Ґендерна рівність в Україні: сучасні тенденції та нові виклики

Ґендерна рівність в Україні: сучасні тенденції та нові виклики

Укрінформ
24 листопада, 12:00 - пресконференція на тему «Ґендерна рівність в Україні: сучасні тенденції та нові виклики».

Організатори: Офіс віцепрем'єр-міністра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, Офіс Урядової уповноваженої з ґендерної політики, Проєкт «ЄС за ґендерну рівність: Служба допомоги реформам».

До участі запрошені: ґендерні експерти, народні депутати України, представники державних та громадських організацій.

 Питання до обговорення: 

  • нові ґендерні виклики, пов'язані із війною;
  • вимоги, які стоять перед Україною на шляху до ЄС;
  • шляхи формування політики з урахуванням практичних потреб і стратегічних інтересів жінок і чоловіків у всьому їхньому різноманітті.

Коротко. Під час заходу проєкт «ЄС за ґендерну рівність: Служба допомоги реформам» представить Ґендерний профіль України, який є аналітичним інструментом для інтеграції ґендерного підходу в процес реформ, розвитку та відновлення України.

Формат заходу – офлайн (Зала 2) + онлайн-включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 2).

Прохання до журналістів прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ: anna@ukrinform.com.

Захід транслюватиметься на сайті та YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. Під час демонстрації ролика в ході прямого ефіру необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w.

Підсумкові матеріали:

За період війни відкату назад у гендерній політиці в Україні не відбулося - експерт

За період після початку повномасштабного вторгнення РФ відкату назад у гендерній політиці в Україні не відбулося, а в деяких сферах є прогрес на рівні зусиль органів влади, донорів та громадських організацій.

Про це заявив експерт проєкту «Європейський Союз за гендерну рівність: Служба допомоги реформам» Михайло Корюкалов на пресконференції в Укрінформі на тему «Гендерна рівність в Україні: сучасні тенденції та нові виклики».

«Ми, гендерні експерти і експертки, на початку повномасштабної війни боялися, що буде відкат назад, тому що досі достатньо поширений стереотип, що під час війни гендерна політика не настільки на часі, вона ніби втрачає свою актуальність. Але це не більше ніж шкідливий стереотип, і, слава Богу, що він не втілився в життя, тобто ми не спостерігаємо відкату назад, особливо на рівні політик, на рівні діяльності і справді на рівні тенденцій, які статистично відслідковуються", - сказав Корюкалов.

Він додав, що у багатьох сферах є прогрес на рівні зусиль, особливо це стосується органів влади, донорів та громадських організацій.

"Ми також спостерігаємо достатньо багато сфер, у яких є прогрес на рівні результатів за останні два роки. Цей прогрес не завжди суттєвий у плані цифр, але приємно, що є тенденція, яку війна не зупиняє, а іноді, навпаки, навіть підсвічує необхідність цього прогресу. Є також нові стратегії - державні і секторальні", - повідомив Корюкалов.

Водночас він зауважив, що при цьому з'явилися пов'язані з війною нові виклики з огляду на гендерні ролі чоловіків і жінок, які також треба враховувати.

За словами експерта, ключові виклики полягають у тому, що в суспільстві досі поширені стереотипи щодо жінок і чоловіків у політиці, прийнятті рішень, економіці та сім'ї, існують нерівний розподіл з догляду між жінками та чоловіками, горизонтальна та вертикальна гендерна сегрегація на ринку праці, а також диференційований негативний вплив війни на жінок і чоловіків.

Окрім того, жінкам важче зробити так, щоб їхній голос був почутий у всіх секторах, та отримати доступ до прийняття рішень. Також політика у багатьох сферах, як, приміром, охорона здоров'я, зелений перехід, цифрові трансформації, залишається гендерно-нейтральною, констатував експерт.

Як повідомляв Укрінформ, міністр соціальної політики Оксана Жолнович під час виступу на сьомому Українському жіночому конгресі в Києві заявила, що повномасштабне вторгнення стало не лише страшним викликом для жінок, воно прискорило процес зрівняння їх у можливостях та правах з чоловіками в дуже багатьох сферах.

 Відео:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-