Як національні меншини та корінні народи України протистоять російській агресії. Спеціальний проєкт

Як національні меншини та корінні народи України протистоять російській агресії. Спеціальний проєкт

Укрінформ
11 грудня, 11:00 - пресконференція на тему: «Спеціальний проєкт. Марафон: «Ми різні, ми рівні, ми єдині» – як національні меншини (спільноти) та корінні народи України протистоять російській агресії» .

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Учасники: Віктор Єленський - голова Державної служби України з етнополітики та свободи совісті; Ашот Аванесян - голова ГО «Рада національних спільнот України»; Ніна Плечак - голова ГО «Еллінське товариство «Енотіта» (онлайн); Федір Шандор - угорець, боєць 68-го об ТрО 101-ї Закарпатської бригади територіальної оборони (онлайн); Елеонора Кулчар - ромка, директорка ЗОБФ «Благо», національна координаторка мережі REYN Україна (онлайн); Бесік Шамугія - президент ГО «Асоціація грузин України «Іберіелі» (онлайн); Йосиф Зісельс - голова Асоціації єврейських організацій та общин (ВААД) України (онлайн); Еліна Галоян - представниця ГО «Спілки вірмен України»; Емад Абу Алруб - голова ГО «Українсько-Арабська Ділова Рада», ГО «Український центр діалогу та комунікації»; Юліан Кондур - координатор проєктів МБО «Ромський жіночий фонд «Чіріклі» (онлайн); Володимир Лейсле - голова Спілки об’єднань громадян «Рада німців України» (онлайн); Олена Арабаджи - членкиня правління ГО «Спілка караїмів України» (онлайн); Саїд Ісмагілов - військовослужбовець ЗСУ (онлайн); Мурад Насіров - член правління ГО «Об’єднана Діаспора Азербайджанців України» (онлайн); Сиресь Боляєнь - Інязор ерзянського народу, голова товариства ерзя в Україні «Ěrzäń val» («Ерзянське слово»); Наріман Білялов (Іса Акаєв) - кримський татарин, командир добровольчого батальйону «Крим».

Чому це цікаво?

Державна служба України з етнополітики та свободи совісті (ДЕСС) має на меті сприяти розвитку відкритості і єдності в розмаїтті українського суспільства. Тому з початком повномасштабної агресії спеціалісти ДЕСС почали збирати свідчення участі національних меншин (спільнот) та корінних народів України у спротиві російській агресії, які були об’єднані в Альманасі спротиву.

Моніторинг формується на основі відкритих даних, зокрема, новинних вебсайтів, соціальних мереж, офіційних сторінок окремих представників та громадських об’єднань національних меншин та корінних народів України.

Про силу єдності в мультикультурності розкажуть герої проєкту — представники національних меншин (спільнот) та корінних народів, для яких Україна — це рідний дім. Це лідери думок, активісти, правозахисники, волонтери, воїни.

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на ютуб-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTVа також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/aboutна фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали: 

РФ намагається використати нацменшини проти інтересів України - Ісмагілов

Росія намагається використати національні меншини проти інтересів України, тож українцям потрібно гуртуватися та зберігати єдність і взаємоповагу.

Про це заявив військовослужбовець ЗСУ, колишній муфтій Духовного управління мусульман України “Умма” Саїд Ісмагілов на пресконференції у Медіацентрі Україна-Укрінформ.

"Наш ворог та агресор намагається використати національні меншини проти інтересів України, проти єдності та згуртованості. На цьому "грають" і на геополітичному рівні, і на національному рівні, і на релігійному рівні. Ще навіть до початку війни у 2014 році, до початку тимчасової окупації Криму та Донбасу, великі гроші вкладалися з боку Росії і в релігійні, і в деякі національні оранізації... Фінансувалися різні проєкти, які мали просувати проросійські наративи і грати в інтересах ворога та окупанта", - сказав Ісмагілов.

За його словами, від початку війни Росія широко використовує цю мережу своїх агентів, намагається використати національний і релігійний фактор проти України.

"Тому я думаю, що нашій державі потрібно уважно стежити за тією агентурою, яка працює в інтересах нашого ворога. Війна переходить у тривалу фазу, нам потрібно готуватися і гуртуватися до подальшого захисту нашої Батьківщини. Нам потрібно демонструвати єдність, взаємоповагу, і тому інтереси України мають бути найголовнішими", - наголосив Ісмагілов.

Як повідомляв Укрінформ, секретар Ради національної безпеки та оборони Олексій Данілов заявив, що завдяки активній діяльності українських силових структур останніми роками проведено наймасштабнішу чистку російської агентури, однак Кремль і далі намагатиметься внести розкол і призвести до внутрішнього протистояння в Україні.

Близько 20% населення України складають національні меншини - Держетнополітики

В Україні близько 20% населення складають національні меншини.

Про це сказав заступник голови Державної служби України з етнополітики та свободи совісті Ігор Лоссовський на пресконференції в Медіацентрі Україна-Укрінформ.

"Приблизно 20% населення України складають національні меншини. За кількістю усіх нацменшин, а їх близько 130 згідно з останнім переписом населення, Україна одна з найбільш поліетнічних країн в Європі принаймні. Всі нацменшини України продемонстрували, що вони є українцями перш за все", - зазначив Лоссовський.

За його словами, багато представників нацменшин показали себе і в збройній протидії російському агресору, і у гуманітарній, волонтерській, інформаційній роботі.

"Зі свого боку ми працюємо теж на захист інтересів наших нацменшин. Ми реформуємо законодавство України, останні місяці ми над цим активно працюємо з іншими центральними органами виконавчої влади. Реформування законодавства в сфері нацменшин є однією з рекомендацій Європейської комісії у зв'язку з кандидатським статусом України до членства в ЄС", - додав Лоссовський.

Він висловив сподівання, що європейські інституції оцінять роботу України в цій сфері.

Як повідомлялося, Президент Володимир Зеленський підписав закон про внесення змін до деяких законів України щодо врахування експертної оцінки Ради Європи та її органів щодо прав національних меншин (спільнот) в окремих сферах.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут – Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-