Фінансова стабільність громадян та країни: поточна ситуація та прогнози на наступний рік

Фінансова стабільність громадян та країни: поточна ситуація та прогнози на наступний рік

Укрінформ
6 грудня, 12:00 - брифінг на тему: "Фінансова стабільність громадян та країни: поточна ситуація та прогнози на наступний рік".

Організатори:  Медіацентр Україна – Укрінформ.

Спікер: Василь Фурман - член Ради НБУ (онлайн).

Теми до обговорення:

  • Гривня/долар – прогнози курсу.
  • Зняття валютних обмежень: що це означає?
  • Прогноз щодо економічного зростання та інфляції на наступний рік.
  • Платоспроможність українців та кредитоспроможність банків.
  • Заощадження громадян: як краще зберігати?

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на ютуб-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTVа також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/aboutна фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали: 

Підстав для різких змін валютного курсу наразі немає - експерт

Ситуація на валютному ринку стабільна і контрольована, підстав для суттєвої зміни курсу нині немає.

У цьому на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ запевнив член ради НБУ Василь Фурман.

Він нагадав, що трохи більше двох місяців тому НБУ змінив валютно-курсову політику, перейшовши від фіксованого курсоутворення до режиму керованої гнучкості.

"І ми бачимо, що ринок пристосувався до нових умов. У листопаді відбулося навіть певне поліпшення ситуації на валютному ринку порівняно з вереснем, до моменту набрання чинності рішенням про зміну курсового режиму. Наприклад, обсяг угод між банками, без участі НБУ, порівняно з вереснем збільшився втричі - до майже 90 млн дол. на день. Натомість середньоденний чистий продаж валюти Нацбанком зменшився до 111 млн дол. порівняно зі 128 млн дол. у вересні”, - сказав Фурман.

Він констатував, що офіційний курс коливається в обидва боки, реагуючи на зміни на валютному ринку.

Стабільною, за словами члена ради НБУ, є й ситуація в готівковому сегменті. З початку листопада гривня зміцнилася майже на 1%, а різниця між офіційним та готівковим курсом скоротилася до 3%.

“Тому загалом ситуація на валютному ринку є стабільною та контрольованою, підстав для різких коливань наразі немає”, - переконаний економіст.

Він спрогнозував, що, незважаючи на теперішню невизначеність із надходженням наступного року міжнародної фінансової допомоги, рівень золотовалютних резервів України й надалі залишатиметься високим. Отже, Національний банк матиме ресурс для унеможливлення значних курсових коливань.

Також позитивно впливатимуть на ситуацію на валютному ринку низький рівень інфляції (вона хоч і пришвидшиться порівняно з нинішніми показниками, однак не перевищить 10% у річному вимірі), подальше економічне зростання (за прогнозами, на рівні 4% за підсумками 2024-го) і стабільність банківської системи.

“Поміж основних ризиків — загострення ситуації на фронті та різке зменшення обсягів фінансової допомоги від міжнародних партнерів”, - попередив Фурман.

Як повідомлялося, в листопаді Національний банк продав на міжбанківському ринку 2,45 млрд дол. (проти валютних інтервенцій на суму 3,34 млрд дол. у жовтні). Загалом від початку 2023 року Національний банк України продав на міжбанку 25,548 млрд дол., купив - 214,66 млн дол.

Українці зберігають 250 млрд на гривневих депозитах у банках - Фурман

Довіра українців до вітчизняної банківської системи зростає, обсяги депозитів населення у гривні з початку року збільшилися на 30% - до 250 млрд грн.

Про це на брифінгу в Медіацентрі Україна - Укрінформ повідомив член Ради НБУ Василь Фурман.

За його словами, обсяг гривневих строкових депозитів населення з початку року зріс на 30%, сягнувши станом на жовтень 250 млрд гривень. Натомість обсяги валютних депозитів дещо скоротилися, що Фурман вважає закономірним.

“Як на мене, це закономірний тренд. Тому що громадянам України набагато вигідніше інвестувати саме у фінансові інструменти в національній валюті А основними такими інструментами, нагадаю, є облігації внутрішньої позики і депозитні рахунки в банках”, - сказав економіст.

Висловлюючи особисту думку (НБУ та його офіційні представники не мають права надавати рекомендації щодо використання тих або інших фінансових інструментів), Фурман порадив співвітчизникам і надалі віддавати перевагу фінансовим активам у гривні.

“Ставки дохідності за цими інструментами доволі високі і, зокрема, значно перевищують поточні показники інфляції. При цьому конкретний прибуток вкладника залежить від різних чинників — як-от, термін розміщення депозиту, його розмір, розмір та процентна політика банку. У випадку з військовими ОВДП він також залежить від терміну обігу цих цінних паперів та низки інших факторів. Загалом середня дохідність обох інструментів нині коливається від 14% до 17%, інколи навіть до 18% річних. Це значно перевищує показники інфляції”, - сказав економіст.

При цьому, за його словами, дуже важливо диверсифікувати свої інвестиції.

“Також громадянам варто пам’ятати про пряму залежність між дохідністю тих чи інших фінансових інструментів та інвестиційними ризиками. Маєте усвідомлювати: якщо хтось пропонує вам дохід у 50-70 чи більше відсотків, то у кращому випадку - це дуже ризикова інвестиція, а в гіршому — банальне шахрайство. Тому треба бути максимально обережним і довіряти тільки надійним фінансовим інституціям”, - попередив Фурман.

Він, зокрема, нагадав, що у період дії воєнного стану гарантії ФГВФО поширюються на всю суму вкладів фізичних осіб. Також держава повністю гарантує повернення коштів, вкладених у військові ОВДП.

Як повідомлялося, за даними Мінцифри, на військових облігаціях, що продаються у застосунку “Дія”, українці заробили вже понад 44 млн грн. У застосунку доступні для придбання військові облігації серій «Євпаторія», «Сімферополь», «Ялта», «Нова Каховка», «Севастополь» вартістю від 940 грн. Максимальна дохідність — 18%. Станом на кінець жовтня українці придбали в "Дії" 2,3 млн військових облігацій на понад 2,3 млрд грн.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут – Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-