Позашкільна освіта–2023: десять звершень

Позашкільна освіта–2023: десять звершень

Укрінформ
14 грудня, 12:00 - пресконференція на тему: «Позашкільна освіта – 2023: десять звершень».

Організатори: Міністерство освіти та науки України, Міжнародна асоціація позашкільної освіти, Державна служба якості освіти України, Український державний університет імені Михайла Драгоманова, кафедра позашкільної освіти, науково-дослідна лабораторія теорії та методики.

Учасники:  Олена Биковська – президент Міжнародної асоціації позашкільної освіти, голова Громадської Ради при Державній службі якості освіти України, завідувач кафедри позашкільної освіти УДУ імені Михайла Драгоманова; Руслан Гурак – голова Державної служби якості освіти України; Вадим Овчаренко – начальник відділу позашкільної освіти та виховної роботи Директорату шкільної освіти Міністерства освіти і науки України; Ірина Малигіна – консультант секретаріату Комітету Верховної Ради України з питань освіти, науки та інновацій; Дарка Оліфер – прессекретар Президентського Фонду Леоніда Кучми «Україна»; Тамара Паливода – програмний менеджер Агентства США з міжнародного розвитку USAID; Марина Мосієнко – журналіст, громадський діяч.

Чому це цікаво? 

7 рік поспіль професійна і громадська спільнота України за ініціативи Міжнародної асоціації позашкільної освіти у співпраці з партнерами щорічно у грудні підбивають підсумки у сфері позашкільної освіти. За результатами підбивання підсумків нагороджуються видатні постаті, організації та найкращі заклади позашкільної освіти почесними відзнаками «Партнерство позашкільної освіти–2023» та «Лідер позашкільної освіти – 2023».

В умовах воєнного стану представники позашкільної освіти продовжують активно працювати з дітьми, організовуючи освітній процес, здійснюють психологічну підтримку, гуманітарну та волонтерську діяльність тощо.

На пресконференції будуть презентовані основні звершення позашкільної освіти у 2023 році у 10 номінаціях: «Державно-громадське і регіонально-громадське партнерство позашкільної освіти», «Знакові події позашкільної освіти», «Міжнародне партнерство позашкільної освіти», «Розширення медіапростору позашкільної освіти», «Професійна підготовка педагогів позашкільної освіти», «Підвищення якості позашкільної освіти», «Новації позашкільної освіти», «Громадська активність позашкільної освіти», «Ювілеї позашкільної освіти», «Успішні проєкти позашкільної освіти».

Однією зі знакових подій позашкілля у 2023 році стала розробка Концепції позашкільної освіти в умовах воєнного стану.

Формат заходу – офлайн (Зала 2).

Акредитація представників ЗМІ: pouo@ukr.net.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

Заклади позашкільної освіти стали просторами для психологічної підтримки під час війни - Биковська 

Заклади позашкільної освіти під час повномасштабної війни стали просторами для психологічної підтримки та волонтерської діяльності.

Про це в Укрінформі під час презентації основних звершень позашкільної освіти у 2023 році сказала президент Міжнародної асоціації позашкільної освіти, голова Громадської Ради при Державній службі якості освіти України Олена Биковська.

"2023 рік вкотре засвідчив неймовірну працездатність когорти позашкільників, служіння великій місії плекання підростаючого покоління. Саме позашкільна освіта як невідʼємний складник системи освіти сьогодні охоплює майже 800 тисяч вихованців, учнів, слухачів. У великих містах, маленьких містечках, селищах наші заклади позашкільної освіти є для кожної нашої дитини простором для навчання, виховання, для соціалізації, розвитку, а в умовах воєнного стану - простором для психологічної підтримки", - сказала Биковська.

Вона наголосила, що можливості позашкільної освіти є дуже широкими, саме тому в квітні 2023 року була схвалена Концепція розвитку позашкільної освіти, метою якої є розвиток позашкільної освіти в умовах воєнного стану як основи утвердження української національної та громадянської ідентичності, військово-патріотичного виховання.

Як зазначив на заході начальник відділу позашкільної освіти та виховної роботи Директорату шкільної освіти Міністерства освіти і науки України Вадим Овчаренко, всього в Україні налічується 1200 закладів позашкільної освіти, в системі позашкільної освіти працює близько 20 тис. педагогів.

За його словами, зараз заклади позашкілля стали осередками волонтерської діяльності - працівники, діти, волонтери плетуть маскувальні сітки, роблять окопні свічки, збирають допомогу військовим та внутрішньо переміщеним особам.

"Це при тому, що система позашкільної освіти також несе і втрати від російської агресії - більше 20 закладів пошкоджено, 114 пошкоджено, багато закладів залишаються на окупованій території", - сказав Овчаренко.

Водночас, як наголосив він, викликає стурбованість, що місцеві органи влади в окремих випадках ухвалюють рішення про закриття або реорганізацію чи оптимізацію закладів позашкілля, що звужує права дітей на доступ до позашкільної освіти.

На заході також відбулося нагородження закладів позашкільної освіти, органів управління, центральних виконавчих органів влади відзнаками Міжнародної асоціації позашкільної освіти за досягнення протягом 2023 року.

Нагородження відбулося в 10 номінаціях: «Державно-громадське і регіонально-громадське партнерство позашкільної освіти», «Знакові події позашкільної освіти», «Міжнародне партнерство позашкільної освіти», «Розширення медіапростору позашкільної освіти», «Професійна підготовка педагогів позашкільної освіти», «Підвищення якості позашкільної освіти», «Новації позашкільної освіти», «Громадська активність позашкільної освіти», «Ювілеї позашкільної освіти», «Успішні проєкти позашкільної освіти».

Також на заході були представлені проєкти закладів позашкілля.

Як повідомляв Укрінформ, модернізація української системи освіти є однією з вимог ЄС, і законопроєкт про передумови цього процесу буде оприлюднений орієнтовно на початку наступного року.

Відео: 

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-