник

З 2014 року 193 громадянина України перебувають у місцях несвободи в рамках політично вмотивованого кримінального переслідування у Криму. Політв'язні знаходяться у СІЗО на півострові, або в колоніях на території РФ.

Про це повідомила голова Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник на пресконференції  в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"Продовжується переслідування мешканців Криму. На сьогодні 193 людини є ув'язненими за політичними мотивами, серед них більшість становлять кримські татари", - сказала вона.

За словами правозахисниці, частина ув'язнених знаходиться в Криму у СІЗО, частину з них перевозять до колоній РФ.

Скрипник наголосила, що одна з найбільших справ проти кримських мусульман - справа "Хізб ут-Тахрір".

За словами правозахисниці, на сьогодні 99 людей, переважно кримських татар, перебувають за ґратами у цій справі. Упродовж 2023 року було винесено щонайменше 17 вироків щодо кримських татар, і це вироки від 4 до 20 років позбавлення волі, підкреслила вона.

"Всі ці вироки наші громадяни відбувають у колоніях суворого режиму, дуже віддалених від Криму, в дуже суворих та жорстких умовах, особливо взимку - це холод, відсутність опалення, антисанітарні умови і таке інше. І це вже призвело до того, що двоє політичних в'язнів загинули в неволі", - наголосила спікерка.

При цьому Скрипник нагадала, що на початку 2023 року в російських СІЗО померли двоє політв'язнів із Криму – Джеміль Гафаров та Костянтин Ширінг. Вони не отримали належної медичної допомоги, хоча окупанти знали про їх поганий стан здоров'я.

Раніше постійна представниця Президента України в АР Крим Таміла Ташева наголосила, що Україні потрібен ефективний механізм для звільнення з РФ українських політв'язнів. Але це важко зробити, бо з країною-агресором домовитися про будь-яку спільну роботу неможливо.

Відео: 

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-