Telegram: зручність чи російський шпигун у вашій кишені?

Telegram: зручність чи російський шпигун у вашій кишені?

Укрінформ
18 грудня, 13:00 - обговорення на тему:  «Telegram: зручність чи російський шпигун у вашій кишені?».

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Спікери: Павло Фіалковський  – аналітик агенції «Мольфар»;  Єгор Аушев – експерт ГО Інститут Дослідження Кібервійни; Валентин Кучерук – співзасновник Інституту дослідження кібервійни;  Олексій Півторак – заступник голови Центру досліджень Детектора медіа.

Чому це цікаво?

Експерти у сфері кібербезпеки, osint-технологій та форензік-досліджень будуть обговорювати питання небезпеки користування месенджером Telegram.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на ютуб-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTVа також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/aboutна фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

Експерти з кібербезпеки радять військовим не використовувати Телеграм

Експерти із кібербезпеки радять українським військовим і членам їхніх родин не використовувати месенджер «Телеграм» для їхньої ж безпеки.

Про це йшлося під час пресконференції у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

«Коли я їжджу на схід, то бачу, що деякі військові використовують Телеграм і що в ньому увімкнена геолокація, яка може привести до направлення зброї і вибухів у те місце, де знаходиться людина або скупчення людей з певними геолокаціями. І ці питання потрібно проговорювати і пояснювати військовим», - зазначив експерт ГО «Інститут дослідження кібервійни» Єгор Аушев.

За його словами, членам родини військовослужбовця також не варто спілкуватися з ним у Телеграмі.

Крім того, експерт вказав, що коли у російських військових вилучають телефони, то завжди виявляють два головних застосунки для комунікації – це Телеграм і "ВКонтакте".

«Це підтверджується і їхніми переписками - в Інтернеті є багато злитих переписок російських військових, і вони говорять про те, що наказовим характером їм вказують, щоб вони для комунікації використовували лише Телеграм і "Вконтакте"», - розповів представник ГО.

Він закликав громадян порушувати цю тему і пояснювати своїм родичам та військовим, що не потрібно користуватися цим месенджером.

«Мені іноземні партнери, коли телефонують, кажуть: «Чому в Україні досі користуються російським месенджером?». Давайте хоча б по тих питаннях, які стосуються безпеки або роботи, не використовувати месенджер, до якого є дуже багато запитань», - порадив Аушев.

Співзасновник Інституту дослідження кібервійни Валентин Кучерук акцентував увагу на тому, що при встановленні Телеграма на мобільний у користувача питають дозволи на доступ, зокрема, до контактної книги, мікрофону, фотогалереї тощо, і користувач погоджується і надає ці дозволи.

«І в ліцензійних умовах написано, що дані шифруються. Але це воно так написано. Ніхто не перевіряв це, зовнішніх аудитів цієї системи не було, вони не проходили. Це також закрита інформація. Ніхто не давав інформації, що якась незалежна компанія проводила аудит коду чи чогось іншого. Таких свідчень ніде немає», - заявив наголосив Кучерук.

Відповідаючи на запитання про те, чи Телеграм є бізнесом чи інструментом РФ як держави та російських спецслужб, Аушев зазначив, що якщо тут і йдеться про бізнес, то він є дуже неприбутковим.

«Але дійсно багато речей відбуваються, які нам невідомі, у тому числі і всередині РФ. Але те, що залучалися кошти з провідних російських інвестфондів та великих корпорацій саме у Телеграм, веде нас до думки, що це, власне, підтримується на федеральному рівні месенджер», - вважає представник ГО.

Як повідомлялося, керівник Головного управління радіоелектронної боротьби та кібербезпеки Генерального штабу ЗСУ Іван Павленко рекомендував українцям не користуватися Телеграм.

Відео: 

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-