Ситуація на тимчасово окупованих територіях у 2023 році та виклики 2024 року

Ситуація на тимчасово окупованих територіях у 2023 році та виклики 2024 року

Укрінформ
17 січня, 10:00  - пресконференція на тему: "Ситуація на тимчасово окупованих територіях у 2023 році та виклики 2024 року". 

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікери: Андрій Юсов - представник ГУР; Анатолій Стельмах - заступник міністра з питань реінтеграції ТОТ; Ігор Соловей -  керівник Центру стратегічних комунікацій та інформаційної боротьби МКІП;  Павло Фіялковський - аналітик OSINT-агенції; представник Центру національного спротиву ССО.

Чому це цікаво?

У ході пресконференції учасники обговорять суспільно-політичну ситуацію, гуманітарну кризу та порушення Міжнародного гуманітарного права на тимчасово окупованих територіях, а також виклики 2024 року, зокрема вибори президента РФ.

Крім того, в межах заходу буде представлене дослідження OSINT-агенції Мольфар «Агенти кремля у рясах: як священнослужителі УПЦ (МП) лобіюють інтереси Росії».

Формат заходу –  офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Реєстрація на захід за посиланням.

Реєстрація представників ЗМІ триватиме до 16:00 16 січня.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Захід транслюватиметься на ютуб-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTVа також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/aboutна фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

Росіяни мають проблеми з насильницькою паспортизацією українців на всіх тимчасово окупованих територіях - Юсов

Закриті звіти російських силовиків засвідчують, що Кремль має великі проблеми з насильницькою паспортизацією українців на всіх тимчасово окупованих територіях.

Про це під час брифінгу на тему "Ситуація на тимчасово окупованих територіях у 2023 році та виклики 2024 року" в Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомив представник ГУР Андрій Юсов.

«Закриті звіти передають так звані російські силовики на окупованих територіях в центр. Це структури, які відповідають за репресивну політику, незадовільний стан підготовки, невиконання тих завдань, які кремлівський режим ставить перед окупаційними адміністраціями в контексті підготовки до цього фарсу, який вони називають президентські вибори. Мова йде, зокрема, про провал паспортизації, попри шалений тиск, попри репресії, попри те, що під російську паспортизацію буквально заганяють різноманітними інструментами – прямим тиском, прямими репресіями, а також прямими заходами через неможливість влаштуватись на роботу, отримати різноманітні довідки, переоформити майно, авто чи землю. Тим не менше, не дивлячись на всі ці заходи, паспортизація, рівень її незадовільний, він не покриває ті поставлені задачі на всіх тимчасово окупованих територіях включно із навіть територією ОРДЛО, яка довший період знаходиться під окупацією», - зазначив Юсов.

За його словами, Кремль не задоволений цими результатами і проводить часткову ротацію й звільнення з посад людей, які відповідають за ці процеси. Силовики й окупаційні адміністрації звітують про незадоволеність місцевого населення підготовкою окупантів до зимового періоду, незадовільним станом ЖКГ, а також фіксують зростаючі проукраїнські настрої, відзначив Юсов. У цьому зв’язку в закритих звітах загарбники фіксують зростання руху опору на окупованих територіях та просять Кремль збільшити кількість представників Росгвардії на ТОТ.

«Попри великий контингент окупаційної армії на окупованих територіях, загарбники просять збільшити кількість Росгвардії, кількість представників ФСБ і спецслужб для контролю місцевого населення і звітують нагору, що наявний контингент, а там лише Росгвардії понад 35 тис., не рахуючи спецслужб, не може задовольнити проведення так званих виборів згідно з поставленими задачами і навіть намалювати готовий результат. Тобто в цілому попри репресії, попри порушення прав людини, геноцидні практики, насильницькі дії, ворог досі не може встановити контроль над місцевим населенням і тим більше не може забезпечити його лояльність», - наголосив Юсов.

Відповідаючи на питання щодо роботи російських спецслужб на ТОТ, він повідомив, що вони працюють по суті як каральні органи.

