Результати 2023 року у сфері ядерної безпеки в Україні

Результати 2023 року у сфері ядерної безпеки в Україні

Укрінформ
14 грудня, 15:00 - брифінг на тему: "Результати 2023 року у сфері ядерної безпеки в Україні".

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Учасник: Олег Коріков - в.о. голови Держатомрегулювання – головного державного інспектора з ядерної та радіаційної безпеки України.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на ютуб-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

Українські АЕС почали користуватися ЦСВЯП - Держатомрегулювання

Українські атомні електростанції вже виконали рейси на Централізоване сховище відпрацьованого ядерного палива (ЦСВЯП) у Чорнобильській зоні відчуження.

Про це заявив в.о. голови Державної інспекції ядерного регулювання Олег Коріков на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"У 2023 році розпочалася дослідна експлуатація нової ядерної установки - Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива. Вже здійснені рейси із Рівненської, Хмельницької, Південноукраїнської АЕС на сховище", - сказав Коріков.

Він наголосив, що на новому сховищі використовується сучасна система двобар'єрної упаковки ядерних матеріалів. Крім того, наявність власного сховища дозволило позбутися російської монополії на зберігання відпрацьованого палива.

Дозвіл на дослідну експлуатацію наданий на 3 роки, за цей час атомники мають перейти до промислового використання ЦСВЯП.

Як повідомлялося, у квітні 2022 року НАЕК "Енергоатом" отримав окремий дозвіл на введення в експлуатацію Централізованого сховища відпрацьованого ядерного палива.

ЦСВЯП є автономною ядерною установкою, призначеною для тривалого зберігання відпрацьованого ядерного палива з Південноукраїнської, Хмельницької та Рівненської атомних електростанцій. Раніше з цих трьох АЕС воно вивозилося на зберігання та переробку до Росії, і це щороку коштувало Україні близько 200 млн доларів.

Система безпеки на ЗАЕС продовжує деградувати - Держатомрегулювання

На тимчасово окупованій Запорізькій атомній електростанції продовжує деградувати система безпеки; персонал на станції є некомпетентним.

Про це заявив в.о. голови Державної інспекції ядерного регулювання Олег Коріков на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"Ми відзначаємо серед ризиків - некомпетентний персонал, який керує ядерною установкою. Нелегальний менеджмент віддає накази, а персонал блочного щита керування не має відповідної кваліфікації та досвіду, щоб здійснювати оперативне управління ядерними установками", - наголосив Коріков.

Значно впливає на ЗАЕС також руйнування Каховського водосховища, адже будь-яка атомна електростанція повинна мати надійне джерело постачання води для охолодження.

"Рівень мілітаризації ЗАЕС зростає, технологічні приміщення продовжують використовуватись як укриття для зброї, вибухівки, військової техніки", - повідомив Коріков.

Він зазначив, що росіяни обмежують доступ представників МАГАТЕ в деякі зони окупованої електростанції. Є свідчення, що росіяни здійснюють запуски із РСЗВ та артилерії на прилеглих до ЗАЕС територіях.

Крім того, електростанція досі отримує електрику тільки від однієї лінії електропередачі. Другу лінію, резервну, відновити не вдається.

Упродовж 2023 року вже двічі зафіксовано витік реагентів з першого контуру енергоблока у другий. При цьому не працює автоматична система передачі даних радіаційного моніторингу.

Єдиним способом забезпечити безпечну експлуатацію ЗАЕС Коріков назвав її передачу під контроль НАЕК "Енергоатом".

Як повідомлялося, ЗАЕС перебуває в окупації із 4 березня 2022 року. За цей час росіяни неодноразово порушували принципи ядерної безпеки, розміщуючи на території ЗАЕС військову техніку, мінуючи територію та тероризуючи персонал станції. Рішення МАГАТЕ про повернення ЗАЕС під контроль Енергоатома загарбники ігнорують.

Держатомрегулювання розгляне подовження термінів експлуатації всіх енергоблоків АЕС

Державна інспекція ядерного регулювання почергово розглядатиме питання подовження експлуатації енергоблоків українських атомних електростанцій.

Про це заявив в.о. голови Держатомрегулювання Олег Коріков на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ.

"Ми зараз входимо у часовий інтервал, коли енергоблоки пропрацювали проєктний термін - 30 років. Перший з них - це енергоблок №1 Південноукраїнської АЕС, він уже відпрацював додатково 10 років. Наступним буде на початку 2025 року енергоблок №2 ПАЕС", - сказав Коріков.

Він зазначив, що подовження термінів експлуатації потребуватимуть й енергоблоки Запорізької АЕС.

"І тут виникне питання, як це робити, оскільки вона знаходиться в окупації. Нам потрібно якнайскоріше повертати Запорізьку АЕС в Україну, щоб здійснити всі необхідні заходи відповідно до українського законодавства та міжнародних зобов'язань", - наголосив очільник ДІЯРУ.

Він додав, що процедуру подовження експлуатації проходитимуть усі 15 енергоблоків українських АЕС.

Як повідомлялося, Державна інспекція ядерного регулювання дозволила експлуатацію енергоблока №1 Південноукраїнської атомної електростанції до 2 грудня 2033 року.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-