Презентація дослідження VoxCheck щодо поширення російської дезінформації у Європі

Презентація дослідження VoxCheck щодо поширення російської дезінформації у Європі

Укрінформ
6 листопада, 10:00 - презентація дослідження VoxCheck щодо поширення російської дезінформації у Європі.

Організатори: Медіацентр Україна – Укрінформ.

Спікери: Мирослава Маркова - старша аналітикиня VoxCheck; Анаїт Хоперія - керівниця департаменту протидії інформаційним загрозам національній безпеці Центру протидії дезінформації РНБО; Ігор Соловей - керівник Центру стратегічної комунікації та інформаційної безпеки; Дмитро Тужанський - директор Інституту центральноєвропейської стратегії (онлайн).

Чому це цікаво?

З лютого до жовтня 2023 року команда VoxCheck знайшла 8296 кейсів російської пропаганди у медіа 6 європейських країн. Тобто щомісяця в Німеччині, Італії, Чехії, Словаччині, Угорщині та Польщі зʼявлялося понад 920 публікацій у медіа, що містили російський дезінформаційний наратив. Для порівняння, за попередній період дослідження (з 24 лютого 2022 до січня 2023) аналітики виявили 4836 кейсів, тобто в середньому зʼявлялося 403 кейсів пропаганди щомісяця.  Найбільше фейків пропагандисти спрямовують на Польщу. 

Коротко. На презентації дослідження та оновлення бази російської дезінформації в Європі Propaganda Diary аналітики розкажуть про те, які ключові тенденції поширення ворожої пропаганди, які нові фейки вигадують росіяни та проросійські спікери в Європі, а які неправдиві тези залишаються незмінними роками. Також обговорять з експертами, як Україна може протидіяти російській дезінформації в Європі та які контрнаративи має створювати для європейських медіа.

У разі запитань звертайтеся до директорки з комунікацій «Вокс Україна» Анастасії Іванцової: a.ivantsova@voxukraine.org

Формат заходу – офлайн (Зала 1) + онлайн включення.

Журналісти зможуть поставити запитання офлайн (Зала 1) та в чаті трансляції на YouTube.

Прохання прибувати за пів години до заходу.

Акредитація представників ЗМІ здійснюватиметься перед заходом в агентстві.

Захід транслюватиметься на ютуб-каналі Укрінформу: https://www.youtube.com/@UkrinformTV, а також ютуб-каналі Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.youtube.com/@mediacenterukraine-ukrinfo5672/about, на фейсбук-сторінці Ukraine Media Center Ukrinform: https://www.facebook.com/UkraineMediaCenter/

Адреса Укрінформу: м. Київ, вул. Богдана Хмельницького, 8/16.

Використання будь-яких матеріалів з офіційного YouTube-каналу Укрінформ можливе лише за умови дотримання авторських прав, встановлених каналом. У разі демонстрації ролика в ході прямого ефіру, необхідно послатися на автора — Укрінформ — показати його назву на екрані та вимовити її вголос.

Читайте Пресцентр Укрінформу в Telegram: https://t.me/presscenter_ukrinform?fbclid=IwAR0st84A_-gZzdo-Yej3lg_laJJuJ1ImX1BcnOYGJ4BVfV0io9vdlyfFP3w

Підсумкові матеріали: 

У лютому-жовтні VoxCheck знайшла більше 8 тис. кейсів російської пропаганди у медіа шести європейських країн

У лютому-жовтні 2023 року команда VoxCheck знайшла 8296 кейсів російської пропаганди у медіа шести європейських країн.

Про це під час презентації в Укрінформі дослідження VoxCheck щодо поширення російської дезінформації у Європі повідомила старша аналітикиня цієї організації Мирослава Маркова.

"З лютого до жовтня 2023 року ми виявили 8296 кейсів російської пропаганди у медіа шести європейських країн", – сказала Маркова.

Тобто щомісяця в Німеччині, Італії, Чехії, Словаччині, Угорщині та Польщі зʼявлялося понад 920 публікацій у медіа, що містили російський дезінформаційний наратив.

Для порівняння, за попередній період дослідження (з 24 лютого 2022-го до січня 2023 року) аналітики виявили 4836 кейсів, тобто в середньому зʼявлялося 403 кейсів пропаганди щомісяця.

Маркова поінформувала, що кількість фейків помітно збільшилася – аналітики додали 43 нових. Вони здебільшого пов'язані з темою контрнаступу і дискредитації української армії. Нібито українські військові масово здаються в полон, мобілізація в Україні масово порушує права людини, мобілізація підлітків тощо.

Також, за її словами, додалися фейки про нібито нові терористичні акти України.

Аналітикиня VoxCheck підкреслила, що у фокусі абсолютної більшості країн – повідомлення про передачу Україні західного озброєння.

Вона повідомила, що база VoxCheck налічує тисячі фейкових дезінформаційних повідомлень, зафіксованих у медіа згаданих країн. З них було виділено 27 дезінформаційних наративів.

Один із найбільших наративів – Захід контролює Україну і використовує її у своїх цілях. Один із фейків у рамках цього наративу говорить про те, що Захід нібито змушує Україну відмовитися від мирних переговорів і воювати "до останнього українця".

Інший наратив – що Україна нібито є терористичною державою. Цей наратив аналітики VoxCheck поділили на 12 фейків, серед них, зокрема, нібито Україна знищила підривом Каховську ГЕС.

Крім цього, аналітики уклали перелік "білих" (які якісно, фактологічно передають інформацію про Україну) і "чорних"(які пиширюють вкиди російської пропаганди, маніпуляцію) медіа.

