Політв'язні Кремля: що відбувається з українцями, яких Росія утримує за ґратами?

Політв'язні Кремля: що відбувається з українцями, яких Росія утримує за ґратами?

Укрінформ
12 січня, 13:00 - пресконференція на тему: “Політв'язні Кремля: що відбувається з українцями, яких Росія утримує за ґратами?”.

Організатори: Медіацентр Україна — Укрінформ.

Спікери: Ольга Скрипник - голова правління Кримської правозахисної групи;  Євгеній Ярошенко - аналітик ГО «КримSOS»; Христина Шкудор  - адвокаційна менеджерка ініціативи Where Are Our People?

Чому це важливо? 

Під час заходу експерти розкажуть про те, як змінювалась практика переслідувань за політичними мотивами у Криму, на Донбасі, і пізніше - на територіях, окупованих після 24 лютого 2022 року.

Захід відбувається у рамках співпраці Коаліції “Україна. П’ята ранку” з Міністерством закордонних справ Нідерландів.

Довідково. 12 січня відзначається День українського політв'язня  Традиція відзначення дня політв'язня запроваджена з 1975 р. у відповідь на пропозицію В'ячеслава Чорновола, який закликав протистояти репресіям і жорстокості радянського режиму.

Додаткова інформація за тел.: +38 097 9155445, e-mail: coalition5am@gmail.com (Олена Задорожна).

Формат заходу –  офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Захід транслюватиметься на ютуб-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTVа також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/aboutна фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

Росія утримує понад сто українців без винесення обвинувачення - правозахисник

Росія незаконно утримує понад 100 цивільних українців у статусі інкомунікадо, без винесення обвинувачення. Серед них, зокрема жителі тимчасово окупованих Херсонської та Запорізької областей.

Про це завила голова правління Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник в Медіацентрі Україна — Укрінформ на пресконференції "Політв'язні Кремля: що відбувається з українцями, яких Росія утримує за ґратами?".

"Коли ми говоримо про інкомунікадо, коли Росія не підтверджує незаконне утримання українців, утримує їх без обвинувачення, зокрема, це люди, які були вивезені з окупованих Херсонської та Запорізької областей. Точної цифри, на жаль, назвати не можна, але це точно понад 100 осіб", - сказала вона.

За словами Скрипник, на сьогодні за міжнародними стандартами верифіковано лише 53 людини, і цей список передано до незалежної комісії ООН з розслідування злочинів в Україні.

При цьому правозахисниця зазначила, що дуже важко виявити кількість людей, яких утримують без обвинувачення. Їх прізвища не фігурують на жодному судовому сайті, до них не може прийти адвокат, частину з них постійно перевозять, можуть навіть вивезти в Росію.

Скрипник нагадала, що серед утримуваних також іспанський волонтер Мар’яно Гарсіа Калатаюда, відомий як Маріо. Його перевезли з Херсону, де було затримано, до Криму. Також окупанти незаконно утримують без винесення обвинувачення міського голову Голої Пристані Олександра Бабича, якого загарбники викрали 28 березня. Вони перебувають у СІЗО Сімферополя.

Раніше Укрінформ повідомляв, що Росія утримує у більш ніж 30 колоніях і слідчих ізоляторах в різних регіонах країни та на окупованих територіях тисячі українських громадян, які не є військовополоненими.

У Криму за роки окупації 13 адвокатів зазнали утиску від РФ - правозахисник

У тимчасово окупованому Криму за роки окупації 13 адвокатів зазнали утиску від РФ.

Про це завив аналітик ГО «КримSOS» Євгеній Ярошенко в Медіацентрі Україна — Укрінформ на пресконференції «Політв'язні Кремля: що відбувається з українцями, яких Росія утримує за ґратами?».

«Мінімум 13 адвокатів за роки окупації Криму зазнали різних форм утисків», - сказав він.

За словами аналітика, 2022 рік був дуже показовим з точки зору переслідування адвокатів. "Саме на цей рік припав пік переслідування незалежних адвокатів в Криму", - додав він.

Ярошенко нагадав, що у травні 2022 року упродовж двох днів було затримано 4 адвокати, троє з яких були поміщені під адміністративний арешт.

Також влітку 2022 року адвокатська палата Чеченської Республіки позбавила кримських адвокатів Лілю Гемеджі, Рустема Кямілева та Назима Шейхмамбетова професійного статусу.

Раніше Укрінформ повідомляв, що переслідування щодо адвокатів у Криму фіксуються майже від початку окупації півострова Росією.

Відео: 

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-