«Якщо зазвичай, коли ми виявляємо роботу спецслужб, то це контрдиверсійна, контртерористична робота, так мало би бути в цивілізованих країнах, то функцією російських загарбників, представників ФСБ, інших структур Росгвардії є власне залякування місцевого населення, придушення протестних настроїв. В цілому вони розуміють, що переконати і забезпечити лояльність українців на окупованих територіях вони не змогли. Ця задача провалена. А це означає посилення подальшого тиску на всіх ланках, включно із закладами освіти», - повідомив представник розвідки, додавши, що фіксуються каральні дії окупантів навіть проти дітей та підлітків.

Своєю чергою представник Сил спеціальних операцій під час брифінгу відзначив, що на тимчасово окупованих територіях ворог не здатен боротися з українським підпіллям, тому вдається до різних методів його пошуку.

«Окупанти зрозуміли, що базові методи пошуку підпілля не працюють. Після того, як вони зрозуміли, що фізичні блокпости, які знаходяться по містах, є неефективними, в другому півріччі 2023 року окупанти запустили так звані мобільні блокпости, які складаються з двох автомобілів, що пересуваються містами і можуть стати в будь-якому місці та облаштувати тимчасовий пункт. Тобто якихось правил проходження перевірки не існує. Якщо людина просто не сподобалась, або щось не так сказала, або сама наявність українського паспорту і відмова від російського паспорту - для російських спецслужб вже є причина відправити людину на підвал і піддати тортурам. Ці тортури можуть тривати від тижня до двох місяців», - повідомив представник ССО.

Як повідомлялось, на тимчасово окупованих територіях ворог вигадав новий метод примусової паспортизації та контролю за місцевим населенням. Так, окупанти планують ввести обов’язкову верифікацію з паспортом користувачів інтернету. Тобто всі користувачі повинні мати паспорт РФ, аби мати змогу й надалі отримувати послуги. Водночас це посилить контроль за місцевими мешканцями, адже ворог постійно шукає та оновлює базу “нелояльних громадян”.

Окупанти застосовують етнічні чистки та депортацію українців з тимчасово окупованих територій – представник ССО

Російська окупаційна влада на тимчасово окупованих територіях України застосовує етнічні чистки та депортацію українців. Натомість окупанти завозять з депресивних регіонів РФ росіян, які заселяють помешкання українців, яких депортували.

Про це під час брифінгу на тему "Ситуація на тимчасово окупованих територіях у 2023 році та виклики 2024 року" в Медіацентрі Україна-Укрінформ повідомив представник ССО, прізвище якого не розголошується з питань безпеки.

«За різними даними, на сьогодні, наприклад, у тимчасово окупованому Маріуполі вже знаходиться близько 50 тисяч росіян та представників країн Центральної Азії. Тобто українці депортовані, зазвичай в депресивні райони, і звідти ж перевезені люди з Росії», - пояснив представник ССО.

Крім того, за його словами, російська окупаційна влада шукає контингент в Центральній Азії і серед криміналітету, обіцяючи землі, будинки, квартири і можливість ведення бізнесу на ТОТ. Одним із методів РФ є можливість на державному рівні легітимізувати кримінальні елементи з різних країн світу у війні проти України.

Представник ССО також наголосив, що до України російська влада завозить росіян з депресивних регіонів, обіцяючи їм великі зарплати.

«Щодо росіян, які наповнюють ТОТ. Насамперед, це депресивні регіони, де люди менш реалізовані, і їм обіцяють золоті гори, якісь високі зарплати, великі посади і таким чином заманюють їх і завозять на тимчасово окуповану територію України», - сказав спікер.

Серед спеціальностей осіб, які російська влада завозить до України, йдеться про освітян, медиків, енергетиків, представників судів та прокуратури. Зазвичай ці фахівці працюють на ротаційній основі впродовж трьох місяців, після чого на заміну їм привозять іншу партію росіян.

