Злочин без покарання: розслідування теракту в Оленівці

Злочин без покарання: розслідування теракту в Оленівці

Укрінформ
5 січня, 10:00 - брифінг щодо розслідування теракту в Оленівці: «Злочин без покарання».

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Учасники: Анна Лобова - дружина важкопораненого військовополоненого під час теракту, ГО «Спільнота Родин Оленівки»; Марія Алєксєєвич - дружина важкопораненого військовополоненого під час теракту, ГО «Спільнота Родин Оленівки»; Тетяна Катриченко - ГО «Медійна ініціатива за права людини;  Андрій Яковлєв - ГО «Регіональний центр із прав людини»; представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими; представник ГО «Українська Гельсінська спілка з прав людини».

Теми для обговорення: 

  •  Як вплинуло розформування місії ООН на подальше розслідування трагедії в Оленівці?
  • Чи була знайдена альтернатива розформованій місії ООН?
  • Хто та для чого сформував ГО «Спільнота Родин Оленівки»?
  • Хто сьогодні займається розслідуванням теракту в Оленівці? 
  • Залучення правових громадських організацій до співпраці зі «Спільнотою Родин Оленівки».

Чому це цікаво?

Рік тому, 5 січня 2023 року, представник Генсека ООН Стефан Дюжаррік заявив: «Генеральний секретар вирішив розформувати свою місію зі встановлення фактів щодо інциденту 29 липня 2022 року в Оленівці».

Ні ООН, ні МКЧХ не були допущені до місця злочину, натомість офіційної заяви про те, що їх не допускає саме РФ ці організації не зробили. В ООН прокоментували, що їм недостатньо умов для розгортання місії. МКЧХ надає усну відповідь, що в них немає доступу, але письмові підтвердження надати відмовляються.

Формат заходу –  офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на ютуб-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

МКС міг би відкрити справу щодо злочину росіян в Оленівці — Координаційний штаб

Ефективним інструментом правосуддя у випадку з терактом росіян в Оленівці, який був скоєний наприкінці липня 2022 року, могло б бути ведення відповідного провадження Міжнародним кримінальним судом.

Про це під час брифінгу в Медіацентрі Україна-Укрінформ заявив представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Олександр Марков.

За його словами, ефективним правосуддям у цьому випадку має бути притягнення до відповідальності тих осіб, які або безпосередньо віддавали наказ про застосування зброї на ураження, або притягнення до відповідальності тих командирів, начальників з РФ, які мали б забезпечити виконання норм міжнародного гуманітарного права.

“У цьому контексті ми сподіваємося — і я особисто — на те, що ефективним інструментом (у цьому питанні — ред.) могло би бути провадження у МКС. Особисто я вважаю, що наша задача спільна, громадського суспільства і держави — забезпечити ефективне правосуддя”, - зазначив Марков.

Представник Координаційного штабу розповів, що у поточних умовах, на жаль, документування такого злочину є досить складним.

Адвокат ГО “Регіональний центр із прав людини” Андрій Яковлєв заявив, що необхідно взяти до уваги, що МКС є фактично єдиним судом, який може розглядати у цьому випадку воєнні злочини або злочини проти людяності.

“Він може тільки тоді взятися за справу, коли ми доведемо, що це не просто воєнний злочин, а злочин там, де ми не можемо розслідувати фізично, або через наявність імунітетів. Тобто, ми маємо довести причетність керівництва РФ до цієї події, щоб справа стала підсудна МКС, і він взявся за цю справу і щоб він би проводив розслідування”, - вважає Яковлєв.

Виконавча директорка ГО “Регіональний центр із прав людини” Тетяна Катриченко поінформувала, що СБУ має проводити ретельне розслідування і, зрештою, зробити максимум, щоб потім заявити, що Україна зробила все можливе зі свого боку, і що вона не може (самостійно — ред.) вийти на всіх відповідальних, що їй потрібна допомога міжнародної спільноти.

Як повідомляв Укрінформ, у ніч проти 29 липня 2022 року РФ скоїла теракт, влаштувавши вибух у бараку виправної колонії в Оленівці, в якому перебували українські військовополонені. Тоді загинули щонайменше 50 захисників Азовсталі.

За даними ОГП, вибух у колонії Оленівки був спричинений застосуванням реактивного термобаричного гранатомета.

4 жовтня український омбудсман Дмитро Лубінець заявив, що у свіжому звіті ООН про права людини в Україні, де йдеться про серію вибухів у ніч на 29 липня 2022 року в колонії біля Оленівки, зазначається, що зафіксовані ушкодження, не характерні для ураження боєприпасами HIMARS.

Міжнародні спостерігачі торік здійснили близько 75 візитів у місця тримання військовополонених РФ - Координаційний штаб

Міжнародні спостерігачі, зокрема й від Міжнародного комітету Червоного Хреста, у 2023 році здійснили близько 75 моніторингових візитів у місця утримання російських військовополонених.

Про це повідомив представник Координаційного штабу з питань поводження з військовополоненими Олександр Марков на брифінгу у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

“Україна неухильно дотримується вимог міжнародного гуманітарного права... Протягом 2023 року було десь 75 візитів міжнародних спостерігачів, включаючи МКЧХ і Моніторингову місію ООН з прав людини. Вони відвідували на щотижневій майже основі місця тримання російських військовополонених в Україні”, - сказав Марков.

Водночас, за його словами, кількість візитів спостерігачів у місця тримання полонених на території РФ і ТОТ "невелика".

Представник Координаційного штабу наголосив, що візити - це те, на чому вони постійно наполягають у комунікації з МКЧХ.

“На жаль, ми всі бачимо, що міжнародне гуманітарне право сьогодні... не відповідає викликам, які ставить перед цим інститутом збройна агресія РФ”, - констатував він.

