Як і для чого РФ заманює іноземних студентів на окуповані території: розслідування «Реальної газети»

Як і для чого РФ заманює іноземних студентів на окуповані території: розслідування «Реальної газети»

Укрінформ
14 листопада, 11:00 - презентація дослідження на тему: «Як і для чого РФ заманює іноземних студентів на окуповані території: розслідування «Реальної газети»

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Спікер: Олександр Білокобильський - заступник головного редактора «Реальної газети».

Чому це цікаво?

Реальна газета» дослідила, як іноземних студентів роблять часткою «русского мира» і навіщо це потрібно державі-агресору. Мета РФ - «легітимізація» окупації в очах іноземців, створення (підтримка створеного за радянських часів) лояльного до РФ прошарку в національних елітах держав (передусім Глобального Півдня) та підтримка глобальної мережі агентів впливу.

Формат заходу – офлайн (Зала 1).

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на YouTube-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTVа також  ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/aboutна фейсбук-сторінці  Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/.

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1Bcn.

Підсумкові матеріали:

Росія використовує іноземних студентів для формування впливу на еліти їх країн – експерт

Росія масштабно залучає до своїх вишів іноземних студентів, переважно з країн Африки, Азії, Латинської Америки. Це робиться з тим, щоб у майбутньому через випускників своїх вишів впливати як на еліти, так і на формування світогляду молоді їх країн.

Про це на пресконференції в медіа-центрі "Україна-Укрінформ" сказав заступник головного редактора "Реальної газети" Олександр Білокобильський, презентуючи дослідження «Як і для чого РФ заманює іноземних студентів на окуповані території".

"Ми бачимо залученість міжнародної спільноти у підтримці України і масштабність спецоперацій Росії, починаючи з Близького Сходу і завершуючи Латинською Америкою. І нам вбачається, що найважливіше відбувається на нашій землі, і дійсно, ця війна торкнулася кожної родини в Україні. І саме тому для нас важлива єдність і у нашому суспільстві і з міжнародним суспільством. В Росії це розуміють і намагаються підірвати ці процеси. І одним з інструментів цього підриву єдності є вплив на еліти різних країн. Саме кузнею цих агентів впливу і є російські виші де навчаються іноземні студенти", - сказав Білокобильський.

Як йдеться у дослідженні, Росія оголосила великий набір іноземних студентів з акцентом на громадян країн третього світу.

Так, Путін на саміті Росія-Африка заявив про збільшення набору африканських студентів у педагогічні виші, тому що саме випускники цих вишів працюватимуть з молоддю і формуватимуть їх світогляд. І в самій Росії, як йдеться у дослідженні, розглядають випускників російських вишів як агентів впливу, які після навчання зберігатимуть лояльність країні, де навчалися.

Кампанії із залучення іноземних студентів до росвишів проходять і у Східній Європі, і в Африці, і на Ближньому Сході.

Як йдеться у дослідженні, подібна практика запроваджується і у вишах на тимчасово окупованих територіях України, де готується викладання курсу російської мови як іноземної.

Як зазначається у розслідуванні, росіяни придумали і таку оборудку: іноземні студенти вступають в російські виші, але з 2 курсу їх переводять до вишів на тимчасово окупованих українських територіях, а з останнього курсу знову переводять до російських вишів. Таким чином формується уявлення про міжнародне визнання освіти, отриманої у вишах на окупованих територіях.

Як зазначив Білокобильський, для самих студентів при вибору вишів в Росії має значення безкоштовна освіта, і те, що ця освіта за кордоном, що завжди є плюсом в біографії випускника. Ще один чинник, коли іноземці їдуть навчатися в Росію за кошти, то це значно дешевше, ніж в інших країнах. Також відіграє роль і традиція. Як зазначив Білокобильський, громадяни країн Азії, Африки традиційно їдуть навчатися до Росії, як раніше до Радянського Союзу. Тут має значення і так звана агітація, зокрема зі сторони асоціацій випускників радянських та російських вишів.

Ще одним аргументом, зокрема для громадян африканських країн, є те, що вони не їдуть навчатися в країну, яка колись їх колонізувала, а обирають країну, яка нібито боролася з колоніалізмом.

Серед спеціальностей, на які росіяни активно набирають іноземних громадян - педагогічні, журналістика, ядерна енергетика.

Як повідомляв Укрінформ, Кабінет Міністрів затвердив Порядок підготовки, перепідготовки та підвищення кваліфікації фахівців у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-