Як повідомляв Укрінформ, станом на жовтень 2022 року, на окупованих територіях Росія проводить політику зміни демографічного складу населення, виселяючи нелояльне українське населення та колонізуючи території російськими громадянами. До Криму за період окупації переїхало щонайменше 500 тисяч громадян Росії. З окупованих українських територій до Росії за період агресії було переміщено близько 2 мільйонів українців.

Сухопутна армія Білорусі не залучалась і не залучається до війни проти України, але це не привід розслаблятись – Юсов

Станом на сьогодні Сухопутні війська ЗС Білорусі не залучались та не залучаються до війни на території України, однак білоруський напрямок є під постійним контролем Сил оборони України.

Про це під час брифінгу на тему "Ситуація на тимчасово окупованих територіях у 2023 році та виклики 2024 року" в Медіацентрі Україна - Укрінформ повідомив представник ГУР Андрій Юсов, відповідаючи на питання чи спостерігаються спроби РФ залучити білоруські війська до війни в Україні.

«Блакитною мрією Путіна залишається залучення білоруської армії до наземних операцій на боці російських окупантів проти України. Але, тим не менше, за весь час повномасштабного вторгнення, попри прямі і непрямі умовляння й тиск, Путін цього не досяг. І зараз ситуація не змінилась. Так, різного роду навчання, різного роду взаємодія, зрештою мова йде про так звану союзну державу, про максимальний рівень інтеграції безпекового, оборонного сектору, він залишається і буде залишатись, і ці навчання відомі, вони значною мірою носять пропагандистський характер. Взаємодія є, і в секторі безпеки фіксувалась передача озброєнь, техніки, боєктомплектів, це все було, але Сухопутна армія Білорусі не залучалась і не залучається наразі до війни проти України. Це не привід розслаблятись, ми, звичайно, відстежуємо ситуацію на кордоні і що стосується в цілому білоруського напрямку, але поки що ситуація без змін», - повідомив Юсов.

Він зазначив, що інформація про ймовірний напад з території Білорусі регулярно з’являється в пресі, однак довіряти потрібно виключно офіційним джерелам інформації.

Як повідомлялося раніше, 15 січня в Міноборони Білорусі повідомили, що білоруські військові проходитимуть навчання на території Росії. Під час занять планується зробити акцент на досвіді, отриманому збройними силами РФ під час проведення війни в Україні. В офіційному повідомленні не вказано, до яких родів військ чи частин Збройних сил Білорусі належать військові, направлені на навчання.

Білоруський диктатор Олександр Лукашенко підтримав агресію РФ проти України і дозволив використовувати військову інфраструктуру й повітряний простір Білорусі для вторгнення російської армії й обстрілів мирних українських міст.

Нова хвиля мобілізації в Росії відбудеться, ймовірно, після так званих виборів президента РФ - Юсов

Кремль проведе нову хвилю мобілізації, однак не в лютому, а вже після виборів російського президента в березні ц.р.

Про це під час брифінгу на тему "Ситуація на тимчасово окупованих територіях у 2023 році та виклики 2024 року" в Медіацентрі Україна - Укрінформ повідомив представник ГУР Андрій Юсов, відповідаючи на питання чи проведе Росія мобілізацію 200 тисяч росіян вже у лютому.

«Що стосується нової хвилі мобілізації, то така ймовірність існує, але, швидше за все, вже після так званих виборів президента РФ. Наразі продовжуються сталі мобілізаційні заходи на території РФ, що стосуються як рекрутингу, так і примусового підписання контрактів, залучення в інший спосіб як міжнародних найманців, так і ув’язнених. Тобто ці всі практики на Росії продовжуються», - зазначив Юсов.

Як повідомлялось, аналітики Інституту вивчення війни (ISW) бачать низку ознак, які вказують на те, що в Росії триває підготовка до другої хвилі мобілізації.

Водночас президент РФ Володимир Путін на пресконференції за підсумками 2023 року наприкінці грудня заявив, що другої хвилі мобілізації в РФ не буде.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-