Марков також зауважив, що з боку РФ були відмови забрати своїх важкопоранених і тяжкохворих бійців, які перебувають у полоні.

Як повідомляв Укрінформ, у жовтні голова Моніторингової місії ООН з прав людини в Україні Даніель Белль закликала держави-члени ООН вимагати від російської влади надати доступ незалежним спостерігачам до всіх місць тримання під вартою та інтернування.

Загалом з Оленівки вдалося повернути 23 поранених українських військових — правозахисниця

Загалом з Оленівки Донецької області наразі вдалося повернути на підконтрольну Україні територію 23 українських військовослужбовців.

Про це під час брифінгу у Медіацентрі Україна-Укрінформ заявила виконавча директорка Медійної ініціативи за права людини Тетяна Катриченко.

“Щодо цифр, то довгий час було зрозуміло, що у бараці на час вибуху перебувало 193 військовослужбовці. З них, за нашими підрахунками, було повернуто 23 військовослужбовці. Серед них були як важкопоранені, так і ті, які отримали легкі поранення і перебували після вибуху не у лікарнях, а на території Оленівської колонії”, - поінформувала правозахисниця.

Катриченко розповіла, що вони вже опитали 10 військовослужбовців, які повернулися з полону і які були у цьому бараці.

“Окрім того, ми опитали і 3 медиків, які були свідками не надання (постраждалим в Оленівці — ред.) меддопомоги. Ми продовжуємо роботу і що важливо — ми намагаємося (і ми вже майже на фінальній прямій)... ми хочемо встановити прізвища усіх військовослужбовців, які перебували у цьому бараці (на момент цього інциденту — ред.)”, - сказала виконавча директорка Медійної ініціативи за права людини.

Як повідомлялося, у ніч проти 29 липня 2022 року РФ скоїла теракт, влаштувавши вибух у бараку виправної колонії в Оленівці, в якому перебували українські військовополонені. Тоді загинули щонайменше 50 захисників Азовсталі.

За даними ОГП, вибух у колонії Оленівки був спричинений застосуванням реактивного термобаричного гранатомета.

4 жовтня український омбудсман Дмитро Лубінець заявив, що у свіжому звіті ООН про права людини в Україні, де йдеться про серію вибухів у ніч на 29 липня 2022 року в колонії біля Оленівки, зазначається, що зафіксовані ушкодження не характерні для ураження боєприпасами HIMARS.

Рідні військовополонених досі чекають від МКЧХ списків загиблих і поранених в Оленівці

Рідні військовополонених досі чекають від МКЧХ точних списків осіб, які у ніч теракту в Оленівці у 2022 році були там вбиті і поранені.

Про це на брифінгу у Медіацентрі Україна – Укрінформ заявила дружина важкопораненого під час теракту військовополоненого, представниця ГО “Спільнота Родин Оленівки” Анна Лобова.

“Ми досі чекаємо, щоб МКЧХ все ж таки добився точних списків, кого у ту ніч вбили, хто отримав поранення і залишився живий, бо цих списків Україна не отримала досі. Нехай хоча б МКЧХ дасть достовірні списки”, - заявила вона.

Лобова закликала Президента Володимира Зеленського “зробити надможливе”, щоб повернути з полону усіх важкопоранених та поранених під час теракту у Оленівці, а також їхніх побратимів, які за наказом вийшли у полон з “Азовсталі”.

“Ці люди вийшли під якісь гарантії, під якісь домовленості. Ми (рідні цих осіб — ред.) просимо Вас докласти максимум зусиль, щоб вони повернулись в Україну”, - заявила вона.

Дружина іншого важкопораненого військовополоненого, представниця ГО “Спільнота Родин Оленівки” Марія Алєксєєвич сказала, що вона у липні минулого року створила петицію до Офісу Президента з проханням започаткувати на державному рівні дні скорботи та вшанування пам’яті захисників, страчених внаслідок теракту в колонії №120 смт Оленівка.

“Петиція набрала відповідну кількість голосів, понад 25 тисяч у кінці вересня. І досі ми не отримали жодної відповіді від ОП”, - розповіла Алєксєєвич.

Вона зазначила щодо комунікації з українськими держорганами, що родини військовополонених, які були у Оленівці, розуміють, що у всьому винна тільки РФ.

“Нам не потрібно це повторювати кожної зустрічі. Ми просто хочемо, щоб держоргани працювали ефективно, щоб зустрічалися із родинами військовополонених, щоб допомагали нам у нашій боротьбі, щоб ми боролися, можливо, разом. Бо наразі цього немає”, - заявила представниця ГО “Спільнота Родин Оленівки”.

За словами Алексєєвич, родичі військовополонених готові на відкритий діалог з владою: "ми готові на відкритий діалог з владою України, щоб ми могли їздити за кордон, щоб ми могли розповсюджувати інформацію про поранених захисників, про те, як цинічно РФ вбиває наших військовополонених і як не дає доступу до місця злочину".

Як повідомлялося, у ніч проти 29 липня 2022 року РФ скоїла теракт – вибух у бараку виправної колонії в Оленівці, в якому перебували українські військовополонені. Тоді загинули щонайменше 50 захисників Азовсталі.

За даними ОГП, вибух у колонії Оленівки був влаштований із застосуванням реактивного термобаричного гранатомета.

4 жовтня український омбудсман Дмитро Лубінець заявив, що у свіжому звіті ООН про права людини в Україні, де йдеться про серію вибухів у ніч на 29 липня 2022 року в колонії біля Оленівки, зазначається, що зафіксовані ушкодження не є характерними для ураження боєприпасами HIMARS.

Відео:

Video: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-