Державна стратегія наркополітики: підсумки громадського обговорення

Державна стратегія наркополітики: підсумки громадського обговорення

Укрінформ
18 грудня, 13:00 - круглий стіл на тему:«Державна стратегія наркополітики: підсумки громадського обговорення».

Організатор: ГО "Міські ініціативи та суспільні трансформації (МІСТ).

До участі запрошені: Ігор Кузін - заступник міністра охорони здоров'я; Ірина Іванчук - начальниця відділу вірусних гепатитів та опіоїдної залежності Центру громадського здоров'я; Сергій Дрьомов - головний спеціаліст відділу забезпечення формування та реалізації політики з питань безпеки, правопорядку і протидії злочинності; Олена Кучерук - виконавча секретарка Комісії з наркополітики Східної та центральної Європи та Центральної Азії; Олег Димарецький - директор БО БФ «Всеукраїнське об’єднання людей з наркозалежністю (ВОЛНА)»; Ігор Козак - координатор консорціуму «DRUGPOLICY.UA», представник експертної ради з наркополітики в ENPUD (Eurasian Network of People who use drugs); Назарій Совсун - член правління ГО «Міські ініціативи та суспільні трансформації», співорганізатор Маршу Свободи за реформи державної політики щодо наркотиків; Володимир Тимошенко - президент ГО «Євразійський інститут наркополітики», ексголова Державної служби України з контролю за наркотиками, член Глобальної комісії з питань наркополітики (англ.  Global Commission on Drug Policy (GCDP); Ніна Мюррей - PEPFAR; Наталія Подольчак - PEPFAR; Олександр Лебега - PEPFAR; Ірина Яковець - експертка платформи «Боротьба за здоровʼя», докторка юридичних наук; Андрій Яровий - фахівець з адвокації БО «Благодійний фонд «Надія та довіра»; Тетяна Лебедь - керівниця всеукраїнського об’єднання жінок, які живуть з наркозалежністю «ВОНА»; Ганна Довбах - виконавча директорка Євразійської асоціації зменшення шкоди (EHRA), заступниця голови Віденської комісії НУО (Vienna NGO Committee - VNGOC); представники Управління формування та реалізації політики і контролю Департаменту взаємодії з Національною поліцією України МВС України.

Коротко. Тема обговорення — вимоги до державної стратегії щодо наркотиків до 2030 року, які виникають у зв’язку з відкриттям переговорів про вступ України до Європейського Союзу.

Довідково. 14 грудня лідери ЄС ухвалили рішення про початок переговорів з Україною щодо вступу до Євросоюзу. Європейська рада підтвердила, що юридичні й технічні аспекти цього процесу — переговорна рамка — будуть схвалені лише після повного виконання Україною всіх рекомендацій Єврокомісії. Далі Єврокомісія має дати позитивну оцінку виконання рекомендацій, і в процесі цієї оцінки можливі додаткові уточнення.

Одна з таких рекомендацій — ухвалення державної стратегії наркополітики та операційного плану зі змін законодавства. Попри те, що термін попередньої державної стратегії закінчився у 2020 році, документ на зміну так і не ухвалили. Громадські організації вже озвучували занепокоєння відсутністю прогресу в цьому напрямку. 

31 липня 2023 року Міністерство охорони здоров’я оприлюднило проєкт розпорядження Кабінету Міністрів України «Про схвалення Державної стратегії наркополітики на період до 2030 року та затвердження операційного плану з її реалізації на 2023 – 2025 роки». 

Напередодні низка громадських організацій оголосили про створення відкритого громадського об’єднання DRUGPOLICY.UA. Мета об’єднання – втілення наступних принципів при формуванні стратегії державної політики щодо наркотиків:

  1. Необхідно спочатку ухвалити стратегію, а лише потім операційний план з її реалізації, одночасно це зробити неможливо.
  2. Нову стратегію з наркополітики можна ухвалювати лише після аналізу стану реалізації попередньої.
  3. Текст стратегії повинен містити чіткі індикатори успішності її виконання.
  4. Стратегія зобов'язана відповідати кваліфікаційним критеріям вступу України до Євросоюзу.
  5. Документ не може ігнорувати реалії воєнного стану та повномасштабної війни з Росією.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн - включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Реєстрація, акредитація представників ЗМІ: p.m.kristina@gmail.com, т: +38 093 314 14 88 Христина Морозова.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

Державна стратегія наркополітики має бути збалансованою та орієнтованою на права людини - експерт

Нова державна стратегія наркополітики має містити найкращі практики, які застосовуються у Євросоюзі, та містити нові наукові підходи.

На цьому наголошували учасники круглого столу в Укрінформі “Державна стратегія наркополітики: підсумки громадського обговорення”.

“Наша стратегія, яка була ухвалена в 2013 році, залишається однією з найкращих, проте час минув і є потреба зробити наступний еволюційний крок, щоб Україна мала збалансовану та орієнтовану на права людини стратегію політики щодо наркотиків. Євроінтеграційні процеси дають Україні широкі можливості у сфері регулювання наркополітики. На мою думку, країни-кандидати в ЄС (Україна, Молдова, Грузія) мають використати цей момент і включити всі найкращі практики, які використовують в Євросоюзі”, – підкреслила виконавчий секретар Комісії з наркополітики Східної та Центральної Європи та Центральної Азії Олена Кучерук.

Вона також наголосила на впровадженні балансу між правоохоронною системою і охороною здоров'я в новому документі. На її думку, МВС має боротися з наркобізнесом, а МОЗ - дбати про постраждалих від впливу наркотичних речовин.

Автор попередньої Державної стратегії наркополітики, член Глобальної комісії з питань наркополітики Володимир Тимошенко висловив думку, що документ має містити нові наукові підходи, а його затвердженню має передувати обговорення з міжнародними партнерами та доопрацювання.

На необхідності доопрацювання проєкту стратегії наркополітики наголошувала і виконавчий директор Євразійської асоціації зменшення шкоди (EHRA) Ганна Довбах.

Своєю чергою член правління ГО “Міст” Назарій Совсун заявив: “Стратегія з наркополітики має бути не просто ухвалена, а й привести до змін, що суспільству наболіле. Стратегія має бути дорожньою картою України в ЄС, відповідати нормам і законам ЄС. Не можна допустити ухвалення формальної Державної стратегії з наркополітики, яка нехтує думками громадських організацій, експертів та авторитетних комісій”.

Водночас головний спеціаліст відділу забезпечення формування та реалізації політики з питань безпеки, правопорядку і протидії злочинності МВС Сергій Дрьомов заявив, що МВС намагається враховувати пропозиції щодо стратегії, які надають громадські організації.

"Строк дії попередньої стратегії закінчився ще 3 роки тому, через що вона потребує змін і узгодження нової. Коли була ухвалена попередня стратегія, ми отримали надзвичайно позитивні відгуки від міжнародних партнерів, хотілось би вірити, що і ця стратегія повторить успіх попередньої”, – сказав Дрьомов.

Як повідомлялося, 31 липня 2023 року Міністерство охорони здоров’я оприлюднило проєкт розпорядження Кабінету Міністрів “Про схвалення Державної стратегії наркополітики на період до 2030 року та затвердження операційного плану з її реалізації на 2023 – 2025 роки”.

Напередодні низка громадських організацій оголосила про створення відкритого громадського об’єднання DRUGPOLICY.UA., мета якого – втілення наступних принципів при формуванні стратегії державної політики щодо наркотиків.

Відео: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-