База фейків доступна у дев'ятьох мовних версіях – українська, російська, англійська, німецька, італійська, чеська, словацька, угорська, польська. Цю базу можна завантажити на сайті VoxCheck.

Корисний інструмент на сайті – динаміка фейків. Можна знайти інформацію за кожний місяць про те, які повідомлення були у топі, де була найбільша кількість публікацій тощо.

Як повідомляв Укрінформ, майже 84% українців помітили посилення російської пропаганди у медіаполі.

Найбільше фейків серед західних країн Росія спрямовує на Польщу - дослідження

Найбільше фейків серед західних країн російська пропаганда спрямовує на Польщу.

Про це під час презентації дослідження VoxCheck в Укрінформі щодо поширення російської дезінформації у Європі повідомила старша аналітикиня VoxCheck Мирослава Маркова.

“На першому місці серед європейських країн щодо кількості фейків, які спрямовує Росія, у 2022 і 2023 році були і залишаються польські медіа”, - сказала Маркова.

Вона зауважила, що зараз у фокусі цих повідомлень інформація про те, що полякам не вистачає ресурсів на надання їм гарної соціальної допомоги, тому що все йде на українців.

Окрім цього, російські медіа виставляють українських біженців некультурною силою, яка не поважає поляків.

Крім того, були зафіксовані повідомлення про те, що поразка України очевидна і передбачувана і всі витрачені ресурси на Україну фактично змарновані, тому не варто їх надавати.

На другому місці серед європейських країн, у яких найбільше поширюється російська пропаганда, у 2023 році була Словаччина, на третьому - Чехія, на четвертому - Угорщина, на п'ятому - Німеччина, на шостому - Італія.

У топі залишаються три наративи, які аналітики виявили ще у 2022 році, і вони продовжують лише нашаровуватися і збільшуватися низкою неправдивих повідомлень.

Перший наратив - нібито Захід контролює України і використовує її у своїх цілях.

“Зараз дуже сильно форсується тема мирних перемовин. Нібито Росія виступає з численними пропозиціями, а Україна і Захід їх рішуче відкидають лише тому, що хочуть продовжувати війну”, - сказала аналітикиня VoxCheck.

Другий наратив - дії України та Заходу змусили Росію розпочати війну. Третій наратив - підтримка України більше шкодить Заходу ніж Росії.

“Тут йдеться про всі повідомлення про те, які витрати виділяються на Україну і наскільки це не корисно або шкідливо для країни. Окремій аудиторії всередині країни ближчі свої проблеми, для них війна не дуже близько і історії про те, що країна б могла більше витрачати, наприклад, на медичну систему, можуть знаходити відгук”, - зауважили Маркова.

Крім того, розповсюдженим наративом є наратив щодо українських біженців.

За словами аналітикині, базові наративи російської пропаганди часто залишаються тими самими, але це, на її думку, насправді лише посилює пропаганду, тому що чим більше, чим краще та інтенсивніше повторювати одне й те ж повідомлення, тим лише краще воно приживається.

Крім того, помітний тренд російської пропаганди - старі фейки не змінюються новими, а нашаровуються.

“Наприклад, роками писали про західну зброю, що Україна її перепродає чи віддає третім країнам, то сьогодні змістився наратив до того, що все, що передають Україні, воно не є ефективним, або українські військові не зможуть його освоїти”, - зазначила Маркова.

Вона повідомила, що найгірші справи з дезінформацією у тих країнах, де самі політики прямо чи опосередковано підтримують російські наративи.

“У Польщі це проявлялось в останні місяці перед виборами, у Словаччині теж під час передвиборчих кампаній, в Угорщині вже роками при владі людина з проросійськими поглядами. Унаслідок цього навіть досить якісні медіа все більше тиражуватимуть наративи російської пропаганди, оскільки вони змушені, або хочуть цитувати своїх лідерів”, - додала Маркова.

Як повідомляв Укрінформ, пропагандистський апарат Росії та Білорусі активізував агресивну інформаційну діяльність, спрямовану проти Польщі.

Наразі російська пропаганда більше спрямована на інші країни, ніж на Україну - експертка

На початку повномасштабного вторгнення вся російська пропаганда була спрямована на Україну, зараз вона більше направлена на інші країни.

Про це під час презентації дослідження VoxCheck в Укрінформі щодо поширення російської дезінформації у Європі повідомила керівниця департаменту протидії інформаційним загрозам національній безпеці Центру протидії дезінформації РНБО Анаїт Хоперія.

“На початку повномасштабного вторгнення вся російська пропаганда була направлена на нашу країну. Зараз росіяни акцентують увагу лише на закордон. Звісно, вони використовують наші вразливості для того, щоб якимось чином дестабілізувати внутрішньо нашу країну, але зовнішньо вони більш заточені”, - сказала Хоперія.

Вона зазначила, що минулого тижня команда департаменту протидії інформаційним загрозам національній безпеці Центру протидії дезінформації РНБО визначила декілька наративів, які майже постійно повторюються: нібито українська армія слабка і некомпетентна, Захід втомився від України, у Заходу закінчуються зброя і гроші.

Як повідомляв Укрінформ, кількість дезінформаційних повідомлень від Росії з початком повномасштабного вторгнення РФ в Україну зросла удвічі.

Відео:

Video:

Замовити фото натисніть тут - Фотобанк

Приєднуйтесь до наших каналів Telegram, Instagram та YouTube.

Розширений пошукПриховати розширений пошук
За період:
-